Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 38. i 39. tydzień 2016 r.

2016-10-03 10:00

Druga połowa września na rynku świeżych warzyw obfitowała w zmiany cenowe. Co ważne został w tym okresie przełamany generalny trend spadkowy tychże cen, jednak dokonało się to wyłącznie z powodu dynamicznej zwyżki cenowej w dwóch obszarach – warzyw szklarniowych i kalafiorów . Zwyżka ta była wynikiem pogorszenia warunków pogodowych i spadku podaży tak kalafiorów, jak i pomidorów, ogórków oraz papryki. Tenże wzrost cen miał miejsce przede wszystkim w tygodniu trzydziestym ósmym. W tygodniu kolejnym pogoda znów się poprawiła i część z tych zwyżek została skorygowana. Dobrze oddają to zmiany naszego wskaźnika. Indeks cen fresh-market (wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) w tygodniu trzydziestym ósmym wzrósł  o 20,5 procent, po wcześniejszym spadku w tygodniu trzydziestym siódmym o 1,9 procent. W tygodniu trzydziestym dziewiątym wartość indeksu spadła natomiast o 5,5 procent.

Kapusta biała – Sytuacja na hurtowym rynku kapusty białej do końca września pozostawała relatywnie stabilna i mocno niekorzystna dla producentów. Z jednej strony słaby popyt i niskie ceny, z drugiej problemy z nadpodażą i jakością. Średnia cena kapusty pozostała na poziomie 0,26 zł/kg. Rok wcześniej średnia cena sprzedażowa na koniec września wynosiła 0,98 zł/kg (spadek o 73,5 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Ceny „pekinki” pozostawały w trendzie spadkowym od końcówki lipca. Omawiane dwa tygodnie września nie przyniosły w tym względzie odmiany. Podaż tej kapusty rośnie, popyt pozostaje natomiast ograniczony. Średnia cena „na gotowo” spadła w omawianym okresie z 1,20 zł/kg do 1,05 zł/kg (-12,5 proc.). Rok temu średnia cena sprzedażowa na koniec września wynosiła (po bardzo dużej zniżce) 1,95 zł/kg (spadek o 46,1  proc. rok do roku).

Kalafiory – Były to jedyne warzywa prócz szklarniowych, które w trzydziestym ósmym tygodniu zyskiwały mocno na wartości na fali spadku podaży wywołanej zimną pogodą. Ich średnia cena sprzedażowa wzrosła do 2,75 zł/szt. Potem jednak pogoda poprawiła się i kalafiorów na rynku zaczęło znów przybywać, co przełożyło się na korektę cen. W rezultacie cena średnia kalafiorów wzrosła w omawianym okresie z 2,05 zł/szt. do 2,20 zł/szt. (+7,3 proc.). Rok temu było to 2,15 zł/szt. (wzrost w relacji rok do roku o 2,3 proc.).

 

Cebula – Kolejnego spadku cen nie uniknęła, w omawianym okresie, również cebula. Choć zniżka nie była duża, to jednak sam fakt, że tak tania cebula jeszcze traciła pozostaje znamienny i świadczy dobitnie o słabości popytu i zbyt wysokiej podaży tego warzywa. Cena średnia cebuli spadł z 0,35 zł/kg do 0,34 zł/kg (-2,9 proc.). Rok temu była ona na poziomie 0,85 zł/kg (spadek rok do roku o 60,0 proc.).

Marchew – Ostatnie dwa tygodnie września nie przyniosły znaczących zmian w hurtowych cenach marchwi. W największej mierze dlatego, że ceny te już wcześniej były bardzo niskie. Średnia cena w omawianym okresie pozostawała na poziomie 0,42 zł/kg. Rok temu marchew wciąż drożała i jej średnia cena wynosiła 1,05 zł/kg (spadek rok do roku o 60,0 proc.).

Buraki ćwikłowe – W omawianym okresie warzywa te zaliczyły kolejną zniżkę cen, choć trzeba zauważyć, iż miała ona miejsce po długim okresie stabilizacji. Ale popyt na te warzywa jest bardzo słaby, a ich podaż wysoka, więc przecena była kwestią czasu. Średnia cena buraków spadła w omawianym okresie z 0,43 zł/kg do 0,39 zł/kg (-9,3 proc.). Rok temu buraki cena ta wynosiła 0,70 zł/kg (spadek o 44,3 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Niekorzystna pozostaje również, z punktu widzenia producentów, sytuacja na rynku ziemniaków. Tu tez mamy zbyt dużą podaż w stosunku do zapotrzebowania zgłaszanego przez stronę popytową rynku, brak eksportu oraz w niektórych rejonach kraju problemy z jakością. Ceny zaczynają sie od 1,50 - 2,00 zł za worek 15 kg. Wyższe ceny osiągały ziemniaki grubsze, kalibru 50 mm+, wybranych odmian (Vineta) i oczywiście wysokiej jakości. Warto jednak zwrócić uwagę, że ceny ziemniaków, w odróżnieniu od cen cebuli, marchwi i buraków, wciąż jeszcze utrzymują się powyżej pułapu z analogicznego okresu roku 2014 – patrz wykresy poniżej. Średnia cena sprzedażowa ziemniaków utrzymała się w omawianym okresie na poziomie 0,30 zł/kg. Rok temu było to 0,52 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 42,3 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – Jak wspomniano wyżej, pogorszenie pogody doprowadziło w trzydziestym ósmym tygodniu do wyraźnego wzrostu cen warzyw szklarniowych. Potem pogoda znów się poprawiła – zrobiło się cieplej i ceny ogórków i pomidorów zaliczyły korektę, a ceny papryki się ustabilizowały.en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Huśtawka pogodowa zamieszała podażą i cenami ogórków szklarniowych. W pewnym momencie omawianego okresu ich średnia cena sięgnęła 2,70 zł/kg. Potem zrobiło się cieplej i wrzesień kończyły te warzywa z ceną nieco niższą. Nie mniej to już ten czas sezonu ogórków, w którym będziemy mieli coraz mniejszą podaż i generalnie rosnące ceny. Średnia cena ogórków w omawianym okresie bardzo mocno wzrosła - z 1,15 zł/kg do 2,60  zł/kg (+126,1 proc.), chociaż w międzyczasie osiągnęła wartość 1,45 zł/kg. Rok temu była ona na poziomie 2,15 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 20,9 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Pomidory, podobnie jak ogórki najpierw drożały, gdy ich podaż się skurczyła. A potem, wraz z cieplejszą pogodą i większymi bieżącymi zbiorami znowu potaniały. W odróżnieniu jednak od ogórków, sama końcówka omawianego okresu znów przyniosła lekka zwyżkę. Co nie zmienia faktu, iż średnia cena tych warzyw ani razu nie weszła w omawianym okresie powyżej pułapu sprzed roku i dwóch lat – patrz wykres poniżej. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) spadła w omawianym okresie z 2,00 zł/kg do 1,83 zł/kg (-8,5 proc.), choć w czwartek wynosiła jeszcze 1,67 zł/kg. Rok temu pomidory wielkości B miały średnią cenę na poziomie 3,00 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 39,0 proc.).

Papryka czerwona – Druga połowa trzydziestego ósmego tygodnia przyniosła zwyżkę cen papryki, które następnie ustabilizowały się do końca omawianego okresu. Wciąż warzyw to cieszyło się wysokim zainteresowaniem kupców, w tym zwłaszcza eksporterów. Średnia cena czerwonej papryki w omawianym okresie wzrosła z 2,85 zł/kg do 3,45 zł/kg (21,0 proc.). Rok temu średnia cena wynosiła 3,40 zł/kg (spadek rok do roku o 1,5 proc.).

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE