Stany Zjednoczone na przedzie
2005-07-27 00:00
W ostatnich latach, światowa produkcja pomidorów gruntowych wynosiła średnio 60-80 mln ton. Największymi producentami okazały się Stany Zjednoczone (12 mln ton), Chiny (8,9 mln ton) i Turcja (6,3 mln ton).
Ponad 30% globalnych upraw skoncentrowane jest w basenie Morza Śródziemnego, w krajach takich, jak: Włochy, Egipt, Hiszpania, Grecja, Francja, Tunezja. Łączna ilość pomidorów, kierowanych w Unii Europejskiej do przemysłu stanowi 50% tamtejszych upraw.
Spośród państw członkowskich, najwięcej koncentratu pomidorowego wytwarzają: Włochy, Grecja, Hiszpania, Portugalia.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pomidory
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem