Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Kapusta, marchew i buraki - problemy i perspektywy zbiorów dla Ukrainy

Rok 2020 będzie na Ukrainie rokiem profesjonalnych producentów warzyw. To oni będą mogli, w trudnych warunkach tego sezonu, szybciej reagować na pojawiające się problemy, aby móc zbierać plony warzyw o wymaganej jakości, zachować je i uzyskać przewagę cenową przy sprzedaży produktów. Tak podsumował swoje wystąpienie podczas seminarium internetowego „Perspektywy sezonu owocowo-warzywnego 2020/21 na Ukrainie”, zorganizowanego przez APK-Inform: Warzywa i owoce w dniu 4 czerwca 2020 roku, Wadim Dudka, dyrektor AgroAnaliz LLC.

Szczegółowo zajmował się analizą sytuacji z cebulą (patrz materiał cebuli tutaj), a także z innymi warzywami z zestawu barszczowego.

„Wczesna marchew została mocno uderzona przez wiosenne przymrozki. To dziwne, ponieważ zwykle łatwo toleruje ona mrozy. Według moich szacunków utracone zostało co najmniej 10 procent powierzchni wczesnej marchwi. W związku z tym wielu rolników przeorało te pola i ponownie marchew wysiało, co oznacza, że ​​stracili możliwość zbioru wczesnej marchwi. W związku z tym ci, którzy będą w stanie zebrać wczesne i średnie odmiany marchwi, będą na tym dobrze zarabiać ”- mówi Dudka.

„Ale późna marchew ma się świetnie - lepiej niż wszystkie inne warzywa. Wciąż trwa siew, więc pogoda jest dla niej cudowna, zwłaszcza jeśli farmerzy znajdą okno na herbicyd glebowy. Pędy marchwi są doskonałe ”, zauważa Wadim Dudka.

Powiedział też, że rolnicy na południu często wykorzystują okazję, by „z grać w marchew na pewniaka”. Dzieje się tak, gdy suchą wiosnę i wczesne lato obserwuje się w centralnych i północnych regionach Ukrainy. Wiedzą, że tutaj rolnicy uprawiają marchew na suchej glebie, to znaczy bez nawadniania, więc na pewno nie będą mieli bardzo dobrej uprawy i jakości. Następnie rozszerzają obszar marchwi pod nawadnianiem kropelkowym, uzyskują plony dobrej jakości i sprzedają je z dobrym zyskiem.

W tym roku, według Wadima Dudki, plantatorzy warzyw na południu Ukrainy również planowali zwiększyć uprawy marchwi, a nawet kupili nasiona na tle bezprecedensowej suszy w marcu i kwietniu. Jednak teraz jest oczywiste, że marchwi nie zabraknie, ponieważ w środkowych i północnych regionach kraju również pada deszcz i marchewki są bardzo dobre.

Aleksander Chorew, szef projektu APK-Inform: Warzywa i owoce, mówi, że marchew była rozczarowaniem dla rolników w ubiegłym sezonie. Zbiory marchwi były bardzo dobre, a jakość była również na wysokim poziomie. Dlatego podaż pozostała wysoka, a ceny niskie, a nawet w maju, kiedy zapasy zwykle kończą się, a ceny rosną, na rynku ukraińskim było wystarczająco dużo marchwi.

W związku z tym badania rolników i dostawców materiału siewnego przeprowadzone w ramach przygotowywania prognozy produkcji i cen warzyw i owoców wykazały, że wielu planuje zmniejszyć obszar pod marchwią. Jednak ci, dla których marchew jest główną uprawą, nie planują zmniejszenia powierzchni w 2020 roku.

Aleksander Chorew mówił także o perspektywach uprawy kapusty na Ukrainie. „Kapusta to jedna z najbardziej ryzykownych upraw, na której można dużo zarobić lub dużo stracić. W ubiegłym sezonie producenci byli rozczarowani kapustą, ponieważ ceny były krytycznie niskie przez cały sezon. W związku z tym obszar pod kapustą ponownie się zmniejszy. Jednak niektórzy producenci warzyw planują zwiększyć powierzchnię, ponieważ wierzą, że inni ją zmniejszą, co oznacza, że ​​ceny będą wyższe”, powiedział.

Wadim Dudka zauważa, że ​​wczesne i średnie odmiany kapusty są obecnie zagrożone chorobami bakteryjnymi. Bardzo trudno jest sobie z nimi poradzić, zwłaszcza że rolnicy z południowych regionów niedawno stracili nawyk tego problemu. Jeśli „przegapią”, to zdaniem eksperta trudno będzie z nim sobie poradzić. Ale na razie przedwczesne jest rozmawianie o stanie i perspektywach późnych odmian.

Ogólnie uważa, że ​​obecnie głównym zagrożeniem dla upraw warzyw jest zachwaszczenie pól, ponieważ deszczowa i chłodna pogoda jest idealna do rozwoju chwastów. Niestety nie można przewidzieć, kiedy deszcze się zakończą.

Istnieje jednak kolejny integralny i najważniejszy składnik zestawu barszczowego - buraki ćwikłowe. „Ta uprawa jest najmniej interesująca dla rolników. Spożycie buraków na Ukrainie spada, a na ceny buraków wpływa poziom cen innych warzyw, w szczególności marchwi. Naszym zdaniem najbardziej znaczące zmniejszenie powierzchni zasiewów w 2020 roku spodziewane jest właśnie w przypadku buraków. Ale rynek krajowy będzie prawdopodobnie zaopatrzony w buraki w wystarczających ilościach”- mówi Aleksander Chorew.

Uważa również, że buraki są produktem wyłącznie lokalnym, ponieważ ich eksport jest słabo rozwinięty i mało obiecujący. Jednak w ostatnich latach w wielu krajach rośnie spożycie czerwonych buraków, a nawet klasyfikuje się je jako zdrową żywność. Dlatego jest możliwe, że zarówno eksperci, jak i rolnicy wkrótce zaczną zmieniać swoje podejście do tego wyjątkowego produktu.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE