Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Szwecja – lider w zrównoważonej uprawie pomidorów

W Szwecji istnieje rosnące zapotrzebowanie na produkowane lokalnie pomidory. Sześciu na dziesięciu konsumentów chce w sezonie jeść pomidory wyprodukowane w Szwecji. Rzeczywistość zaś wygląda tak, że tylko dwa z dziesięciu pomidorów znalezionych w szwedzkich sklepach pochodzi z tamtejszych upraw. Z pewnością jest więc miejsce na wzrost. Zwłaszcza, że ​​szwedzkie pomidory są często uprawiane z wykorzystaniem zrównoważonych źródeł energii.

W Szwecji pomidory są bardzo popularne i zdecydowanie przewyższają inne warzywa pod tym względem. Jedna trzecia wszystkich Szwedów je pomidory codziennie. Badania pokazują, że konsumenci wybierają lokalne pomidory w celu wsparcia szwedzkich rolników. Wolą te pomidory, ponieważ smakują im one lepiej. Pomidory są również uprawiane przy użyciu energii odnawialnej. Konsumenci mają tutaj większe zaufanie do szwedzkich producentów i ich metod uprawy.

Szwecja jest liderem w rozwoju zrównoważonej uprawy pomidorów. Ponad 90 procent rolników korzysta z energii odnawialnej. Jest to energia geotermalna, uzyskiwana z peletów lub odpadów produkcji drewna. Używają też ciepła „resztkowego” wytwarzanego przez inną branżę. "Pomidory szwedzkie smakują lepiej, ponieważ mogą dłużej dojrzewać na krzakach, co wynika z krótszej odległości od sklepów", mówi Maria Forshufvud, dyrektor generalny szwedzkiej firmy Svenskmärkning AB. Co więcej, w Szwecji jest wystarczająco dużo dobrej jakości wody w porównaniu z innymi krajami. Rozwój w dziedzinie uprawy pomidorów w Szwecji jest obecnie nakierowywany teraz na wdrożenie szerszej gamy odmian i profilowanie różnych wariantów smakowych.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE