Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rośnie rynek zdrowej żywności

Z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, rynek zdrowej żywności jest jednym z najszybciej rozwijających się w Polsce. Badania TNS dla Organic Farma Zdrowia wskazują, że już ponad milion Polaków (4 proc.) regularnie kupuje żywność organiczną, a 26 proc. zaopatruje się w nią nieregularnie, ale deklaruje że chce kupować ją częściej.

W latach 2004 - 2011 sześciokrotnie wzrosła w Polsce liczba gospodarstw ekologicznych. Rośnie również liczba lokalnych producentów, którzy oferują produkty wytwarzane naturalnymi, tradycyjnymi metodami, w duchu filozofii slow food – podaje portalspozywczy.pl.

- Coraz więcej takich producentów zgłasza się do Slow Food Polska, aby poddać weryfikacji swoje wyroby i uzyskać znak ślimaka (znak Slow Food). Wytwarzają sery z niepasteryzowanego mleka tzw. zagrodowe, pieczywo, wędliny, mięso, warzywa, piwa, nalewki i wina tradycyjnymi metodami, według receptur przekazywanych z dziada - pradziada - podkreśla Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE