Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rynek pomidorów w USA - najważniejsze ustalenia i wnioski

2018-07-27 13:22

Według raportu "US: Tomato - Market Report, Analysis and Forecast To 2025", opublikowanego niedawno przez IndexBox, amerykański rynek pomidorów miał w 2017 roku wartość (w cenach hurtowych) 12,8 mld USD. Było to o 2,2 mld USD (czyli 15 procent) mniej niż rok wcześniej i o 5,4 USD (30 procent) mniej niż najwyższy poziom zaobserwowany w 2015 roku.

W omawianym okresie amerykański rynek pomidorów wykazał mieszany trend z zauważalnym spadkiem w ciągu ostatnich dwóch lat. W ujęciu ilościowym wielkość rynku spadła w ciągu ostatnich dwóch lat do 14,1 milionów ton w 2017 roku. Spadek ten spowodowany był kurczeniem się obszarów uprawy pomidorów w związku z obniżeniem cen na globalnym rynku koncentratów pomidorowych; ale niekorzystne warunki pogodowe w Kalifornii i na Florydzie również wywarły wpływ.

Prognozuje się, że rynek pomidorów w USA wzrośnie i przed rokiem 2025 osiągnie wartość 16,4 mln ton.

Pomidory stanowią jedno z głównych warzyw w kuchni amerykańskiej, spożywane zarówno w formie świeżej, jak i przetworzonej w postaci keczupu, sosu pomidorowego i pasty. Kierując się oczekiwanym wzrostem populacji, rosnącą popularnością zdrowego odżywiania, wykorzystaniem świeżych pomidorów i sosów pomidorowych do kanapek, pizzy i innych produktów w "fast food", sektor pomidorów powinien cieszyć się dużym popytem konsumentów. W związku z tym przewiduje się, że wyniki rynku nieznacznie przyspieszą, przy czym oczekiwany CAGR (skumulowany roczny wskaźnik wzrostu) wyniesie + 1,7 procent w okresie od 2016 do 2025 roku, co powinno przynieść wielkość rynku do 16,4 mln ton do 2025 roku.

Spadek produkcji pomidorów w USA przez drugi rok z rzędu

Produkcja pomidorów w USA wykazała zmienną dynamikę od 2007 do 2017 roku, z ogólną tendencją spadkową. W 2017 roku produkcja spadła o 14 procent, do 12,5 mln ton, co stanowiło 10,9 mld USD. Spadek produkcji wynikał ze słabego popytu na pastę pomidorową od lokalnych przetwórców, ponieważ pogorszyła się koniunktura na rynku eksportowym z powodu rosnących dostaw i niższych cen.

Pomidory do przetwarzania dominują na rynku Stanów Zjednoczonych

Pomidory do przetworzenia stanowiły najwyższy udział w rynku pomidorowym USA. W 2017 roku ich udział wyniósł 91 procent. Drugie z kolei pomidory przeznaczone na świeży rynek miały udział 9 procent.

Największy spadek produkcji pomidorów w USA w latach 2007-2017 osiągnęły pomidory na świeży rynek (-3,6 procent rocznie), podczas gdy pomidory do przetworzenia w tym okresie miały bardziej umiarkowany spadek (-1,1 procent). Jednak w wartościach bezwzględnych spadek ten był zauważalny, określając ogólny spadek produkcji.

Udział w rynku importowanych pomidorów nieznacznie wzrósł

Udział importowanych pomidorów pod względem całkowitego spożycia pomidorów w USA wciąż stopniowo rośnie: w 2007 roku wyniósł 13 procent, wobec 7 procent w roku 2007. Ceny na rynku krajowym rosną szybciej niż ceny importowe, co sprzyja zwiększeniu podaży tańszych produktów pomidory, głównie z Meksyku.

Spadek produkcji w latach 2016-2017 zwiększył import pomidorów do USA

Wielkość całkowitego przywozu pomidorów do USA w 2017 roku wyniosła 1 789 tys. ton, powiększając się w średnim rocznym tempie + 5,3 procent w okresie objętym analizą. Pod względem wartości wynosi on 2,272 mln USD. Import wyraźnie wzrósł w latach 2016 - 2017, w warunkach kurczącej się produkcji krajowej z powodu niesprzyjających warunków pogodowych.

Meksyk (1 612 tys. ton) pozostaje kluczowym dostawcą pomidorów do USA, obejmującym około 90 procent całkowitego importu USA w 2017 roku. Kanada (165 tys. ton) pozostawała daleko w tyle za Meksykiem pod względem wielkości przywozu, z 9 procentowym udziałem. Był też import od krajów - mniejszych dostawców (Dominikana i Gwatemala), ale te wielkości są nieznaczne i nie wpływają na rynek.

Kanada pozostaje kluczowym rynkiem zagranicznym amerykańskich pomidorów

W 2017 roku USA wyeksportowały 204 000 ton pomidorów, co dało 333 mln USD. Wartość ta stanowiła jednak tylko 2 procent wartości produkowanych w USA pomidorów. Wielkość eksportu stopniowo spadała o średnio -1,8 procent rocznie w latach 2007 - 2017. Ogólnie rzecz biorąc, trend w eksporcie odzwierciedlał spadek krajowej produkcji pomidorów. Ponieważ eksport stanowi jedynie niewielki udział w całkowitej produkcji, nie można go uznać za główny czynnik napędzający branżę pomidorów.

W 2017 roku Kanada (195 tys. ton) stanowiła główny cel wywozu pomidorów z USA, z udziałem wynoszącym 95 procent ogólnej liczby. Meksyk (6,5 tys. ton) pozostaje drugim ważnym kierunkiem eksportu, z udziałem w wysokości 3 procent. W latach 2007 - 2017 udział eksportu do Kanady wzrósł (+12 punktów procentowych), a udział sprzedaży do Meksyku wykazał ujemną dynamikę (-11 punktów procentowych). Udziały pozostałych krajów pozostawały względnie stabilne przez cały analizowany okres. Meksyk zwiększa swój eksport pomidorów do USA, w związku z czym nie ma tam wyraźnego popytu na amerykańskie pomidory.

Link do oryginalnego tekstu:

https://www.indexbox.io/store/united-states-of-america-tomato-market-report-analysis-and-forecast-to-2020/

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE