Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Wynikowy szacunek warzyw gruntowych

Sezon wegetacyjny w 2019 roku okazał się, podobnie jak w roku 2018, bardzo trudny dla warzyw gruntowych. Wegetacji nie sprzyjał deficyt wody w glebie, jaki wystąpił po zimie. Problemy pogłębiły się późną wiosną i latem, gdy wystąpiły ekstremalnie wysokie temperatury i brak opadów. Warunki wegetacyjne zaczęły nieco się poprawiać dopiero we wrześniu. Miało to pewien wpływ na poprawę plonowania – głównie odmian późnych, co przełożyło się na zbiory nieco lepsze niż te, jakich oczekiwano wcześniej.

Specjaliści GUS produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) oszacowali na 3,8 mln ton, to jest o około 6 procent niższą rok do roku (w 2018 roku warzyw tych wyprodukowano  4,1 mln ton). W relacji rok do roku niższe były zbiory wszystkich głównych gatunków warzyw gruntowych, a zwłaszcza warzyw korzeniowych.

Zbiory kapusty szacuje się na 0,8 mln ton (rok temu zebrano 0,9 mln ton). Szacunek nie zmienił się od poprzedniego – przedwynikowego z września bieżącego roku.

Zbiory kalafiorów przewiduje się na poziomie nieco ponad 210 tys. ton (rok temu 220 tys. ton), tu poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniosła 10 tys. ton.

Zbiory cebuli na poziomie 535 tys. ton (rok temu 563 tys. ton), a poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniosła 10 tys. ton.

Zbiory marchwi oszacowano na 680 tys. ton (rok temu było to 726 tys. ton), a poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniosła 10 tys. ton.

Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 270 tys. ton (rok temu 298 tys. ton). Szacunek nie zmienił się od poprzedniego – przedwynikowego z września bieżącego roku.

Według obecnej prognozy zbiory pomidorów gruntowych mają wynieść 240 tys. ton (przed rokiem 253 tys. ton), a poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniosła 5 tys. ton.

Zbiory ogórków oszacowano na 225 tys. ton (rok temu 245 tys. ton). Szacunek nie zmienił się od poprzedniego – przedwynikowego z września bieżącego roku.

Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 855 tys. ton (w 2018 roku było to 900 tys. ton), a poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania to 15 tys. ton.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE