Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Przetwórnie zaczęły skupować porzeczki i agrest

W ubiegłym roku płacono rolnikom za czarne porzeczki do mrożenia średnio 4,1 zł za kg, co po dodaniu kosztów przetwórstwa, sprawiło, że były one zbyt drogie dla zagranicznych odbiorców i część zakładów ma teraz zapasy - wyjaśniła Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Teraz przetwórnie oferują producentom ok. 2 zł za kg czarnych porzeczek i nic nie wskazuje na to, by ceny miały wzrosnąć. Nosecka dodała, że zapotrzebowanie na te owoce utrzymuje się na stałym poziomie.

Polska eksportuje ok. 20 tys. ton tych owoców i praktycznie dyktuje ceny czarnych porzeczek, gdyż nasz kraj pokrywa 70-80 proc. unijnego zapotrzebowania na nie. Zbiory czarnych porzeczek w 2011 r. wyniosły 115 tys. ton. Eksperci szacują, że w tym roku zostanie zebranych 90-100 tys. ton. Niemal wszystkie porzeczki trafiają do przetwórstwa, sprzedaż rynkowa jest minimalna, ponieważ ich spożycie jest na niskim poziomie. Rozpoczęły się też dostawy czerwonych porzeczek dla przemysłu. W zeszłym roku zamrożono 12 tys. ton tych owoców.

Firmy płacą na razie za porzeczkę czerwoną 1,5-1,8 zł za kg, ale prawdopodobnie cena skupu wzrośnie, jak poinformowała Nosecka. W 2011 r. za ten owoc średnio w całym sezonie płacono 1,65 zł za kg. Produkcja czerwonych porzeczek w ubiegłym roku wyniosła 45 tys. ton, a ceny skupu wzrosły o połowę w stosunku do 2010 r. Rozpoczęto także skupowanie agrestu. Producent może za niego dostać 3,5-4,0 zł za kg, w ubiegłym roku o tej samej porze płacono ok. 3,6 zł/kg. W 2011 r. cena skupu agrestu była na poziomie 3,30 zł za kg, czyli była o ponad 57 proc. wyższa niż rok wcześniej. Zbiory agrestu w 2011 r. wyniosły 16 tys. ton.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE