Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

EU – rynek kapusty

2020-09-09 11:00

Rynek kapusty w UE wzrósł znacznie do 3,1 mld USD w 2019 roku, o 7,7 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Liczba ta odzwierciedla całkowite przychody producentów i importerów (z wyłączeniem kosztów logistyki, kosztów marketingu detalicznego i marż detalistów, które zostaną uwzględnione w końcowej cenie konsumenta). Ogólnie rzecz biorąc, konsumpcja wykazywała stosunkowo płaski trend. Poziom konsumpcji osiągnął najwyższy poziom 3,1 mld USD w 2013 roku; potem spłaszczył się do 2019 roku.

Konsumpcja według krajów

Kraje o największym wolumenie spożycia kapusty w 2019 roku to Rumunia (1,1 mln ton), Polska (924 tys. ton) i Niemcy (693 tys. ton), z łącznym udziałem 59 procent w całkowitym spożyciu. Za tymi krajami uplasowały się: Wielka Brytania, Włochy, Francja, Hiszpania, Belgia, Portugalia, Grecja, Austria i Czechy, które łącznie stanowiły dalsze 28 procent.

W latach 2013-2019 największy wzrost odnotowano w Hiszpanii, podczas gdy spożycie kapusty przez pozostałych liderów doświadczyło mieszanych tendencji.

Pod względem wartości Polska (510 mln USD), Niemcy (438 mln USD) i Rumunia (425 mln USD) stanowiły kraje o najwyższym poziomie wartości rynkowej w 2019 roku, które łącznie stanowią 45 procent całego rynku.

W 2019 roku najwyższy poziom spożycia kapusty na mieszkańca odnotowano w Rumunii (57 kg na osobę), następnie w Polsce (24 kg na osobę), Portugalii (10 kg na osobę) i Belgii (9,60 kg na osobę), Średnie spożycie kapusty na mieszkańca na świecie oszacowano na 9 kg na osobę.

Produkcja w UE

W 2019 roku produkcja kapusty i innych kapustnych spadła o -1,3 procent do 4,6 mln ton, spadając drugi rok z rzędu po dwóch latach wzrostu. Ogólnie produkcja wykazała niewielkie ograniczenie. Tempo wzrostu było najszybsze w 2014 roku i wzrosło o 4,2 procent rok do roku. W rezultacie produkcja osiągnęła szczytowy poziom 5,3 mln ton. W latach 2015-2019 wzrost produkcji utrzymywał się na nieco niższym poziomie. Ogólny negatywny trend w zakresie produkcji był w dużej mierze uwarunkowany łagodnym spadkiem powierzchni zbiorów i stosunkowo płaskim trendem w danych dotyczących plonów.

Produkcja według krajów

Kraje o największym wolumenie produkcji kapusty w 2019 roku to Rumunia (1,1 mln ton), Polska (955 tys. ton) i Niemcy (591 tys. ton), z łącznym 58 procent udziałem w produkcji ogółem. Włochy, Wielka Brytania, Hiszpania, Niderlandy, Francja, Portugalia, Belgia i Grecja pozostawały nieco w tyle, razem stanowiąc kolejne 31 procent.

W latach 2013-2019 najbardziej zauważalne tempo wzrostu produkcji kapusty, wśród głównych krajów produkujących, osiągnęła Hiszpania, podczas gdy produkcja kapusty dla pozostałych liderów odnotowała spadek wielkości.

Obszar zbioru i plon w UE

Powierzchnia zbioru kapusty spadła do 156 tys. ha w 2019 roku, czyli była podobna jak rok wcześniej. Ogólnie rzecz biorąc, obszar zbioru wykazywał łagodne opadanie. Zbiory osiągnęły najwyższy poziom 166 tys. ha w 2013 roku; jednak w latach 2014-2019 utrzymywał się na niższym poziomie.

Średni plon kapusty wyniósł w 2019 roku to 29 ton/ha, prawie bez zmian w porównaniu z rokiem poprzednim. Ogólnie jednak wydajność wykazywała stosunkowo płaski trend.

Eksport w UE

W 2019 roku ilość kapusty i innych kapustnych eksportowanych do Unii Europejskiej nieznacznie wzrosła do 656 tys. ton, co oznacza wzrost o 2,5 procent w porównaniu z rokiem 2018. Tempo wzrostu było najsilniejsze w 2014 roku, kiedy eksport wzrósł o 7,1 procent rok do roku W rezultacie eksport osiągnął szczyt 743 tys. ton. W latach 2015-2019 wzrost eksportu utrzymywał się na nieco niższym poziomie. Pod względem wartości eksport kapusty gwałtownie wzrósł do 613 mln USD (szacunki IndexBox) w 2019 roku.

Eksport według kraju

Holandia była głównym krajem eksportującym z eksportem około 210 tys. ton, co stanowiło 32 procent całkowitego eksportu. Hiszpania (99 tys. ton) miała 15 procent udział (ilościowo) w całkowitym eksporcie, co dało jej drugie miejsce, a następnie Niemcy (12 procent), Włochy (11 procent), Polska (8,9 procent), Belgia (7,3 procent). ) i Portugalii (5,3 procent).

Niderlandy doświadczyły stosunkowo płaskiej tendencji w zakresie wielkości wywozu kapusty i innych kapustnych. Jednocześnie Portugalia (+9,0 procent), Hiszpania (+6,2 procent), Belgia (+3,9 procent) i Włochy (+3,3 procent) wykazały dodatnie tempo wzrostu. Ponadto Portugalia okazała się najszybciej rozwijającym się eksporterem kapusty w Unii Europejskiej, z roczną średnią stopą wzrostu +9,0 procent w latach 2013-2019. Z kolei Niemcy (-2,4 procent) i Polska (-13,2 procent) wykazały tendencję spadkową w tym samym okresie.

Pod względem wartości Holandia (224 mln USD) pozostaje największym dostawcą kapusty w Unii Europejskiej, stanowiąc 37 procent całkowitego eksportu. Drugie miejsce w rankingu zajęła Hiszpania (107 mln USD) z 17 procentami udziału w całkowitym eksporcie. Za nim uplasowały się Włochy z 15 procent udziałem.

Ceny eksportowe według krajów

Cena eksportowa kapusty w Unii Europejskiej wyniosła 934 USD za tonę w 2019 roku, Co oznacza wzrost o 9,5 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. W okresie od 2013 do 2019 roku wzrastała ona w średniorocznym tempie +3,4 procent. W rezultacie cena eksportowa osiągnęła najwyższy poziom i prawdopodobnie w najbliższym czasie będzie nadal rosła.

Ceny wyraźnie różniły się w zależności od kraju pochodzenia; krajem o najwyższej cenie były Włochy (1321 USD za tonę), a Polska (609 USD za tonę) należała do najniższych.

W latach 2013-2019 najbardziej znaczące tempo wzrostu cen osiągnęły Niemcy, podczas gdy pozostali liderzy doświadczyli skromniejszego tempa wzrostu.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE