Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rosja – rośnie import warzyw szklarniowych

W 2019 roku w rosyjskich szklarniach zostanie wyprodukowanych 1,3 mln ton warzyw, głównie pomidorów i ogórków, stwierdził nowy prezes Stowarzyszenia "Szklarnie Rosji" Aleksiej Sitnikow, którego kandydatura została zatwierdzona 21 grudnia na posiedzeniu Rady Dyrektorów tej organizacji. Na rok 2018 Stowarzyszenie prognozowało zbiory warzyw szklarniowych na poziomie 1,1 miliona ton przy poziomie samowystarczalności wynoszącym 50%.

Pomimo wzrostu produkcji i powierzchni szklarni, według analityków z EastFruit, Rosja jest jednym z trzech największych światowych importerów pomidorów szklarniowych i nadal zwiększa swój import. W 2017 roku do Rosji przywieziono 515 tys. ton pomidorów o wartości 559 mln USD, czyli o 11 procent więcej niż przed rokiem. W 2018 roku, według EastFruit, import pomidorów wzrośnie o kolejne 15 procent, do około 580 - 590 tys. ton, ponieważ w pierwszych 10 miesiącach tego roku osiągnął już 466 tys. ton.

Według Aleksieja Sitnikowa, w nadchodzących latach obszary upraw szklarniowych będą rosły w szybszym tempie: 250 hektarów rocznie. W 2019 rok planuje się oddanie 260 ha nowych szklarni, a 250 hektarów w roku2020. Ponadto planowane jest rozpoczęcie produkcji rosyjskiej papryki i bakłażanów, których 90 procent jest obecnie importowanych.

"Teraz nie ma wystarczającej produkcji warzyw szklarniowych w Rosji, aby zaspokoić krajowe zapotrzebowanie konsumentów. Zwłaszcza brak tych warzyw jest odczuwalny w zimie ze względu na niewielką liczbę nowoczesnych szklarni"- wyjaśnia Sitnikow.

"Modernizacja szklarni i budowa nowych szklarni są kluczem do pomyślnego rozwoju rolnictwa w naszym kraju. Jest to szczególnie istotne zarówno ze względu na cechy technologiczne, jak i ze względu na cechy klimatyczne - w przeciwnym razie trudno jest uzyskać tutaj więcej niż jeden plon rocznie. Dzisiaj warzywa szklarniowe stały się już także znaczącym produktem eksportowym, a ich potencjał jest bardzo duży. Aby go zrealizować, konieczne jest dalsze zwiększanie istniejących możliwości"- wyjaśnia Sitnikow.

Stowarzyszenie "Szklarnie Rosji" odnotowuje, że od 2014 roku, dzięki programowi Ministerstwa Rolnictwa, mającym na celu wspieranie przedsiębiorstw rolnych, a w szczególności szklarni, branża może przejść od substytucji importu do modelu produkcji eksportowej.

Jednocześnie jednak analitycy EastFruit wskazują, że Rosja nadal praktycznie nie eksportuje warzyw szklarniowych, ponieważ ich ceny w Rosji są wciąż stosunkowo wysokie. Nieznaczne ilości, które w rosyjskich statystykach są wykazywane jako eksport, są w istocie dostawami na tereny poza kontrolą Ukrainy w regionach Doniecka i Ługańska, a zapłata za te towary odbywa się w rublach. Dlatego przedwczesne jest mówienie o przejściu do modelu eksportu do produkcji warzyw szklarniowych. Co najmniej przedwcześnie na tle importu w ilości 700 - 750 tys. ton i prawie całkowitego braku eksportu.

Stowarzyszenie "Szklarnie Rosji" poinformowało również, że w ciągu 5 lat produkcja warzyw szklarniowych w krajowych rolniczych organizacjach wzrosła o 50 procent (z 615 tys. ton w 2013 roku do 922 tys. ton w 2017). W 2018 roku, biorąc pod uwagę nowo wprowadzone kompleksy szklarniowe, planuje się wyprodukować ponad 1,0 mln ton. Zgodnie z informacjami operacyjnymi organów zarządzających produkcją rolną podmiotów wchodzących w skład Federacji Rosyjskiej, plon brutto warzyw szklarniowych na dzień 25 grudnia 2018 roku wyniósł 930,0 tys. ton (o 28 procent więcej niż w analogicznym okresie 2017 roku - 726,5 tys. ton). W tym ogórki to 560,0 tys. ton, pomidory - 356,0 tys. ton, inne rośliny warzywne - 14,0 tys. ton.

W bieżącym roku oddano około 300 hektarów przemysłowych szklarni zimowych, które umożliwią stworzenie ponad 6 tysięcy dodatkowych miejsc pracy. Eksport produktów rolnych wzrósł w 2018 roku o 30 procent, do 2,5 mld rubli i stanowi obecnie ponad 5 procent całkowitego eksportu.

"Wierzę, że przyszłość sektora w rosyjskich regionach zależy w dużej mierze od tego, czy stworzymy odpowiednie warunki dla efektywnego rozwoju naszych szklarni" - powiedział nowy prezes Stowarzyszenia. Uprawa warzyw szklarniowych ma do czynienia z kwestiami o znaczeniu ogólnokrajowym: bezpieczeństwo żywnościowe i wsparcie w zakresie zatrudnienia. Aby je rozwiązać, trzeba budować nowe kompleksy, wprowadzać nowoczesne technologie w praktyce, zwiększać efektywność inwestycji, modernizować istniejące instalacje cieplarniane, zapewniać jakość i bezpieczeństwo produktów, wspierać selekcję i produkcję nasion.”

Ponadto, powiedział, że w nowym statusie, szef Stowarzyszenia planuje skutecznie chronić interesy branży i rozwiązywać jej główne problemy: trudności w uzyskaniu pożyczek na preferencyjnych warunkach dla szklarni, konkurencję z zagranicznymi producentami. "Jako przewodniczący organizacji będę pracował nad tym, aby Stowarzyszenie obejmowało wszystkich największych producentów warzyw szklarniowych, abyśmy mogli pracować w normalnym trybie z Ministerstwem Rolnictwa, tak aby kwestie kredytowe zostały rozwiązane" - powiedział Aleksiej Sitnikow.

Powiedział też, że Stowarzyszenie "Szklarnie Rosji" obejmuje 189 przedsiębiorstw produkujących warzywa pod osłonami: są to szklarnie o długiej historii oraz zupełnie nowe nowoczesne przedsiębiorstwa. Celem Stowarzyszenia jest pomoc producentom w rozwijaniu produkcji, przeprowadzaniu modernizacji i zapewnieniu mieszkańcom wysokiej jakości produktów.

"Jestem przekonany, że działania naszej spójnej organizacji, która łączy praktycznie wszystkie szklarnie, dokona przełomu w zapewnieniu zdrowego odżywiania ludności smacznymi i zdrowymi warzywami krajowymi, a także uzupełni budżety regionalne i ogólnie doprowadzi do tego, że produkcja pod osłonami osiągnie jakościowo nowy poziom" - powiedział Sitnikow.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE