Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005

2005-09-06 00:00

Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz pomidory – 26%. Udział polskiej produkcji oszacowano na 8,3 %.

Zbiory warzyw w krajach Unii (Dwudziestki piątki)w latach 1997 - 2005 (tys. ton)



Wyszcze-gólnienie 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
Warzywa ogółem 60481 63449 65309 66720 64974 63213 64904 68344 65658
Kapusta 5541 5710 5494 5541 5434 4573 4638 4824 4791
Kalafiory 2219 2303 2241 2273 2114 2084 2197 2227 2058
Cebula 4210 4556 4798 4928 4795 4688 4594 5666 4803
Marchew 4399 4566 4877 5138 5079 4981 5130 5304 5216
Ogórki 2338 2280 2253 2203 2228 2276 2342 2131 2103
Pomidory 14099 15431 16939 16943 16204 14812 15908 17882 16959
Pozostałe warzywa 27675 28603 28707 29694 29120 29799 30095 30310 29728

Źródło: dane FAOSTAT
 
Udział polskiej produkcji warzyw w ogólnej produkcji krajów UE-25 w latach 1997-2005 (%)
 

Wyszczególnienie 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
Warzywa ogółem 8,7 9,9 8,6 8,8 8,6 7,4 7,8 8,2 8,3
Kapusta 31,9 35,4 31,1 34,3 31,5 26,0 26,7 28,4 27,6
Kalafiory 10,8 12,4 10,0 10,9 11,8 8,4 8,6 9,3 9,9
Cebula 14,5 16,6 14,3 14,6 13,7 12,5 14,8 15,3 14,7
Marchew 18,2 21,7 18,9 18,4 18,2 13,9 16,3 17,5 17,8
Ogórki 18,6 21,9 21,8 20,8 19,6 21,2 20,9 21,8 22,3
Pomidory 3,0 3,8 3,3 3,2 3,1 4,1 3,8 3,5 3,7
Pozostałe warzywa 3,6 4,0 3,6 3,6 3,7 3,2 3,5 3,9 4,1



Źródło: fresh-market.pl, dane FAOSTAT

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem