Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rosja rozwija produkcję szklarniową

W 2017 roku powierzchnia szklarni w Rosji wzrosła o prawie 10 procent i wyniosła 2 600 ha. Oczekuje się, że całkowita produkcja ogrodnicza uprawi pod osłonami osiągnie 930 000 ton - informuje Agroinvestor.

Według Stowarzyszenia Szklarnie Rosji, poziom samowystarczalności w tym zakresie w Rosji rośnie dzięki wysokim wskaźnikom rozwoju branży. Najważniejsze segmenty rosyjskiej produkcji szklarniowej to uprawa ogórków pomidorów, odpowiadające odpowiednio 66 procentom i 31 procentom całkowitej ilości rosyjskich warzyw szklarniowych. Inne uprawy stanowią 3 procent warzyw spod osłon.

Samowystarczalność jeśli chodzi o ogórki wynosi, zgodnie z danymi Stowarzyszenia, od marca do października 90 – 95 procent, a od listopada do lutego 50 procent,. Reszta jest uzupełniana przez import. Samowystarczalność w przypadku pomidorów jest w przybliżeniu w połowie taka jak osiągana przy ogórkach jeden. W zimie podaż rodzimych pomidorów jest w stanie pokryć jedynie 20 – 25 procent popytu krajowego. W regionach kraju, gdzie produkuje się sałaty, natkę pietruszki, koperek i zioła lokalne zapotrzebowanie na te produkty jest prawie całkowicie zaspakajane. Jednakże dostawcy napotkają poważne problemy związane z transportem tych łatwo psujących się produktów na duże odległości.

Jeśli chodzi o inne uprawy szklarniowe, takie jak bakłażany, papryka, cukinia, rzodkiewka, to ich import może sięgać 95 - 100% w okresach rosnącego popytu.

Według Stowarzyszenia stopień samowystarczalności w podaży warzyw szklarniowych w Rosji może znacznie różnić się w różnych regionach kraju, szczególnie jeśli chodzi o regiony odległe lub trudno dostępne.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE