Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Tadżykistan – zimowa produkcja pomidorów

Jak zauważa ekonomista Centrum Inwestycyjnego FAO Andrei Yarmak, priorytetowym zadaniem rolników posiadających szklarnie w Tadżykistanie powinno być nasycenie rynku krajowego wysokiej jakości pomidorami w chłodnym okresie roku.

"Producenci szklarniowi powinni najpierw nasycić rynek krajowy pomidorami. Dlaczego? Pomidor przynosi największy zbiór z 1 metra kw. Plusem jest również to, że ceny w zimie są zwykle wyższe niż ceny ogórków, a w Tadżykistanie w zimie ceny pomidorów są bardzo wysokie. W związku z tym pomidory dadzą rekordową kwotę dochodu na hektar, zaś pieniądze można zainwestować w rozwój innych upraw ", zauważa ekonomista FAO.

W Tadżykistanie problemem związanym z uprawą pomidorów w zimie jest brak oświetlenia. "Kiedy zimą przeprowadzaliśmy kontrole w supermarketach Duszanbe, znaleźliśmy blade, "niedoświetlone" pomidory lokalnej produkcji. Światło zwykle kosztuje więcej niż ciepło. A samo oświetlenie jest już wystarczająco dużą inwestycją. Obecnie prace nad wprowadzeniem oświetlenia LED do technologii szklarniowych już trwają, ale jest to jeszcze większa inwestycja niż lampy żarowe. Jednak Tadżykistan ma ogromną przewagę - wystarczającą ilość ciepła i brak konieczności dodatkowego ogrzewania szklarni zimą w południowych regionach kraju.

W każdym razie w Tadżykistanie  uprawa wysokiej jakości pomidora w zimie bez dodatkowego światła jest niemożliwa. Dlatego też w okresie zimowym na tamtejszym rynku brakuje pomidorów o wysokiej jakości,  które zaczynają pojawiać się dopiero w kwietniu i maju. Nawet później niż na Ukrainie, czyli w kraju z o wiele bardziej zimnym klimatem", mówi A. Yarmak.

Pierwsze ogórki i pomidory w szklarniach bez instalacji dogrzewających otrzymuje się na południu Tadżykistanu w kwietniu. W szklarniach na południu kraju uprawia się także słodką paprykę i zioła, które następnie sprzedaje się w Duszanbe i Kurgan-Tube. Uprawia się tam także koper, bazylię, cebulę, kolendrę i czosnek. Na północy Tadżykistanu uprawia się dużo bazylii. Zioła ze szklarni są dostępne przez cały rok. Zasadniczo produkcja ta jest dostarczana na rynek krajowy, ponieważ w lokalnej kuchni świeża i suszona bazylia jest w powszechnym użyciu.

Według Ministerstwa Rolnictwa Tadżykistanu powierzchnia warzyw szklarniowych w kraju w 2018 roku osiągnęła 76,9 ha, czyli o 10,9 ha więcej niż w roku 2017. Od początku czerwca 2018 roku zebrano ponad 767 ton pomidory, 412,7 tony ogórków i 449,6 tony innych warzyw.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE