Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpańskie karczochy: czy areał upraw zostanie zmniejszony?

Hiszpański sektor karczochów rozważa możliwość zmniejszenia areału z powodu niedoboru wody na niektórych obszarach, takich jak La Vega Baja. „Nie sądzę, że osiągną zapowiadane 50%, lecz  będą. Wczesne plantacje uzyskują najlepsze ceny, ale jednocześnie są najbardziej ryzykowne ze względu na to, jak wrażliwe są kiełki ” - mówi Guillermo Agorreta, przewodniczący  Regulatory Council of the Protected Geographical Indication (PGI) Alcachofa de Tudela and manager of the company SAT Agorreta. Oraz dodaje: „W poprzedniej kampanii ceny hiszpańskiego karczocha pozostawały wysokie ze względu na niższy wolumen. Nie oznacza to jednak, że cena będzie zachowywać się w tym roku podobnie, ani  też że zyski będą wysokie.”.

Źródła z sektora produkcji i marketingu białego karczocha w Tudeli twierdzą, że „w poprzedniej kampanii karczoch osiągnął dobre ceny z powodu niedoboru na rynku, co zachęciło wielu producentów do rozszerzenia plantacji. Jednak spodziewane dobre wolumeny mogą mieć wpływ na ceny. Ostatecznie o poziomie zbiorów zadecyduje  pogoda. Tymczasem producenci mówią, że w tym roku sprzedaż roślin wzrosła, ale nieznacznie.

SAT Agorreta jest producentem roślin i sprzedawcą białych karczochów z oznaczeniem ChOG z Tudela. Guillermo Agorreta mówi: „Rośliny rosną tutaj w najlepszych możliwych warunkach, dzięki czemu są żywotne. Po posadzeniu w innych regionach mają większą odporność, zapewniającą optymalny wzrost”. Według niego uprawa roślin w rejonie Ribera de Navarra nie jest utrudniona przez brak wody, ale przez  niedobór siły roboczej. W przypadku produkcji karczochów  największym kosztem jest praca, której nie da się zmechanizować. Stanowi niemal 70% kosztów. Innym czynnikiem wpływającym na poziom zbiorów jest brak producentów rolnych chętnych do zajęcia się tym sektorem. Poza tym wielu obecnych przechodzi na emeryturę.   

Białe karczochy Tudela w ramach ChOG są uprawiane na  około 1000 hektarach. Klimat regionu sprawia, że karczochy są delikatne i mniej włókniste. Zawiera więcej soli mineralnych i wody, a  mniej błonnika. Ma piękny,  okrągły kształt.

Jedną z opcji handlowych jest szukanie rynku zbytu dla karczocha w branży delikatesów oraz produktów przetworzonych i gotowych do spożycia, co  umożliwia  całoroczne dostawy oraz łatwe przechowywanie i eksport.  

Słowa kluczowe: karczoch hiszpański
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem