Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 25. tydzień 2016 r.

2016-06-28 08:00

W dwudziestym piątym tygodniu 2016 roku indeks cen fresh-market (wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) znów zwiększył swą spadkową dynamikę . Wartość naszego indeksu w omawianym okresie zmalała o 4,2 procent. W tygodniu dwudziestym czwartym spadek był mniejszy i wyniósł 0,08 procent.

Co ważne, na polskim rynku warzyw zniżki wcale tak całkowicie nie dominowały, mięliśmy tez warzywa, które drożały i to niemało. Ale o takim, a nie innym kierunku zmian zagregowanego wskaźnika cen zadecydowały przede wszystkim młode ziemniaki, których ceny z dnia na dzień spadły o jedną trzecią. Zniżkę mocno wsparło też załamanie cen ogórków szklarniowych, które w ciągu 24 godzin spadły o niemal 29 procent. Po spadkowej stronie znalazły się także ceny buraków, marchwi i młodej kapusty. Natomiast umocniły się w omawianym okresie ceny kapusty pekińskiej, cebuli („starej”), kalafiorów i pomidorów.

Kapusta młoda – Ceny młodej kapusty w dużym hurcie wciąż pozostają pod presja nadpodaży. I w omawianym okresie malały, pomimo że ich poziom i tak był rekordowo niski (patrzy wykres). Średnia cena młodej kapusty spadła z 0,40 do 0,39 zł/kg (spadek w relacji tydzień do tygodnia o 2,5 proc.). Przed rokiem średnia cena sprzedażowa wynosiła 0,6 zł/kg (spadek o 35 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Z popytem na „pekinkę” wciąż nie jest najlepiej. Ale problemy są również z podażą i to coraz większe. To skutek warunków pogodowych. Dlatego ładna kapusta znów zyskiwała w omawianym okresie. Średnia cena „na gotowo” wzrosła z 1,10 zł/kg do 1,25 zł/kg (+14 proc. tydzień do tygodnia). Rok temu „pekinka ostro taniała i średnia cena sprzedażowa wynosiła 1,20 zł/kg (więcej o 4 proc. rok do roku).

Kalafiory – Ceny kalafiorów rosły już kolejny tydzień. To skutek wysokiego popytu i wciąż nie najwyższej podaży tych warzyw. Ale wydaje się, że czas wysokich cen już się kończy. Na kolejny tydzień producenci zapowiadają wysyp. Średnia sprzedażowa cena kalafiorów wzrosła z 1,95 zł/szt. do 2,25 zł/szt. (+15 proc.). Rok temu cena ta wynosiła 1,40 zł/szt. (więcej w relacji rok do roku o 61 proc.).

 

Cebula – Rynek cebuli pozostaje w okresie przejściowym. Podaż krajowej młodej cebuli powoli rośnie, a jej ceny spadają. Ale odbywa się to o wiele wolniej niż choćby w zeszłym roku. Cebula młoda obierana sprzedawana jest po 2,00 – 3,00 zł/kg. Cena średnia polskiej cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki („starej”) wzrosła z poziomu 1,10 zł/kg do 1,30 zł/kg (+18 zł/kg). Rok temu było to 1,35 zł/kg (mniej rok do roku o 4 proc.).

Marchew – W omawianym tygodniu mięliśmy wyraźny spadek cen młodej marchwi. Jej podaż na rynku szybko rosła. Popyt nie tak bardzo, choć trzeba zaznaczyć, że ten ostatni ożywił się, gdy ceny marchwi zeszły poniżej 1,50 zł/kg (także w eksporcie). Średnia cena marchwi młodej przez tydzień spadła z 1,50 zł/kg na 1,40 zł/kg (-7 proc.). zł/kg. Rok temu było to aż 2,00 zł/kg (spadek rok do roku o 30 proc.).

Buraki ćwikłowe – Również na rynku młodych buraków dwudziesty piąty tydzień roku przyniósł powrót do kursu spadkowego. W przypadku buraków nie jest to nic nadzwyczajnego, a jak widać na wykresie obecna cena średnia kształtuje się i tak na poziomie zbliżonym do tej z dwu poprzednich lat. Średnia cena spadła w relacji tydzień do tygodnia z 1,25 zł/kg do 1,15 zł/kg (-8 proc.). Rok temu cena ta wynosiła aż 1,20 zł/kg (mniej o 4 proc. w relacji rok do roku).

 

Ziemniaki młode – ceny młodych ziemniaków kontynuowały dynamiczny trend spadkowy z drugiej połowy zeszłego tygodnia. Nie tylko zresztą kontynuowały, ale wręcz zniżka ta nabierała przyspieszenia. W rezultacie średnia cena młodych ziemniaków spadła z 1,30 zł/kg do 0,60 zł/kg (-54 proc. tydzień do tygodnia). Rok temu było to 0,75 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 20 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – W dwudziestym piątym tygodniu, zgodnie zresztą z przewidywaniami odwrócił się trend cenowy ogórków szklarniowych. Ale siła z jaką ceny tych warzyw zaczęły dołować była już pewnym zaskoczeniem. Ceny pomidorów znów zachowywały się o wiele powściągliwiej od cen ogórków. Nie są może rekordowo wysokie, ale jest lepiej niż przewidywali pesymiści.en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Po wzroście cen ogórków z początku poprzedniego tygodnia nie został już żaden ślad. Przeciwnie, byliśmy świadkami tak ostrego spadku, że można go nazwać załamaniem cenowym. Cena średnia ogórków krótkich spadła bowiem z 1,25 zł/kg  do 0,80 zł/kg (-36 proc.). Rok temu cena średnia wynosiła 1,15 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 30 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Na rynku dość powszechnie oczekiwano, że w omawianym okresie ceny pomidorów będą spadać. Miało się to wiązać z osłabieniem popytu w eksporcie na wschód. Ale okazało się, że popyt ten jednak utrzymał się na tyle, że ceny pomidorów mogły jeszcze nieco zyskać. Sprzyjała też temu zmniejszona podaż krajowego pomidora. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) w relacji tydzień do tygodnia wzrosła z 2,08 zł/kg do 2,25 zł/kg (+8 proc.). Rok temu średnia cena pomidorów wynosiła 1,83 zł/kg (więcej w relacji rok do roku o 23 proc.).

Papryka czerwona – Rynek jeszcze czeka na polską paprykę czerwoną, a tymczasem ceny importu pozostają wysokie. Wygląda na to, że tak będzie do końca sezonu importowego, bo papryki w krajach, które jej dostarczają jest mało. Średnia cena papryki czerwonej  z importu pozostała na poziomie 9,50 zł/kg. Rok temu średnia cena wynosiła 7,50 zł/kg (wzrost rok do roku o 27 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE