Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Produkcja aronii w 2019 r.

Informacje w raportach GUS na temat produkcji aronii w Polsce wciąż pozostaję bardziej ograniczone niż w przypadku owoców takich jak truskawki, maliny czy porzeczki. Większość danych o aronii jest bowiem podawana w kategorii „pozostałe owoce z krzewów i plantacji jagodowych”, zbiorczo razem z borówką, leszczyną, winoroślą i jagodą kamczacką.

Pozytywem w tej sytuacji jest jednak to, że GUS wyodrębnił przynajmniej informację o głównym aspekcie produkcji, czyli o zbiorach aronii. Zbiory aronii w Polsce w 2019 roku wyniosły 40,8 tys. ton. W roku 2018 było to znacznie więcej, bo 50,2 tys. ton, a zatem spadek w relacji rok do roku wyniósł 18,7 procent.

Przyczyna tak znaczącego spadku produkcji w omawianej kategorii była ta sama co w przypadku innych owoców (wyjątek to borówka wysoka, której zbiory wzrosły), a mianowicie niekorzystne warunki agrometeorologiczne, włączając w to wiosenne przymrozki, które w 2019 roku przeszły przez Polskę w kilku niszczących falach.

Produkcja aronii w Polsce pozostaje relatywnie stabilna, co też pokazują dane GUS. W ostatnich latach, jak widać na wykresie poniżej, było to około 50 tys. ton rocznie. Wyjątkiem był rok 2015, gdy zebrano tych owoców tylko 37,0 tys. ton, ale wtedy też zadecydowała pogoda. Polska, mimo że z aronii w naszym kraju generalnie spadła w porównaniu z latami świetności (gdy sięgała 70 tys. ton), pozostaje czołowym producentem tych owoców na świecie.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE