Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Producenci cytrusów gorzej finansowani

2007-10-31 00:00

W dniu 18 października br. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 1213/2007 ustalające ostateczną wysokość pomocy dla producentów owoców cytrusowych w UE.

Państwa członkowskie przekazały Komisji informacje o ilościach owoców cytrusowych przetworzonych w ramach programu wsparcia. W przypadku pomarańczy próg dla przetwórstwa został przekroczony o 376023 tony. Próg ten przekroczyły Włochy, którym kwota pomocy zostanie obniżona o 55,91 proc., kolejno Grecja - obniżenie o 8,34 proc. oraz Portugalia o 52,88 proc.

Poniżej przedstawiono ostateczną, po zmniejszeniu, kwotę pomocy dla wspomnianych krajów w przypadku pomarańczy (kwota w euro/100kg):

umowy wieloletnie umowy na 1 rok
producenci indywidualni 
Włochy  4,97  4,32  3,89 
Grecja 10,33  8,98  8,08
Portugalia 5,31

4,62

4,16

W przypadku małych owoców cytrusowych do przetwórstwa - mandarynki, klementynki i satsumy wspólnotowy próg produkcyjny przekroczony został o 104734 tony, w tym dla Włoch obniżenie kwoty wsparcia wyniesie 62,3 proc., w Hiszpanii o 12 proc., w Portugalii o 80,66 proc. i na Cyprze o 53,27 proc. Poniżej przedstawiono ostateczną, po zmniejszeniu, kwotę pomocy dla wspomnianych krajów w przypadku małych cytrusów (kwota w euro/100kg): 

  

umowy wieloletnie

umowy na 1 rok

producenci indywidualni

Włochy

3,95

3,43

3,09

Hiszpania

9,21

8,01

7,21

Portugalia

2,03

1,76

1,58

Cypr

4,89

4,25 

3,83


Źródło: fresh-market.pl na podstawie FAMMU/FAPA i Dziennika Urzędowego Komisji Europejskiej

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem