Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Węgry – rośnie podaż krajowych wczesnych warzyw

Pogoda we wczesnej fazie wiosny sprzyjała węgierskim producentom warzyw, więc, jak podała Narodowa Izba Rolnicza (NAK) w informacji dla Hirado.hu, cała oferta wczesnych węgierskich warzyw jest już dostępna na tamtejszym rynku. W informacji czytamy również, że produkty importowane są stopniowo zastępowane przez węgierskie, o których mówi się, że są lepsze pod względem świeżości.

Obecnie węgierscy rolnicy uprawiają około 2600 hektarów w szklarniach i pod folią. W ostatnich latach następowała ciągła poprawa w tym sektorze, wzmacniana przez modernizację technologii pozyskiwania energii termalnej i technologii szklarniowych. Największy obszar produkcyjny znajduje się w południowym regionie kraju, na wielkiej Nizinie Węgierskiej, która ma doskonałe warunki oświetleniowe i gdzie wytwarza się około 80 procent węgierskich  warzyw szklarniowych.

Oprócz rzodkiewki, cebuli i sałaty, pełna gama wczesnych produktów obejmuje papryki, pomidory, ogórki, marchew i kapustę. Produkty te trafiły na półki nie tylko sklepów detalicznych, ale także hurtowni w Budapeszcie i Szeged. W związku z tym dostawa towarów importowanych pochodzących z regionu śródziemnomorskiego będzie w najbliższych tygodniach minimalna.

Według danych statystycznych, obecnie na Węgrzech produkuje się około 400 000 ton warzyw, z czego 90 procent jest sprzedawane na rynku krajowym. W związku z rozwojem produkcji warzywnej, w przyszłości powinny rosnąć węgierskie zdolności eksportowe w tym sektorze. Aby to osiągnąć konieczna jest jednak ściślejsza współpraca między producentami, którzy powinni dążyć do wspólnej sprzedaży.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE