Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Wstępny szacunek zbioru warzyw w 2018 r.

Eksperci Głównego Urzędu Statystycznego, w swojej wstępnej ocenie tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych, zwracają uwagę, iż w bieżącym sezonie uległ opóźnieniu siew warzyw do gruntu. Nierównomierne były wschody warzyw, a niedobór wilgoci w glebie (kwiecień, początek maja) nie sprzyjał wegetacji wielu warzyw na tym wczesnym etapie.

Brak opadów wiosennych zahamował kiełkowanie warzyw i na wielu polach trzeba było je dosiewać. Potem, w maju, warunki nawilgocenia gleby poprawiły się, ale na krótko. Już w końcówce tego miesiąca znów wystąpił w tym zakresie deficyt.

Ta niekorzystna sytuacja utrzymywała się przez cały czerwiec i pierwszą połowę lipca. Zahamowało to przyrost biologicznej masy warzyw. Było to bardzo niekorzystne dla warzyw wczesnych i ich plonowanie będzie niższe od przeciętnej. Natomiast wielkość plonów warzyw odmian późniejszych uzależniona będzie od warunków pogodowych w kolejnych miesiącach. Jeśli opady z końca lipca potrwają dłużej i nawilgocenie gleby się poprawi, to główny plon może być wyższy od zeszłorocznego.

Na obecną chwilę szacunki ekspertów GUS mówią o łącznych zbiorach warzyw na poziomie 4,2 mln ton, czyli o niecałe 8 procent niższym niż w ubiegłym roku (wstępny szacunek mówił wówczas o 4,5 mln ton). Biorąc pod uwagę aktualną sytuację, przewiduje się zmniejszenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu.

Zbiory kapusty szacuje się na niespełna 1 mln ton (tyle samo szacowano wstępnie rok temu), a kalafiorów na 225 tys. ton (rok temu szacowano 235 tys. ton). Produkcję cebuli przewiduje się na poziomie 585 tys. ton (rok temu 655 tys. ton). Zbiory buraków zostały oszacowane na ponad 300 tys. ton (w zeszłym roku 330 tys. ton), natomiast produkcję marchwi oceniono na 745 tys. ton (przed rokiem szacowano 800 tys. ton). Przewidywany poziom zbiorów pomidorów to 250 tys. ton (255 tys. rok temu), a ogórków245 tys. ton (tyle co przed rokiem).

Należy zauważyć, że dotychczasowe warunki są stosunkowo korzystne dla warzyw ciepłolubnych, a także dla warzyw strączkowych. Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na blisko 920 tys. ton, tj. także na poziomie nieco niższym od bardzo wysokiego ubiegłorocznego (w zeszłym roku wstępny szacunek mówił o 980 tys. ton). Ostateczna wysokość zbiorów będzie zależała od dalszego przebiegu warunków pogodowych.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE