Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Peru – mniejszy eksport szparagów

Głównymi obszarami produkcji szparagów w Peru są: prowincja Ica, w której koncentruje się 45 procent całkowitej powierzchni przeznaczonej na to warzywo i La Libertad z 43 procentami powierzchni, wynika z informacji Ministerstwa Rolnictwa i Nawadniania (Minagri) z 2015 roku. Pozostałe plantacje znajdują się w Limie, Ancash i Lambayeque.

Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Peru (Comex Peru) wskazało, że Peru ma warunki klimatyczne do produkcji tego warzywa przez cały rok, w przeciwieństwie do krajów na półkuli północnej. Stanowi to przewagę dla tego kraju, ponieważ może utrzymywać stałe dostawy na rynki zagraniczne, w tym głównie do Stanów Zjednoczonych.

Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) konsumpcja szparagów na mieszkańca w tym kraju stale rosła w ciągu ostatnich 15 lat. Tak więc rynek szparagów w Ameryce Północnej stanowi wielką szansę dla Peru; z którego kraj powinien czerpać większą korzyść.

W 2017 roku peruwiański eksport szparagów stanowił 10,7 procent całego eksportu towarów w sektorze rolnym. Świeże lub mrożone szparagi były trzecim produktem rolnym (z grupy nietradycyjnych), których wywieziono najwięcej w 2017 roku (aa świeżymi winogronami i awokado). Ponadto, zgodnie z danymi ITC (International Trade Center), w 2016 roku Peru było drugim największym eksporterem świeżych lub schłodzonych szparagów na świecie, tylko za Meksykiem.

W latach 2010 - 2017 łączny eksport szparagów miał skumulowany wzrost o 27,6 procent, ponieważ wzrósł z 427 milionów USD do 545 milionów USD, przy średnim rocznym wzroście wynoszącym 3,5 procent.

Według Comex Peru, ten wynik był głównie spowodowany wzrostem eksportu świeżych lub chłodzonych szparagów (+ 40,8 procent), których średni roczny wzrost wynosił 5 procent, a także wzrostem eksportu zamrożonych szparagów gotowanych w wodzie lub w parze (+ 22 procent), o średnim rocznym wzroście 3 procent. Tymczasem eksport szparagów  przygotowanych do konserwowania, niezamrożonych spadł o 7 procent, a ich średni roczny spadek wynosił 1 procent, co ograniczyło wzrost całkowitej ilości eksportu szparagów.

Jednak pomimo skumulowanego wzrostu eksportu w latach 2010 - 2017, w ostatnich latach peruwiańskie dostawy szparagów miały tendencję spadkową. Po utrzymaniu tempa wzrostu w latach 2010 - 2013, peruwiański eksport szparagów spadł o 5 procent w latach 2014 - 2017, co oznacza, że ​​średni roczny spadek wyniósł w tym okresie 1,7 procent, z 574 mln USD do 545 mln USD.

Według badań Departamentu Studiów Ekonomicznych Scotiabank tendencja ta wynikałaby z niższej produkcji krajowej, co było z kolei spowodowane spadkiem wydajności. To konsekwencja używania do produkcji starych sadzonek szparagów. Badanie wskazuje też, że grunty wykorzystywane do produkcji szparagów byłyby wykorzystywane do produkcji innych roślin, które są bardziej opłacalne.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE