Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – świetny sezon papryki

Najlepszy od dekady, z najwyższymi cenami papryki w ciągu tego okresu – tak sezon 2015/2016 ocenia hortoinfo.es, opierając się na danych z Obserwatorium Cen i Rynku rządu regionalnego Andaluzji.

W kampanii 2015/2016 w szklarniach Almerii wyprodukowano 665,92 mln kg papryki. Średnia cena jaką za nią uzyskiwano wynosiła 0,92 euro/kg (za klasę pierwszą). Pozwoliło to na osiągnięcie przychodu na poziomie o 89 mln euro wyższym rok do roku.

W sezonie poprzednim cena średnia wynosiła 0,83 euro/kg (za pierwszą klasę), a zbiory papryki osiągnęły poziom 630,77 mln kg.

Jeśli chodzi o ceny poszczególnych odmian papryki produkowanej w Almerii, to w sezonie 2015/2016 niższa niż w poprzednim była średnia cena zielonek papryki Lamuyoa – spadek z 0,66 euro/kg do 0,65 euro/kg (-1,5 proc.). Czerwona papryka Lamuyo zdrożała z 0,89 euro/kg do 0,94 euro/kg (+5,62 proc.). Tańsza była również zielona papryka California – spadek z 0,66 euro/kg do 0,65 euro/kg (-1,5 proc.). Natomiast średnia cena czerwonej papryki California wzrosła z 0,78 euro/kg do 0,98 euro/kg (+25,64 proc.), a żółta papryka California zdrożała średnio z 0,81 euro/kg do 0,89 euro/kg (+5,88 proc.). Potaniała także papryka „Włoska” – z 0,82 euro/kg w sezonie 2014/2015 do 0,64 euro/kg w sezonie 2015/2016 (-21,95 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE