Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 11. tydzień 2016 r.

2016-03-22 08:00

Jedenasty tydzień 2016 roku nie przyniósł, podobnie zresztą jak tydzień dziesiąty) znaczących zmian w sytuacji na rynku warzyw. Aczkolwiek należy zauważyć, iż indeks cen fresh-market (oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie)wykazał minimalny wzrost w relacji tydzień do tygodnia. Wzrost ten wyniósł jednak zaledwie 0,3 procent. W tygodniu dziesiątym nasz indeks spadł o 3,8 procent.

Jednak ten minimalny wzrost wartości indeksu nie powinien mylić. Wynikał on z faktu, że przy chłodniejsze pogodzie zastopowany został trend spadkowy cen krajowych ogórków szklarniowych, co przy stabilnym poziomie cen większości pozostałych warzyw dało efekt wzrostu indeksu ogólnego.

Kapusta biała – Rynek białej kapusty pozostawał w omawianym okresie pod presja zwiększonej podaży (wyprzedaż przetrzymywanych wcześniej zapasów plus import). W zestawieniu z niezmiennie ograniczonym popytem dawało to wciąż presję cenową, aczkolwiek należy zauważyć, że nie aż tak dużą, aby przyniosła ona kolejne korekty cen tej kapusty. Cena średnia kapusty utrzymała poziom 0,80 zł/kg, schodząc tym samym poniżej pułapu zeszłorocznego (patrz wykres poniżej). Rok temu za kapustę białą płacono już średnio 0,83 zł/kg (spadek rok do roku 4 proc.).

Kapusta pekińska – Niewiele w jedenastym tygodniu zmieniło się na rynku kapusty pekińskiej. Popyt na polską „pekinkę” wciąż był ograniczony, chociaż oczywiście handel nie był aż w takim zastoju, co w lutym. Poza tym coraz istotniejszym czynnikiem wpływającym na ceny staje się brak zapasów „pekinki” o wysokiej jakości. Przekłada się to na wyższe ceny ładnego towaru, przy jednoczesnym utrzymywaniu się dolnej granicy przedziału cenowego. Cena średnia „na gotowo” wzrosła z tego powodu w omawianym okresie z 1,85 zł/kg na 1,95 zł/kg (+ 5 proc.). Jednak wzrost ten nie był tak dynamiczny, jak zwyżka mająca miejsce w drugiej połowie marca 2015 roku. Dlatego też średnia cena kapusty pekińskiej jest obecnie już poniżej poziomu sprzed roku. Wówczas cena średnia wynosiła 2,15 zł/kg spadek w relacji  rok do roku o 9 proc.).

Cebula – Ceny cebuli na krajowym rynku przez kolejny tydzień utrzymały ten sam przeciętny poziom. Co ciekawe jest on równy poziomowi cen sprzed dwóch lat, co widać na wykresie poniżej. Z jednej strony mamy szybko kurczące się zapasy dobrej, a nawet tylko przyzwoitej jakościowo cebuli, co mogłoby podciągnąć ceny w górę. Z drugiej jednak strony mamy wciąż sporą ilość słabego jakościowo towaru, który stabilizuje średnią cen, jak również wciąż mamy słaby popyt i brak poważnego eksportu. To też wzrostowi cen nie sprzyja. Cena średnia cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki utrzymała się, w relacji tydzień do tygodnia, na poziomie 1,03 zł/kg. Rok temu wynosiła ona 0,55 zł/kg (wzrost rok do roku o 87 proc.).

Marchew – Stabilnego poziomu po raz kolejny nie utrzymała średnia cena sprzedażowa marchwi. Jedenasty tydzień przyniósł kolejny jej spadek. Krajowa marchew pozostaje pod największą presją ze strony importu (może poza ziemniakami), a przy tym kolejne tygodnie nie przynoszą żadnej poprawy w popycie. Tak na rynku wewnętrznym, jak również w eksporcie. A ten ostatni bardzo by się przydał – tak jak się przydał do dynamicznej zwyżki cen przed rokiem. Cena średnia szczotkowanej marchwi, w relacji tydzień do tygodnia spadła z poziomu 1,05 zł/kg do 1,00 zł/kg (- 5 proc.). Rok temu średnia cena marchwi szczotkowanej rosła i była już na wyższym poziomie - 1,15 zł/kg (spadek rok do roku o 13 proc.).

Buraki ćwikłowe – Jedenasty tydzień roku nie przyniósł także zmian w sytuacji na rynku buraków. Wciąż mamy w tym segmencie zastój w handlu i brak perspektyw na poprawę sytuacji. I wygląda na to, iż przynajmniej do końca marca, a raczej nawet do połowy kwietnia taki właśnie komunikat będzie się pojawiał w naszych analizach. Ważnym pytaniem w tym kontekście jest to, jak szybko będą kurczyły się zapasy wysokiej jakości buraka, bo ten czynnik może mieć największy wpływ na ceny, zwłaszcza jeśli nic nie poprawi się w popycie na te warzywa. Średnia cena mytych buraków utrzymała poziom 0,63 zł/kg Rok temu wynosiła natomiast 0,43 zł/kg (Więcej o 63 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – W omawianym okresie nie doszło do zasadniczych zmian w cenach ziemniaków, aczkolwiek z informacji płynących z rynku wynika, iż kontynuowany był pewien istotny trend. Chodzi mianowicie o to, że dostępność dobrej jakości ziemniaka krajowego jest na tyle ograniczona, że bieżący popyt ( ie najwyższy przecież) zaczyna już być czynnikiem pro wzrostowym dla cen. Nie na tyle jednak, aby ceny te wyszły poza dotychczasowe widełki. Zmiany dokonują się wciąż jeszcze wewnątrz dotychczasowego przedziału cen.  Przedział ten pozostał ten sam co wcześniej, czyli  5,00 – 8,00 zł/worek 15 kg na rynku za odmiany żółte i do 9,00 zł/worek za czerwone. Cena średnia ziemniaków w dużym hurcie  (kalibrowanych i w workach) pozostawała w omawianym okresie na poziomie 0,49 zł/kg. Przed rokiem natomiast za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,23 zł/kg (rok do roku +113 proc.).

Warzywa szklarniowe – jedenasty tydzień przyniósł chłodniejszą i pochmurną aurę, co zahamowało w pewnym stopniu wzrost podaży krajowych warzyw szklarniowych. A zwłaszcza ogórków, co znalazło odbicie we wzroście ich cen. Ceny pomidorów w małym hurcie zdołały natomiast utrzymać generalny trend spadkowy, choć nie obyło się tu bez wahnięć.

Jeśli chodzi o krajowe ogórki szklarniowe, to wspomniane pogorszenie aury wpłynęło na spadek podaży tych warzyw i wzrost ich cen. Dzięki temu średnia cena w jedenastym tygodniu 2016 roku  nie była już na poziomie najniższym od 2011 roku - 5,30 zł/kg, tylko wzrosła do 6,30 zł/kg (+19 proc.). Rok wcześniej cena ogórków spadała i na koniec jedenastego tygodnia wynosiła 5,00 zł/kg (wzrost rok do roku o 26 proc.). Cena średnia ogórków importowanych  również w tym okresie rosła – z poziomu 4,49 zł/kg do 5,25 zł/kg (+17 proc.). Rok wcześniej średnia cena hiszpańskich ogórków na naszym rynku hurtowym ostro zniżkowała – do poziomu 4,50 zł/kg Wzrost w relacji rok do roku o 17 proc.).

Podaż polskich pomidorów szklarniowych pozostaje wciąż niska, nie mniej  zwiększyła się ona w stosunku do wcześniejszego tygodnia, co znalazło odbicie w spadających cenach. Cena średnia (wciąż w małym hurcie) pomidorów czerwonych spadła w omawianym okresie z poziomu 12,50 zł/kg do 10,42 zł/kg (-17 proc.). To o wiele wyższa dynamika spadku niż w tygodniu dziesiątym (-6 proc.). Natomiast cena średnia hiszpańskich pomidorów okrągłych w polskim hurcie mocno zwyżkowała, co było wynikiem generalnego spadku podaży warzyw Hiszpanii. W omawianym okresie wzrosła ona z 5,16 zł/kg na 6,50 zł/kg (+26 proc.). Rok temu warzywa te, w analogicznym tygodniu roku, miały średnią cenę na poziomie 5,75 zł/kg Wzrost rok do roku o 13 proc.).

Analogiczną sytuację, do omawianej w przypadku pomidorów, mieliśmy także w przypadku papryki importowanej z Hiszpanii. Jedenasty tydzień, zgodnie zresztą z przewidywaniami przyniósł wzrost cen papryki, spowodowany znaczącym spadkiem jej podaży na miejscu w Hiszpanii. Cena średnia papryki czerwonej wzrosła z 9,50 zł/kg do 14,00 zł/kg (+47 proc.). Rok temu cena papryki czerwonej także rosła, ale nie aż tak dynamicznie. W analogicznym do omawianego tygodniu miała poziom 7,80 zł/kg (wzrost rok do roku +79 proc.).

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE