Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Fatalna jakość kapusty pekińskiej

2012-07-20 13:54

Wśród warzyw uprawianych w Polsce kapusta pekińska należy do gatunków jednych z najtrudniejszych w uprawie. Jest ona wrażliwa na duże różnice temperatur i wilgotności. Źle znoszą gwałtowne zmiany warunków klimatycznych szczególnie odmiany wczesne.  

W ostatnich latach w Polsce coraz trudniej o odpowiednie warunki wzrostu odmian letnich kapusty pekińskiej, co odbija się na jej jakości. Wyjątkowo dobrze widać tą sytuację w tegorocznym sezonie. Wpierw panowały tropikalne upały, teraz jest chłodno i pada deszcz, przez co pekinka masowo gnije na polach.

Do tego wciąż kiepsko jest z popytem na to warzywo – eksport jest ograniczony do minimum, co nie dość, że odbija się na cenach, ale także nie pozwala sprzedać producentom gotowej do zbioru kapusty. Efekt tej sytuacji widać na polach, gdzie przez kombinację słabego popytu i fatalnych warunków agrometeorologicznych na niektórych polach nie zebrano nawet jednej sztuki kapusty pekińskiej i trzeba będzie ją teraz zaorać, bo nie nadaje się ona już do handlu. Producentom pozostało czekać na sezon jesienno-zimowy i liczyć, że popyt na kapustę pekińską wzrośnie.

 

Słowa kluczowe: kapusta, kapusta pekińska
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE