Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Kapusta głowiasta biała

0000-00-00 00:00

(Brassica oleracea L. var. capitata L. forma alba) rodzina Cruciferae.

Kapusta głowiasta biała pochodzi od kapusty dzikiej, rosnącej na wybrzeżach Morza Śródziemnego i Atlantyku (podobnie jak inne kapustne). Jest rośliną dwuletnią.

Część jadalną stanowi skrócony pąk (zwinięte liście), zwany głową. System korzeniowy kapusty białej jest głęboki – do 1,5 m i rozległy - do 1,2 m, przy czym jego główna masa sięga 30 - 60 cm. Skrócona łodyga nazywa się głąbem, a owoc łuszczyną. Jest jednym z głównie spożywanych warzyw w Polsce zarówno w postaci świeżej i kwaszonej.

Kapusta to bogate źródło witamin i soli mineralnych. Zawiera karoten, witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, H, K i fitoncydy, mające właściwości bakteriobójcze.

Rozróżnia się odmiany wczesne, średnio wczesne i późne. Wcześniejsze tworzą główki mniejsze i luźniejsze, a późne większe i zwięzłe.

W Polsce uprawia się odmiany:

  • Ditmarska Najwcześniejsza
  • Pierwszy Zbiór
  • Sława z Enkhuizen
  • Amager
  • Kamienna Głowa.

Źródło: fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem