Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – mini pory dla Brytyjczyków

Firmy Greenshoots (z Wielkiej Brytanii) oraz Beyond Fields (La Joya dla La Corona z rejonu Sewilli w Hiszpanii) rozwijają w Hiszpanii projekt produkcji mini porów. Projekt ten ma poparcie dużej brytyjskiej sieci detalicznej, która będzie głównym odbiorcą dla tego produktu.

Greenshoots jest jednym z największych producentów pora w Wielkiej Brytanii, a Beyond Fields jest wyspecjalizowanym hiszpańskim producentem warzyw z rejonu Sewilli. "Projekt jest w swoim drugim sezonie, a obecnie pory są właśnie w okresie sadzenia" wyjaśnia Enrique Parias, kierownik Beyond Fields. W przyszłości projekt ma na celu kultywowanie w sposób organiczny.

"Nasz klient chce wymienić mini pory produkowane w RPA, ponieważ ich produkcja w Hiszpanii oferuje wiele zalet: produkt jest świeższy niż wyprodukowany w krajach afrykańskich i logistyka jest prostsza, więc znacząco poprawia się trwałość produktu trafiającego na sklepowe półki. Kolejną zaletą jest redukcja śladu węglowego i stosowania chemikaliów," dodaje E. Parias.

Pierwszy sezon projektu zakończyła się sukcesem. Jakość produktu była wyjątkowa i dostawy mogły być realizowane przez 20 tygodni. Celem dla drugiego sezonu jest konsolidacja projektu zarówno pod względem uprawy i logistyki. Chcemy też rozszerzyć dostawy na inne kraje.

"Mini pory produkowane w Hiszpanii są dostępne w okresie od stycznia do czerwca. Celem było uzyskanie możliwie najświeższe produktu i osiągnięcie pełnej kontroli łańcucha chłodniczego", mówi E. Parias.

Mini pory dziecięce to produkt z kategorii „gourmet”. Zbiera się je sześć tygodni wcześniej niż pory tradycyjne i myje od razu po zbiorze. Ich słodki smak i kruchość są bardzo wyjątkowe i naprawdę doceniane przez szefów kuchni.

Według Enrique Pariasa "jest to interesujący rynek niszowy, w którym nie ma zbyt dużej konkurencji. Na razie będziemy pracować z tym klientem, ale chcemy rozwijać się wraz z tym produktem i zaoferować go innym potencjalnym klientom. "

W tym sezonie, w ramach projektu zostaną przetestowane inne produkty „mini”, takie jak marchew, kalafiory, pasternak i buraki.

Zobacz więcej: Pory

Słowa kluczowe: pory, produkcja porów, warzywa, Hiszpania
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE