Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 19. tydzień 2016 r.

2016-05-18 07:57

W dziewiętnastym tygodniu 2016 roku indeks cen fresh-market (wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) utrzymał tendencję spadkową (czwarty tydzień z rzędu). Jednocześnie należy zaznaczyć, iż w tygodniu dziewiętnastym w skład naszego indeksu włączona została młoda kapusta biała. W relacji tydzień do tygodnia wartość indeksu fresh-market zmalała o 10,3 procent. W tygodniu osiemnastym wartość ta spadła o 5,5 procent (a po korekcie uwzględniającej młoda kapustę o 7,6 procent). W omawianym okresie taniały kapusty i warzywa szklarniowe, natomiast swój trend wzrostowy kontynuowały ceny ziemniaków.

Kapusta biała – Dziewiętnasty tydzień roku przyniósł kontynuację spadkowej tendencji cenowej dla tej kapusty. Wzrost podaży kapusty młodej i brak eksportu na wschód sprawiły, że na „starą” kapustę popyt był śladowy. W konsekwencji cena średnia kapusty „starej” spadła z 0,70 zł/kg do 0,68 zł/kg (-3 proc. tydzień do tygodnia). Rok temu za kapustę białą płacono średnio 1,20 zł/kg (spadek rok do roku o 43 proc.).

Kapusta młoda – W dziewiętnastym tygodniu roku ceny młodej kapusty były w trendzie spadkowym. Trendzie zdecydowanie bardziej dynamicznym niż na początku maja, u progu sezonu. To zjawisko typowe dla rynku produktu, którego podaż szybko przyrasta. Jednocześnie (patrz wykres poniżej) należy zauważyć, iż poziom średniej ceny w omawianym okresie pozostawał wyższy niż w dwóch poprzednich sezonach. w analogicznym ich okresie. Średnia cena młodej kapusty na koniec dziewiętnastego tygodnia 2016 roku wynosiła 2,50 zł/szt. (spadek w relacji tydzień do tygodnia o 34 proc.). Rok temu cena ta była zaś na poziomie 1,95 zł/szt. (wzrost rok do roku o 28 proc.).

Kapusta pekińska – Choć swój nowy sezon kapusta pekińska zaczynała przy średniej cenie dużo niższej niż przed rokiem, to w ostatnich dwóch tygodniach ścieżki zmian cenowych tych dwóch sezonów mocno się upodobniły (patrz wykres poniżej). A to nie jest dobry prognostyk dla producentów „pekinki”, bo zapowiada kolejne zniżki i generalnie niski poziom cen w pierwszej fazie sezonu. Taka pesymistyczna prognoza ma solidną podstawę w tym, co działa się na w handlu „pekinką” w ostatnich dniach, a szczególnie słabym poziomem popytu w eksporcie. Czynnikiem, który może wpłynąć hamująco na spadek cen jest fakt, że bardzo duża część upraw kapusty pekińskiej wykwitła, a to odbije się negatywnie na podaży. Cena średnia „na gotowo” spadła w dziewiętnastym tygodniu z 1,60 zł/kg do 1,30 zł/kg (-19 proc. tydzień do tygodnia). Przed rokiem kapusta pekińska miała średnią cenę sprzedażową 1,10 zł/kg (o 18 proc. więcej rok do roku).

 

Cebula – Po wielu tygodniach zastoju w omawianym okresie drgnęła wreszcie średnia cena sprzedażowa cebuli. Jednak należy zauważyć, iż jest to wynik raczej lokalnych, a nie ogólnokrajowych zmian i to tylko w zakresie ceny maksymalnej. Nie było to zaś przesunięcie w górę całego przedziału cen cebuli. Krajowa cebula wciąż bowiem musi walczyć z relatywnie tanią konkurencją z Holandii, a do tego na nasz rynek zaczęła już trafiać młoda cebula z Macedonii (ceny na poziomie 3,00 zł/kg za obraną i 2,00 zł/kg za towar w łusce). Cena średnia polskiej cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki wzrosła, w relacji tydzień do tygodnia, z 1,03 zł/kg do 1,05 zł/kg (+2 proc. tydzień do tygodnia). Rok temu wynosiła ona 1,10 zł/kg (spadek rok do roku o 4 proc.).

Marchew – Minimalną korektę w górę odnotowaliśmy także w przypadku średniej ceny marchwi szczotkowanej. Ale i tu należy uwzględnić fakt, że wynikało ono z lokalnych zwyżek ceny maksymalnej. Bardzo prawdopodobne jest tez to, ze zmiana ta okaże się raczej korektą niż początkiem trendu, a nawet może to być korekta krótkotrwała. Z Holandii marchew wciąż płynie do Polski dość szerokim strumieniem, a do tego w kolejnym tygodniu jej ceny znów mają nieco spaść (z 1,30 – 1,50 zł/kg do 1,00 – 1,30 zł/kg). A to oznacza wzrost konkurencji i kolejne osłabienie popytu na towar krajowy. Póki co jednak cena średnia szczotkowanej marchwi wzrosła z 1,05 zł/kg do 1,10 zł/kg (+5 proc. w relacji tydzień do tygodnia). Rok temu średnia cena była na poziomie 1,65 zł/kg (mniej rok do roku o 33 proc.).

Buraki ćwikłowe – Dziewiętnasty tydzień przyniósł kolejne osłabienie hurtowych cen buraków ćwikłowych. Popyt na to warzywo zszedł bowiem do bardzo niskiego poziomu, a na rynku detalicznym coraz większą konkurencję stanowią buraki młode (na razie w pęczkach, ale ich korzenie wyglądają coraz okazalej). Cena średnia mytych buraków spadła z 0,70 zł/kg do 0,65 zł/kg (-7 proc. tydzień do tygodnia). Rok temu cena ta wynosiła 0,60 zł/kg (więcej o 8 proc. w relacji rok do roku). Jak widać różnica z bardzo słabym zeszłym sezonem jest coraz mniejsza.

Ziemniaki – Dziewiętnasty tydzień roku przyniósł kontynuację trendu wzrostowego dla cen krajowych ziemniaków. Co więcej na finiszu starego sezonu mieliśmy wyraźny wzrost dynamiki tej tendencji. Podaż ziemniaków bowiem była już bardzo niska, mniej było także importu i był on w omawianym okresie droższy, a popyt rósł. Skutek to zdecydowany wzrost cen do 14,00 – 16,00 zł/worek 15 kg za odmiany żółte i do 17,00 – 18,00 zł/worek za czerwone i irgę. Cena średnia ziemniaków w dużym hurcie  (kalibrowanych i w workach) wzrosła z 0,78 zł/kg do 0,97 zł/kg (+24 proc. w relacji tydzień do tygodnia), a więc niemal o jedną czwartą. Przed rokiem za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,25 zł/kg (rok do roku +288 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – W dziewiętnastym tygodniu 2016 roku mieliśmy kontynuacje spadkowych trendów dla cen warzyw szklarniowych. Pogoda była ładna i podaż pomidorów oraz ogórków rosła. Natomiast niewiele poprawiło się w tym okresie w popycie. Przede wszystkim z powodu marnego eksportu. Stąd też duże przeceny.en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Wzrost podaży przy ograniczonych zmianach w popycie sprawił, że w dziewiętnastym tygodniu średnia cena ogórków szklarniowych znów znalazła się na poziomie niższym niż w analogicznym okresie dwóch poprzednich sezonów. Zmalała ona w relacji tydzień do tygodnia z 2,80 zł/kg  do 2,20 zł/kg (-21 proc.). Rok temu cena średnia była znacząco wyższa i wynosiła 2,75 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 20 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Podobnie jak ogórki, taniały także pomidory szklarniowe. Dziewiętnasty tydzień roku był jednocześnie ósmym z rzędu, w którym ceny tych warzyw spadały. Przyczyny takiego stanu rzeczy – wspomniany słaby popyt w eksporcie i wciąż znacząca konkurencja ze strony importu w sieciach handlowych, które są kluczowym kanałem dystrybucji pomidorów na krajowym rynku. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) w relacji tydzień do tygodnia zmalała z 3,17 zł/kg do 2,92 zł/kg (-8 proc.). Rok temu średnia cena pomidorów wynosiła 3,85 zł/kg (taniej w relacji rok do roku o 24 proc.).

Papryka czerwona – Na rynku papryki musi jeszcze upłynąć sporo czasu nim do handlu wejdzie towar krajowy. W tygodniu dziewiętnastym mieliśmy wciąż dominacje papryki importowanej z Holandii. Epizodycznie w ofercie handlowej pojawiała się hiszpańska papryka sprowadzana z Murcji. Dobry popyt i ograniczona podaż sprawiały, ze ładna holenderska papryka była w cenie, a w omawianym okresie drożała. Więcej papryki hiszpańskiej (i to różnej jakości) oferowały sieci handlowe, które szukają towaru tańszego. Cena średnia papryki czerwonej z Holandii utrzymała w omawianym okresie wzrosła z 9,00 zł/kg do 11,00 zł/kg (+22 proc. tydzień do tygodnia). Rok temu było jednak drożej, bo spadek cen zaczął się wówczas dopiero w drugiej dekadzie maja. Średnia cena papryki czerwonej z Holandii była wówczas na poziomie 13,00 zł/kg (mniej rok do roku o 15 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE