Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Turcja – produkcja warzyw w 2017 r.

Na swojej stronie internetowej Turecki Instytut Statystyczny http://www.turkstat.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24581, opublikował dane na temat produkcji rolnej, w tym produkcji warzyw. Wynika z nich, że w 2017 roku zbiory warzyw wyniosły 30,82 mln ton i były nieznacznie wyższe od tych z roku 2016, kiedy to zebrano ich 30,27 mln ton. Mamy tu zatem wzrost w relacji rok do roku o 1,8 procent.

Największym segmentem tureckiego rynku warzyw są pomidory. Ich produkcja w 2017 roku wyniosła 12,75 mln ton i była wyższa od tej z roku 2016, kiedy to wyniosła ona 12,60 mln ton, o 1,6 procent. Wyższa była także produkcja ogórków – wzrost o 0,9 procenta z poziomu 1,81 do 1,83 mln ton, papryki czerwonej – wzrost o 0,6 procent, z poziomu 0,41 mln ton do 0,42 mln ton oraz papryki do przetwórstwa – aż o 15,7 procent, z 0,96 mln ton do 1,1 mln ton. O 2,3 procent spadła produkcja papryki zielonej, z poziomu 0,97 mln ton do 0,95 mln ton.

Wyższa niż rok wcześniej była turecka produkcja cebuli. Tu wzrost wyniósł 2,1 procent, a w ujęciu ilościowym była to zwyżka z 2,12 mln ton do 2,13 mln ton. Natomiast zbiory porów spadły z 0,23 mln ton do 0,21 mln ton, czyli o 8,3 procent.

Zwiększyły się zbiory marchwi – z poziomu 0,55 mln ton do 0,57 mln ton, czyli o 2,7 procent. Zbiory bakłażanów wzrosły z 0,85 mln ton do 0,88 mln ton, czyli o 3,5 procent, fasoli zielonej zaś spadły z 0,64 mln ton do 0,63 mln ton, czyli o 1,3 procent, a kalafiorów wzrosły z 0,19 mln ton do 0,20 mln ton, czyli o 23 procent. Największa zmiana względna objęła produkcję dyń, która wzrosła z 0,35 mln ton do 0,45 mln ton, czyli aż o 27,9 procent.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE