Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Niemcy sprawdzają pozostałości pestycydów w ziemniakach

W Niemczech rozpoczęły się zbiory ziemniaków, które to warzywa wciąż są popularnym składnikiem tamtejszej kuczni. W związku z tym znów rozpoczęła się ponadregionalna współpraca północno-niemiecka dotycząca kwestii, w jakim stopniu ziemniaki z upraw regionalnych i krajowych mają pozostałości pestycydów. Współpracują w tym zakresie  laboratoria i instytucje landów: Berlina, Brandenburgii, Bremy, Hamburga, Meklemburgii-Pomorza Przedniego, Dolnej Saksonii i Szlezwiku-Holsztyna.

Wyniki dotychczasowych badań są dobre: spośród 98 próbek ziemniaków świeżych, 88 procent nie zawierało pozostałości pestycydów. Tylko w dwunastu procentach próbek wykryto pozostałości pestycydów. Poziomy tych związków były jednak tylko niewiele powyżej progów wykrywalności. Maksymalne dopuszczalne poziomy nie zostały przekroczone, nawet jeśli w czterech próbkach ziemniaków wykryto wiele reszt.

Prawie 80 procent ziemniaków pochodziło z upraw regionalnych, z czego 14 procent (11 próbek) było uprawianych metodami ekologicznymi. Ekologicznie wyprodukowane ziemniaki nie zawierały pozostałości. Pozostałe próbki pochodziły z innych krajów europejskich lub Egiptu.

Wnioski:
W uprawie ziemniaków dozwolone jest stosowanie pestycydów. Pozostałości po pestycydach spadają w ziemniakach od lat. Ziemniaki są wśród produktów, które mają stosunkowo małe obciążenie. Dla porównania, w 2014 roku niemiecki rządowy monitoring żywności objął badaniem ziemniaki pod kątem pozostałości pestycydów. W tym czasie wykryto pozostałości w 20 do 50 procentach badanych próbek, ale nie wykryto żadnych przekroczeń poziomów dozwolonych.

W wynikach badania pozostałości są ślady preparatów grzybobójczych i substancji czynnej środka chwastobójczego oraz produkty jego rozkładu, a także ślady środków owadobójczych. Sprawdzone substancje czynne to środki ochrony roślin zatwierdzone do uprawy warzyw.

Krajowe laboratoria i państwowe instytucje śledcze krajów związkowych Berlina, Brandenburgii, Bremy, Hamburga, Meklemburgii-Pomorza Przedniego, Dolnej Saksonii i Szlezwiku-Holsztyna połączyły wiedzę w dziedzinie monitorowania żywności, pasz i zbudowały wydajne sieci współpracy.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE