Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy – statyczny rynek porów

Lisi, włoski producent i specjalista z branży porów, powiedział, że sprzedaż porów na włoskim rynku idzie dobrze, ale nie bardzo dobrze. Dzięki niższym temperaturom jakie zapanowały ostatnio we Włoszech coś się w tym zakresie poprawiło, ponieważ w poprzednich tygodniach nie działo się tu nic.

Marco Lisi wyjaśnia: "Wysokie temperatury w listopadzie przyniosły dwie różne rzeczy: konsumenci nie chcieli kupować porów, które są warzywami zimowymi, a do tego ich rozmiary były większe, a zatem na rynkach pojawiała się większa masa tych warzyw".
Więcej produktów spowodowało, że ceny zeszły do niższego poziomu, na którym się ustabilizowały. Był to pułap 1 euro/kg. Dopiero od niedawna mamy na włoskim rynku porów powolne ożywienie i powinno ono podnieść ceny w pobliże typowego w tej fazie sezonu poziomu 1,50 euro/kg - oczywiście w odniesieniu do produktów wysokiej jakości.

Marco Lisi pakuje swoje pory w skrzynki po 4 kg i sprzedają je na rynku Cesena bezpośrednio firmom. Por jest typowym zimowym warzywem. Letnia hodowla nie jest zbyt dogodna, przynajmniej dla Lisiego, który zrezygnował z niej, ponieważ kłopotem w lecie jest zarówno wydajność, jak i jakość. Latem przewagę maja pory z Niemiec i Polski, bo sprzyja im chłodniejszy klimat północny.

Zobacz więcej: Pory

Słowa kluczowe: pory, ceny porów, warzywa, ceny warzyw, Włochy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE