Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest niedziela 15 września 2019. Od wczoraj dodano 1767 ceny w 13 kategoriach. Życzymy miłego dnia.
Tu jesteś:  »  Owoce i warzywa w kuchence mikrofalowej

Owoce i warzywa w kuchence mikrofalowej

Pomidory obranę za
pomocą mikrofali.
Źródło:pinterest.com
  |   Źródło:
Każdemu, kto żyje w biegu mikrofalówka pomaga zaoszczędzić cenny czas. Znaleziono dla niej też zastosowanie przy obróbce owoców i warzyw . Jakich?

Jak wycisnąć więcej soku

Za pomocą kuchenki mikrofalowej wydobędziemy z cytrusów więcej soku.  Pomarańcza, cytryna lub limonka wyciągnięta prosto z lodówki znacznie trudniej oddaje swój sok podczas wyciskania niż ta, lekko podgrzana lub pozostawiona w temperaturze pokojowej. Pamiętając o tym, cytrus z którego chcemy wycisnąć sok, włóżmy na 30 sekund do kuchenki nastawionej na 100 proc. mocy. Nie tylko łatwiej wyciśniemy sok, ale będzie go więcej!

Szybkie obieranie pomidorów

Blanszowanie pomidorów to żmudna robota. Trzeba zagotować wodę, następnie moczyć warzywo przez odpowiedni czas. Sprawa robi się trudniejsza jak mamy do obrania parę pomidorów. A rozwiązanie jest bardzo proste. Jak chcemy obrać pomidory, wystarczy je wstawić na minutę do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc. Skórka zejdzie z nich bez problemu.

Suszone zioła domowym sposobem

Również świeże zioła możemy ususzyć w mikrofalówce. Wystarczy je ułożyć na papierowych serwetkach i włączamy sprzęt na 30 sekund przy mocy 600 W. Czynność powtarzamy do momentu, aż zioła staną się suche i dadzą się pokruszyć.

Nie spalimy już patelni podczas prażenia

Równie łatwo choćby orzechy czy grzanki do zupy. Ulubione orzechy lub pokrojoną kromkę chleba układamy na talerzu i podgrzewamy na wysokiej mocy przez dwie do trzech minut. Kiedy kuchenka skończy działanie, jeszcze przez minutę pozostawmy zawartość w środku.

A co z niekorzystnym wpływem mikrofali?

Badania naukowe wykazały, że podczas potraw w mikrofali traci się mniej więcej tyle samo substancji odżywczych, co podczas stosowania innych metod gotowania. W skrócie, gdy w mikrofalówce gotuje się warzywa z użyciem małej ilości wody, to jest to porównywalne z tradycyjnym duszeniem. Choć inne badania wykazują jednak, że substancje odżywcze, zwłaszcza antyoksydanty, mogą ulegać w mikrofalówce zniszczeniu. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, występują w wielu gatunkach owoców i warzyw, np. w papryce, brokułach czy pomidorach, i odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, chroniąc go przed działaniem wolnych rodników.

Słowa kluczowe: mikrofalówka, triki, warzywa, owoce, kuchnia

Podobne
Plenna i wcześnie dojrzewająca odmiana Gardacho. Źródło:ogrodinfo.pl
2012-11-12 15:30
Pokazano najciekawsze odmiany czosnku
W czasie VI Małopolskiego Święta Czosnku w Obrażejowicach 29 lipca wybrano „Parę Cesarską” oraz pokazano najciekawsze odmiany czosnku - podał serwis ogrodinfo.pl.
czytaj więcej
Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.