Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Ukraina – rośnie areał upraw szklarniowych

W ciągu ostatnich trzech lat powierzchnia warzyw szklarniowych na Ukrainie stopniowo rośnie. Według oficjalnych danych, od 2016 do 2018 roku areał tych upraw wzrósł o 9 procent. Jednocześnie analitycy AGRI-GATOR zauważają, że największy wzrost powierzchni odnotowano właśnie w 2018 roku.

Według danych z państwowej służby statystycznej w 2018 roku na Ukrainie pod uprawy warzyw szklarniowych było zajęte 6,47 tys. hektarów. Dla porównania rok wcześniej warzywa szklarniowe zajmowały nie więcej niż 6 tysięcy hektarów.

Ponad połowa tego areału jest przeznaczona na uprawy ogórków. Pod koniec 2018 roku warzywo to uprawiano na powierzchni 3,3 tys. hektarów, o 9 procent większej niż rok wcześniej. Pomidory są na drugim miejscu wśród ukraińskich upraw szklarniowych. Plantacje tych warzyw zajmują 39 procent całości, czyli 2,5 tys. hektarów. Należy zauważyć, że w porównaniu z rokiem 2017 powierzchnia pomidorów również nieznacznie wzrosła. Biała kapusta (młoda) zamyka pierwszą trójkę, jeśli chodzi o obszar upraw szklarniowych na Ukrainie. Areał przeznaczony pod to warzywo wzrósł o 15 procent - z 316 do 365 hektarów.

Zdaniem ekspertów rosnące zainteresowanie uprawą pomidorów i ogórków w szklarniach wynika z wielu powodów. Po pierwsze, produkty szklarniowe są coraz częściej poszukiwane w kraju: co roku hurtownie i detaliści coraz częściej nie chcą produkcji z otwartych gruntów, a powodem są problemy z jakością takich warzyw. Po drugie, większość kombinatów szklarniowych dość aktywnie eksportuje swoje produkty, co także stymuluje wzrost powierzchni.

Jeśli chodzi o kapustę, stopniowy wzrost powierzchni pod tą uprawą wynika z dużego popytu na to warzywo na początku nowego sezonu sprzedaży, a co za tym idzie, jest to sprzedaż w bardzo atrakcyjnych cenach.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE