Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 50. tydzień 2016 r.

2016-12-21 08:00

Sytuacja na rynku hurtowym świeżych warzyw była w tygodniu pięćdziesiątym kopią i to niemal dokładną tego, co widzieliśmy w tygodniu poprzednim. Przede wszystkim wciąż brak było przedświątecznego ożywienia w handlu warzywami krajowymi. W segmencie kapust utrzymał się trend spadkowy cen, a w segmentach warzyw korzeniowych i cebuli mieliśmy stabilizację cenową. Minimalnie zdrożały tylko ziemniaki. I znów, jak w poprzednich kilku tygodniach, wzrost wartości naszego zagregowanego wskaźnika wynikał głównie z rosnących cen warzyw importowanych – pomidorów i ogórków. Za to papryka importowana ponownie taniała, również analogicznie do poprzedniego tygodnia. Indeks fresh-market utrzymał w pięćdziesiątym tygodniu trend zwyżkowy (trend trwa od dziesięciu tygodni). Wartość naszego indeksu wzrosła o  4,3 procent, po zwyżce w tygodniu wcześniejszym o 2,6 procent.

Kapusta biała – Nadchodzące Święta nie tylko nie przyniosły poprawy popytu i cen, ale w związku z faktem, że na rynek trafiło jeszcze więcej towaru, to ceny znów znalazły się pod presją zniżkową. Średnia cena sprzedażowa kapusty spadła w konsekwencji z 0,29 do 0,27 zł/kg (-6,9 proc.). Rok temu kapusta także taniała i to o wiele bardziej dynamicznie. Z tym, że poziom cen był wówczas dużo wyższy. W analogicznym okresie w zeszłym roku średnia cena wynosiła 0,88 zł/kg (spadek o 69,3 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Handel kapustą pekińską do eksportu stał, w omawianym okresie, w miejscu. Popyt na rynku krajowym był słaby. W tych okolicznościach również i ceny hurtowe tej kapusty znalazły się pod silnym naciskiem pro zniżkowym. Średnia cena kapusty pekińskiej „na gotowo” spadła z 0,90 zł/kg do 0,85 zł/kg (-5,6 proc.) osiągając poziom sprzed dwóch lat. Rok temu było to 1,45 zł/kg (spadek o 39,3  proc. rok do roku) i zaczynała powoli rosnąć.

 

Cebula – Na rynku hurtowym cebuli kolejny tydzień nie przyniósł żadnych pozytywnych zmian. Ceny i popyt pozostały niskie. Oznacza to, że mamy już sytuację relatywnie gorszą niż dwa lata temu, bo wówczas pod koniec roku handel się ożywił, a ceny zaczęły rosnąć Teraz nie ma widoków na powtórkę tamtego trendu. Cena średnia cebuli w omawianym okresie utrzymała(dwunasty tydzień z rzędu) poziom 0,34 zł/kg. Rok temu było to 0,85 zł/kg (spadek rok do roku o 60,0 proc.).

Marchew – W omawianym tygodniu stabilna pozostawała sytuacja również na rynku świeżej marchwi. Tu tez wciąż mamy podaż znacznie przewyższającą bieżący popyt, co generuje nieustanną presję na ceny. Średnia cena w omawianym okresie była na poziomie 0,43 zł/kg. Rok temu było to 1,10 zł/kg (spadek rok do roku o 60,9 proc.).

Buraki ćwikłowe – Buraki to kolejne warzywo, przy którym możemy powtórzyć stwierdzenia przypisane powyżej do sytuacji opisującej rynek cebuli i marchwi. Niski popyt, dużo wyższa podaż i w konsekwencji niskie ceny. Do tego brak oznak ożywienia w handlu okresu przedświątecznego. Średnia cena buraków była w omawianym okresie na poziomie 0,36 zł/kg. Rok temu cena ta wynosiła 0,68 zł/kg (spadek o 47,1 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Z opisanego powyżej stagnacyjnego schematu znów wyłamały się ziemniaki. Ich cena co pewien czas minimalnie, ale rośnie. Tym razem sprzyjała im nieco bardziej mroźna pogoda. Również ocena perspektyw dla tego segmentu rynku warzyw jest bardziej optymistyczna, bo oczekuje się, iż popyt na ziemniaki w Europie będzie w drugiej części sezonu rósł. Co nie zmienia faktu, że ziemniaki w tym sezonie wciąż są bardzo tanie. Średnia cena sprzedażowa ziemniaków dobrej jakości wzrosła z 0,31 zł/kg do 0,32 zł/kg (+3,2 proc.). Rok temu było to 0,48 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 33,3 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – I znów drożejące pomidory i ogórki wpłynęły w decydujący sposób na wielkość zmiany całego indeksu fresh-marketu. Tym razem oczywiście były to już pomidory i ogórki importowane, których ceny utrzymały trend zwyżkowy z poprzedniego tygodnia. Trend generowany problemami z podażą. Jednak można oczekiwać, że w kolejnych dniach ceny tych warzyw mogą zostać poddane korekcie. Braki podażowe w Hiszpanii skłoniły bowiem importerów po szersze sięgnięcie po tańszy towar z innych krajów. Widać na przykład rosnący import z Turcji, która boryka się z nadwyżkami produkcji – co jest wynikiem embarga na eksport do Rosji.a worek, co buduje nacisk na towar jakościowo lepszy sprzedawany w cenach ię szybko pozbyć i który nie ma szans na dłuższen krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – W omawianym okresie ceny hiszpańskich ogórków kontynuowały wzrost. Średnia cena ogórków importowanych z Hiszpanii wzrosła w omawianym okresie z 8,50 zł/kg do 10,00 zł/kg (+17,6 proc.). Rok temu średnia cena importu była na poziomie zaledwie 3,90 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 156,4 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Ceny importowanych pomidorów także rosły w omawianym okresie, ale dynamika tego wzrostu była znacznie słabsza niż w przypadku ogórków. Ich średnia cena zmieniła się z 6,50 zł/kg (notowanie z 7 grudnia) na 7,00 zł/kg (+7,7 proc.). Jednak rok temu trend zwyżkowy był znacznie bardziej dynamiczny i wypchnął cenę średnią z poziomu 6,00 zł/kg na 7,42 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 5,7 proc.).

Papryka czerwona – Swój trend, tyle że spadkowy, utrzymały ceny importowanej papryki. Wiele wskazuje jednak na to, iż jest to stan przejściowy, bo w Hiszpanii papryka znów zaczęła drożeć. Póki co jednak jej średnia cena spadła z 8,00 zł/kg do 7,50 (-6,3 proc.)do ła zczerwona z importu drożała w omawianym okresie. Jej ilości papryki (wobec czego mocno skurczył sie owego.  i cebuliniski. Rok temu było to 7,25 zł/kg (wzrost rok do roku o 3,4 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE