Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Almeria – rekordowe zbiory papryki

Producenci papryki szklarniowej w hiszpańskiej prowincji Almeria pobili rekord produkcji w najnowszej kampanii, zgodnie z danymi uzyskanymi przez Obserwatorium Ceny i Rynków Rządu Andaluzji. Według raportu wydanego przez tę agencję produkcja papryki w Almerii osiągnęła rekordowy poziom 845,59 mln kilogramów w kampanii 2018/2019.

Obszar szklarni przeznaczony do uprawy tego warzywa w Almerii również został powiększony, głównie dlatego, że wielu producentów pomidorów przeszło na uprawę papryki, szukając większej rentowności. W najnowszej kampanii powierzchnia szklarni w Almerii poświęcona uprawie papryki wynosiła 11 115 hektarów, czyli o 15 procent więcej niż w poprzedniej kampanii.

Z całkowitej wyprodukowanej ilości papryki sprzedano jej 803,31 miliona kilogramów za 618,7 miliona euro, tym samym uzyskując czwartą najwyższą cenę dekady: 0,77 euro/kg.

Analiza kampanii
Obserwatorium cen i rynków Andaluzji informuje, że kampania rozpoczęła się we wrześniu ze znacznie większymi wolumenami niż w poprzedniej kampanii. Produkcja w Almerii znacznie wzrosła w październiku, pokrywając się z ostatnim odcinkiem produkcji w Europie Środkowej.

Pogoda na przełomie października i listopada, z wieloma pochmurnymi dniami i niskim poziomem promieniowania słonecznego, opóźniała dojrzewanie; wolumen sprzedany w obu miesiącach był jednak znacznie wyższy niż w poprzednim sezonie. W listopadzie produkcja nadal rosła, ale do tego czasu sprzedane ilości były niższe niż w poprzednim sezonie, spadając o 15–25 procent w przypadku papryki klasycznej (California) i o 20–30 procent w przypadku papryki Lamuyo.

Do połowy listopada nastąpił znaczny spadek produkcji w Europie Środkowej, co pozwoliło papryce z Almerii przejąć rynki międzynarodowe.

W kwietniu eksport papryki z Almerii wszedł w ostatnią fazę. Holandia przejęła następnie dostawy w Europie. W Almerii istniał już szeroki zakres jakości, który utrudniał produktowi dotarcie w optymalnych warunkach na najdalsze rynki eksportowe.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE