Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 36. tydzień 2016 r.

2016-09-14 09:00

Trzydziesty szósty tydzień bieżącego roku przyniósł kontynuację spadkowej tendencji w cenach na hurtowym rynku świeżych warzyw. Spośród cen warzyw znajdujących się w koszyku naszego indeksu tylko jedno – papryka, drożało w tym okresie. Indeks cen fresh-market (wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) zmalał skutkiem tego o 4,9 procent, po wcześniejszym spadku w tygodniu trzydziestym piątym aż o 16,7 procent. To trzeci tydzień z rzędu, w którym na rynku warzyw przeważały spadki cen.

Kapusta biała – Jeśli chodzi o białą kapustę, to sytuacja cenowa w omawianym okresie pozostawała stabilna. Za to z terenu niemal całego kraju płynęły informacje o kłopotach z jakością kapusty, którą znów atakują szkodniki i choroby bakteryjne. To skutek takiej, a nie innej pogody. I może się on przełożyć na wynik końcowy zbiorów i jakość kapusty w długotrwałym przechowywaniu. Średnia cena kapusty utrzymała poziom 0,27 zł/kg. Rok wcześniej średnia cena sprzedażowa wynosiła 1,08 zł/kg (spadek o 75 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Kłopoty jakościowe, spowodowane niekorzystną pogodą, widać także na rynku kapusty pekińskiej. Ale w odróżnieniu od kapusty białej, ceny „pekinki” w omawianym okresie kontynuowały spadek. Był to rezultat rosnącej podaż przy jednocześnie bardzo ograniczonym popycie. Średnia cena „na gotowo” spadła w omawianym okresie z 1,35 zł/kg do 1,25 zł/kg (-7 proc.). Rok temu średnia cena sprzedażowa wynosiła 2,60 zł/kg (spadek o 52 proc. rok do roku).

Kalafiory – W trzydziestym szóstym tygodniu, w handlu kalafiorami wciąż oddziaływały te czynniki, które przesądziły o spadku cen w tygodniach poprzednich. przede wszystkim chodzi tu o niski popyt, zwłaszcza zastopowanie eksportu. Do tego wzrost podaży, choć ten czynnik słabł w omawianym okresie ze względu na niekorzystną pogodę i jej wpływ na wegetację. Uwidoczniły się też problemy jakościowe jako skutek tej niekorzystnej aury. Średnia sprzedażowa cena kalafiorów spadła w omawianym okresie z 1,55 zł/szt. do 1,40 zł/szt. (-10 proc.). Rok temu cena ta wynosiła 2,40 zł/szt. (spadek w relacji rok do roku o 42 proc.).

 

Cebula – Wysoka i wciąż rosnąca podaż przy mikrym popycie, to także splot czynników, który zadecydował o dalszej zniżce cen cebuli. Na rynku trwa wyprzedaż cebuli z dymi, a jednocześnie przybywa cebuli z siewu. Do tego niskie są ceny cebuli obieranej, co decyduje o bardzo niskich cenach zakupu surowca, a to odbija się na rynku świezym. Cena średnia cebuli spadła z 0,43 zł/kg do 0,35 zł/kg (-19 proc.). Rok temu była ona na poziomie 0,85 zł/kg (spadek rok do roku o 59 proc.).

Marchew – Sytuacja  na rynku marchwi w tygodniu trzydziestym szóstym była kopią tego, co działo się w tygodniach wcześniejszych. Wzrost podaży przy niezmiennie niskim popycie skutkował dalszym obniżaniem cen. Ceny te znalazły się w omawianym okresie nie tylko dużo poniżej pułapu zeszłorocznego, ale zeszły tez poniżej poziomu z analogicznego okresu roku 2014. Średnia cena w omawianym okresie spadła z 0,45 zł/kg na 0,42 zł/kg (-7 proc.). zł/kg. Rok temu marchew wciąż drożała i jej średnia cena wynosiła 1,15 zł/kg (spadek rok do roku o 63 proc.).

Buraki ćwikłowe – Tym razem i ceny buraków ćwikłowych poddały się ogólno rynkowej tendencji spadkowej. Przyczyny tego stanu rzeczy oczywiście są analogiczne, jak te opisane powyżej – rosnąca podaż, nakładająca się na śladowy popyt. Średnia cena buraków spadła w omawianym okresie z 0,45 zł/kg do 0,43 zł/kg (- 4 proc.). Rok temu buraki dynamicznie drożały i cena ta wynosiła 0,88 zł/kg (spadek o 51 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – W trzydziestym szóstym tygodniu trend zniżkowy utrzymał się także na rynku ziemniaków, choć w akurat tutaj jego dynamika był niewielka. Jednak nie oznacza to, że tendencja ta jest wyhamowywana. Raczej należy spodziewać się jej kontynuacji, bo ziemniaków także wciąż przybywa, a po stronie popytowej rynku nie widać w zasadzie zmian na lepsze. W rejonach, gdzie ich podaż jest najwyższa ceny zaczynają się od 2,00 zł za worek 15 kg. Wyższe ceny osiągały ziemniaki grube, kalibru 50 mm+, wybranych odmian (Vineta) i oczywiście wysokiej jakości. Ale nawet ten najlepszy towar nie przebijał się przez pułap 5,50 zł za worek. Średnia cena sprzedażowa ziemniaków spadła z 0,33 zł/kg do 0,31 zł/kg (-6 proc.). Rok temu było to 0,55 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 44 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – Trzydziesty szósty tydzień przyniósł powrót letniej, upalnej pogody. To przełożyło się na wzrost podaży warzyw szklarniowych. Dodatkowo aura sprzyjała znacznemu zwiększeniu podaży ogórków i pomidorów gruntowych, które wywierały konkurencyjną presję na towar szklarniowy. W konsekwencji mieliśmy powrót zniżek cenowych.en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Przez chwilę wydawało się, że na rynku ogórków szklarniowych mamy zmianę trendu i zaczął się wzrost ich cen. Ale znów zrobiło się ciepło, a nawet upalnie. Wegetacja przyspieszyła i na rynek trafiło więcej towaru. W konsekwencji, w drugiej części tygodnia zniżki powróciły. Średnia cena ogórków zmalała w omawianym okresie z 1,25 zł/kg do 1,20  zł/kg (-4 proc.), chociaż w międzyczasie osiągnęła wartość 1,45 zł/kg. Rok temu średnia cena ogórków szklarniowych była na poziomie 2,50 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 52 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Sytuacja na rynku pomidorów szklarniowych była podobna do tej z rynku szklarniowych ogórków. Na początku tygodnia wzrost ceny po wcześniejszym spadku, a potem powrót zdecydowanego trendu zniżkowego. Trendu spowodowanego przyspieszonym przez pogodę wzrostem podaży, rosnąca konkurencją ze strony pomidora gruntowego oraz spadkiem aktywności w eksporcie. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) spadła w omawianym okresie z 2,08 zł/kg do 1,83 zł/kg (-12 proc.). Rok temu pomidory mocno drożały i ich średnia cena wynosiła 3,17 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 42 proc.).

Papryka czerwona – Papryka była jedynym warzywem z koszyka wchodzącego w skład naszego indeksu, które w omawianym okresie drożało, a nie taniało. To skutek fenomenalnego wręcz popytu na polską paprykę płynącego z zagranicy. Nie mniej, ponieważ synoptycy zapowiedzieli, że upalna pogoda się jeszcze utrzyma, to można się spodziewać wzrostu podaży papryki (analogicznego do pomidorów i ogórków), a co za tym idzie korekty jej ceny. Średnia cena czerwonej papryki w omawianym okresie wzrosła z 3,05 zł/kg do 3,40 zł/kg (+11 proc.). Rok temu średnia cena wynosiła 3,35 zł/kg (wzrost rok do roku o 1 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE