Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest Niedziela 23 luty 2020. Od wczoraj dodano 1648 ceny w 15 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

Przepis na jesienną chandrę? Ruch i… deser z warzyw!

  |   Źródło:
Jesień to trudny okres dla wielu z nas – niewiele słońca, deszcz, wiatr i chłód...Częściej niż kiedykolwiek dopada nas też kiepski nastrój i apatia. Jak sobie z nimiradzić? Właśnie terazszczególnie warto szukać tego, co sprawia namradość.Niemal połowie Polakówsamopoczucie poprawiaodpoczynek i czas
z rodziną. Eksperci kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”zachęcajątakżedo podejmowania aktywności fizycznej oraz spożywania deserów z… warzyw.

Jak wynika z badania[1] przeprowadzonego w ramach kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, Polacy mają wiele sposobów na czerpanie zadowolenia z życia. Najczęściej wymieniane to relaksi wspólne chwile z rodziną – wskazywane przez 45 proc. respondentów. Ankietowani doceniają równieżczas spędzany z przyjaciółmi (36 proc.) oraz przebywanie na świeżym powietrzu (31 proc.). Cieszy ich także oglądanie ulubionychfilmów czy słuchanie ulubionej muzyki. Jedną z metod na odczuwanie szczęścia jest też,zdaniem mieszkańców naszego kraju, unikanie stresu.

 

 

- Ważne, że zaczynamy zdawać sobie sprawę z tego, jak niekorzystny wpływ na nasze życie ma stres.Jego negatywnym skutkiem, niejedynym oczywiście, jest zmęczenie, które – zgodnie z Diagnozą Społeczną z 2015 roku – kilka razy w tygodniu odczuwa ponad połowa Polaków!Niestety, osoby zmęczone odpoczywają zazwyczaj wsposób bierny, a nie aktywny, chętniej też sięgają po słodycze
i kawę.Udowodniono, że ze stresem i zmęczeniem lepiej radzą sobie osoby uprawiające sporty –
mówi socjolog Barbara Leszczyńska, ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.

Tymczasem, jak pokazuje badanie zrealizowane na potrzeby kampanii, sport i ćwiczenia jako sposób na odczuwanie szczęścia wybiera zaledwie 12 proc. respondentów!

 

- Naukowcy dawno już potwierdzili związek między aktywnością fizyczną a czerpaniem radości z życia. Dzięki endorfinom, uwalnianym podczas ruchu, czujemy przypływ energii, sił witalnych, mamy poczucie mocy i sprawczości. Ruch też zmniejsza poziom napięcia i stresu oraz obniża ryzyko depresji. Nawet jeśli nie jesteś typem sportowca, spróbuj jednak czasem zwalczyć w sobie lenia i podjąć wysiłek fizyczny. Nie musisz wcale katować się codziennie na siłowni czy poddawać morderczym treningom w fitness klubie
– zapewnia psycholog Adriana Klos, ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.

 

Szczególnie o tej porze roku zdarza nam się doświadczaćuczucia rozdrażnienia, apatii czy chandry. Niejednokrotnie jemy wtedy „coś słodkiego”, aby szybko poprawić sobie humor. Warto jednak zamienić słodycze na warzywa i owoce – taki sposób na lepsze samopoczucie wybiera ¼ ankietowanych.

 

- Sięganie po „coś słodkiego”jest bardzo złudne i w dłuższej perspektywie nie pomoże na spadek nastroju. Możemy jednak słodkości „uzdrowić” i wykorzystać do ich przygotowania polskie warzywa lub owoce, traktując jedną z zalecanych dziennych porcji tych produktów deserowo– proponuje Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, specjalistka ds. żywienia, ekspert kampanii. –Z owocami sprawa jest oczywista, bo są naturalnie słodkie i od lat wykorzystywane jako składnik deserów. Okazuje się jednak, że warzywa również mogą być świetną ich bazą, gdyż zawierają niemałe ilości cukrów, zwłaszcza tekorzeniowe czy strączkowe. Brownie z buraka? Czemu nie! Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia – przekonuje.

 

Do przygotowania deserów, oprócz buraka, świetnie nadaje się też marchewka, z której można zrobić nie tylko ciasto marchewkowe, ale i smaczne babeczki.Doskonałym składnikiem jest również dynia, powszechnie używana w cukiernictwie, zarówno do ciast, ciasteczek, jak i puddingów czy musów. Podobnie można wykorzystać cukinię. Warzywa te, dodane do ciast sprawiają, że są one wilgotne, mniej tłuste oraz pozostają dłużej świeże. Szpinak z kolei nada ciastu niesamowity kolor i niepowtarzalny smak. Do ciasta można wykorzystać także bób, a z fasoli przygotować domowe trufle.

 

- Jakie mamy korzyści z zamiany tradycyjnych słodyczy na desery z warzyw i owoców? Przede wszystkim, w większości przypadków, mniejszą kaloryczność, a przy tym większą wartość odżywczą. Poza słodyczą dostarczą nam one witamin czy składników mineralnych, a nie tylko „pustych kilokalorii” z cukru
podkreśla ekspert-dietetyk.

 

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

 

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku:

www.warzywaiowocenaszczescie.pl,www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie


[1]Badanie zrealizowane przez agencję badawczą Danae w marcu 2017 r., metodą wywiadu bezpośredniego wspomaganego komputerowo, na próbie N=1045, wśród Polaków w wieku powyżej15. roku życia

Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.