Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Francja – duża podaż marchwi

Podaż francuskiej marchwi jest większa niż w ubiegłym roku. W firmie Fort & Vert, dystrybutorze ekologicznych owoców i warzyw, ilości są tak duże, że firma może w tym roku po raz pierwszy wyeksportować marchew. Obecnie jest w trakcie rozpoznawania rynków. „Pomimo suchego lata mamy dobre plony pod względem kalibru, objętości i smaku”, mówi Alexandre Obert, kierownik ds. rozwoju biznesu. „Musimy teraz dobrze zarządzać ofertą, aby rynek mógł wchłonąć nadwyżkę”.

Wysoki popyt na rynku francuskim
Według Alexandre marchew ekologiczna jest bardzo poszukiwana. „Wraz z ogólnie rosnącym popytem na produkty ekologiczne rośnie również popyt na naszą marchew. Poza tym zima jest tuż za rogiem, a to najwyższy sezon konsumpcji.” Alexandre dodaje, że na francuskim rynku rośnie popyt na lokalne produkty. „Wciąż rekrutujemy producentów, aby zaspokoić to zapotrzebowanie”.

Dodatkowa etykieta
Oprócz marchwi organicznych, Fort & Vert oferuje również marchew z certyfikatem Demeter. Marchew ta musi być zgodna ze specyfikacjami ekologicznymi UE, a także specyfikacjami biodynamicznymi związanymi z samą marką. „Istnieje duży popyt na ten typ produktów, płynący z Austrii, Niemiec i krajów skandynawskich. We Francji marka jest atrakcyjna dla wyspecjalizowanych sklepów, które chcą wyróżnić się na tle supermarketów.”

Zbiór marchwi rozpoczął się w sierpniu i teraz dobiega końca. Dzięki swoim zdolnościom do przechowywania Alexandre ma nadzieję oferować francuską marchew przez 12 miesięcy w roku. „W ubiegłym roku wolumeny były mniejsze, a ostatnią marchew sprzedaliśmy w marcu. W tym roku zakończymy kampanię w kwietniu lub maju, kiedy nowe zbiory francuskiej marchwi rozpoczną się na południu.”

Fort & Vert oferuje dwie różne odmiany marchwi Nantaise: Norway i Nerac. Według Alexandre’a obie odmiany bardzo dobrze trzymają się w chłodni. „Dobrze zarządzając naszymi zapasami, możemy łatwo sprzedawać naszą marchew w zależności od popytu”.

Alexandre wyjaśnia, że ​​Hauts-de-France nie był pierwszym regionem, który przeszedł na produkcję ekologiczną. „Towarzyszymy producentom, aby nadrobić zaległości. Oprócz naszego wsparcia technicznego, prowadzimy właściwego producenta na właściwy rynek z odpowiednim produktem. Dla niektórych idealnym klientem jest wysoce wyspecjalizowany sklep; dla innych supermarkety”.

Firma Fort & Vert została założona w 1997 roku i sprzedaje szeroką gamę ekologicznych owoców i warzyw produkowanych w regionie Hauts-de-France przez ponad 50 producentów partnerskich. W lutym weźmie udział w Fruit Logistica w Berlinie.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE