Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Pomidor – owoc, który stał się warzywem

2018-09-18 14:36

 Motto:addio pomidory, addio ulubione, słoneczka zachodzące …”

Jeremi Przybora

Specjaliści radzą zwrócić uwagę na  zawierające 6 razy więcej flawonoli niż odmiany tradycyjne, a mianowicie na cherry, czyli na drobnoowocowe:   gruszko - , cytryno - , czy  śliwkokształtne.

Wiele przemawia za tym aby  nasza dieta była wypełniona jarzynami, warto tu zacytować wskazanie dra n. med. Igora Łoniewskiego  z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie:

Warzywa, które wydają się tak ubogo energetyczne, są źródłem niezwykle wydajnie energetycznych środków. Dzięki tym środkom możemy dobrze funkcjonować, możemy dobrze myśleć i przede wszystkim nasz przewód pokarmowy właściwie funkcjonuje. Jest w stanie absorbować różne ważne substancje z naszego pożywienia, a dodatkowo jeszcze te procesy wpływają korzystnie na układ  immunologiczny.

 

Nie bez racji pomidor należy do najbardziej popularnych i lubianych warzyw na świecie i jest wykorzystywany chyba przez  wszystkich  kucharzy. U nas w czołówce ulubionych zup jest pomidorowa,  a także często jedzony  w postaci pomidorów faszerowanych na różne sposoby, zapiekanych, marynowanych, suszonych, jako podstawa sosów, czy  konfitury z przyprawami,  a nawet dżemu z zielonych owoców.

Anna Litwin z firmy Ewa Bis, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”  - „Spośród wszystkich uprawianych warzyw w Polsce, pomidor zawiera największe pokłady potasu, miedzi, manganu, kobaltu oraz likopenu, który jest cennym przeciwutleniaczem i może zapobiegać poważnym schorzeniom jak np. chorobom serca.  Silniejsze stężenie likopenu w organizmie w większym stopniu chroni organizm przed nie infekcyjnymi chorobami chronicznymi. Badania serca i pomiary zawartości likopenu w tkance tłuszczowej wykonane u 1374 mężczyzn pokazały, że likopen może obniżyć ryzyko ataku serca aż o 50%. A ważny jest też smak i  dlatego tak chętnie po to czerwone warzywo  sięgamy. Przeciętne spożycie pomidorów w 2016 r. wyniosło ok. 10 kg na jedną osobę, co stanowiło blisko  20% konsumpcji warzyw ogółem. Jemy więcej pomidorów niż ogórków, marchwi, cebuli czy kapusty”.  

Pomidory są łatwo dostępne, zarówno świeże, jak i w postaci przetworów i warto  tu podkreślić większą wartość odżywczą np. przecierów, past , sosów i ketchupów  - zwłaszcza ekologicznych,  zawierających   wspomnianego likopenu 3 razy więcej od  konwencjonalnego koncentratu.  Jest jeszcze jedna kwestia wyboru i  chwila na refleksję  przy sklepowej półce  -  a  dotyczy pochodzenia gotowych produktów. Chociaż pierwowzór  ketchupu powstał  przed wiekami w Chinach, a dziś ten kraj przoduje  w produkcji (53 mln ton w 2014 roku)  i eksporcie  pomidorowych półfabrykatów, zwłaszcza do  chińskich fabryk we Włoszech, to jednak polskie pochodzenie  daje nam większą pewność  co do bezpieczeństwa zdrowotnego.  Czytajmy więc etykiety.

Zbiory pomidorów w Polsce, niezależnie czy tych hodowanych pod osłoną czy nie, są rokrocznie coraz większe. W 2014 roku zbiór pomidorów spod osłon wyniósł 539 tys. ton i jest to o 170 tys. ton więcej niż jeszcze 10 lat temu. Tym samym, pomidor jest niekwestionowanym liderem wśród warzyw spod osłon. Jego zbiory stanowią ok. 55% całego rynku tego typu upraw. Rośnie także eksport  tego bogactwa natury, w ostatnich 10 latach podwoił się i z poziomu 45 tys. wzrósł do 100 tys. ton.

- „Produkujemy i eksportujemy coraz więcej. To dobry znak.  Obecnie zajmujemy siódme miejsce pod względem produkcji pomidorów w Unii Europejskiej, a konsumenci coraz chętniej sięgają po warzywa z Polski. Warzywa hodowane u nas są uważane za jedne z najsmaczniejszych. Pomidory to z resztą skarbnica witamin i minerałów, więc jak można ich nie lubić? - dodaje pani Anna Litwin.

 Pomidor do Europy dotarł, jak wiele innych roślin, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i jego wyprawom do obydwu Ameryk.  Obecnie wyróżniamy ponad 7500 odmian pomidorów. Do Polski przywędrował razem z Królową Boną, której zawdzięczamy obecność na naszych stołach takich warzyw jak kalafior, szpinak czy brokuł. Nazwa pomidor wywodzi się od włoskiego „pomi d’oro” czyli „złote jabłko”, a jej autorem jest piętnastowieczny włoski lekarz i botanik, Pietro Andrea Mattioli.

W wielu miejscowościach Polski urządzane są święta pomidorowe, a nawet bitwy na pomidory, z pewnością skromniejsze niż słynna La Tomatina w Bunol w Walencji. Ale  świętowanie po polsku  łączy się z poczęstunkiem, więc od razu można rozpoznać smaki różnych odmian.

- „W firmie Ewa Bis bardzo dbamy o to, aby nasze pomidory spełniały wszelkie wymagania klientów. Produkty sprzedajemy wyłącznie w europejskiej klasie pierwszej. Najwyższą jakość gwarantują nam GlobalG.A.P.,  certyfikat produkcji zintegrowanej i system identyfikacyjny. Nasi producenci korzystają z najnowocześniejszych metod produkcji takich jak: biologiczna ochrona upraw, komputerowa kontrola warunków biologicznych, nawadnianie, kontrola nawożenia oraz naturalnego zapylania pomidorów przez trzmiele. Intensywnie promujemy także ekologiczne metody upraw wśród naszych dostawców i zachęcamy ich do używania naturalnych nawozów. W 2018 roku kolejny raz otrzymaliśmy certyfikat dotyczący produktów ekologicznych, który upoważnia naszą firmę do obrotu takimi towarami. To gwarantuje wyśmienitą jakość i smak naszych pomidorów”.  - podkreśla na koniec pani  Anna  Litwin.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Naczelnym zadaniem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” jest otwieranie drzwi, a mówiąc wprost otwieranie  umysłów, pokazywanie  sensu bardziej świadomego  odżywiania się,  potrzeby  wybierania żywności  ekologicznej jedzenia wysokiej jakości i jego dobroczynnym wpływie  na zdrowie.

Przez 12 lat istnienia krok po kroku  ekologiczna organizacja zdołała przeprowadzić setki warsztatów kulinarnych, spotkań konsumenckich i wystąpień na imprezach targowych  międzynarodowych i krajowych. Wszystko wskazuje na to, że z dobrym skutkiem, albowiem rośnie fala zainteresowania żywnością ekologiczną.

Polacy coraz bardziej cenią   żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków ( a inne badania to potwierdzają), to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.   Prognozy też są obiecujące, gdyż jak wykazują to analizy BGŻ BNP Paribas, zmiany na rynku żywności będą możliwe dzięki przemianie pokoleniowej. Młodzi ludzie stawiają na ekologię i wysoką jakość produktów. Olbrzymie znaczenie ma tu  Internet i media społecznościowe, a także działania społeczności lokalnych.

Stowarzyszenie  „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych(!) Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku i edukowania społeczeństwa. Starania  Zarządu tej organizacji  przynoszą też efekty dzięki motywowaniu  i aktywowaniu ekologicznych rolników i przetwórców produktów ekologicznych. A to wzmacnia   tworzenie   innowacyjnych ofert.   

Prezesem tej organizacji jest Paweł Krajmas, doświadczony i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.

O żywotne sprawy Stowarzyszenia od początku jego istnienia dba  Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.

Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.

Słowa kluczowe: pomidory, warzywa, dieta, zdrowie
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE