Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 23. tydzień 2016 r.

2016-06-14 08:00

W dwudziestym trzecim tygodniu 2016 roku indeks cen fresh-market (wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) odnotował wzrost o 1,1 procent i był to pierwszy wzrost jego wartości po siedmiotygodniowym okresie spadku. W tygodniu dwudziestym drugim wartość ta spadła o 14,9 procent. Zmiana ta dość dobrze oddaje to, co w omawianym okresie działo się na rynku warzyw.

Chodzi mianowicie o to, że po raz pierwszy od dłuższego czasu obraz tego rynku nie był tak jednolity. Dominantą nie były już spadki. Oczywiście część warzyw taniała nadal – kapusta młoda, ziemniaki młode i ogórki szklarniowe. Ale inne umacniały swoje ceny – przede wszystkim kalafiory i pomidory, kompensując tym samym spadki cenowe wcześniej wymienionych.

Kapusta młoda – Ceny młodej kapusty w dużym hurcie utrzymały trend zniżkowy, schodząc przy tym do poziomu wyraźnie niższego niż w dwu poprzednich sezonach. To skutek znacznej nadpodaży tej kapusty na rynku krajowym i braku popytu w eksporcie. Średnia cena młodej kapusty spadła z 0,85 do 0,80 zł/szt. (spadek w relacji tydzień do tygodnia o 39 proc.). Przed rokiem handel kapustą na sztuki już się kończył, a średnia cena sprzedażowa wynosiła 1,00 zł/kg (spadek o 20 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Minimalnie umocniła się jej średnia cena sprzedażowa. To wynik nie tyle poprawy po stronie popytowej rynku, ile skutek mniejszej podaży ładnego towaru. Średnia cena „na gotowo” wzrosła z 1,10 zł/kg do 1,15 zł/kg (+4 proc. tydzień do tygodnia). Rok temu średnia cena sprzedażowa wynosiła 1,30 zł/kg (spadek o 11 proc. rok do roku).

Kalafiory – Dwudziesty trzeci tydzień przyniósł odmianę trendu cenowego kalafiorów. Jeszcze w poprzednim tygodniu mieliśmy bardzo niskie ceny, ale poprawa popytu przy jednoczesnym zmniejszeniu bieżącej podaży (skutki chłodniejszej pogody) sprawiła, że ceny tych warzyw ruszyły w górę wchodząc powyżej pułapu zeszłorocznego. Średnia sprzedażowa cena kalafiorów wzrosła przez tydzień z 1,25 zł/szt. do 1,75 zł/szt. (+40 proc.). Rok temu cena ta wynosiła 1,55 zł/szt. (więcej w relacji rok do roku o 13 proc.).

 

Cebula – Rynek cebuli pozostaje w okresie przejściowym. Podaż cebuli młodej (ozimej) wciąż jest niska, a jej ceny, choć spadają, to ciągle są wysokie. Ta obierana sprzedawana jest po 2,00 – 4,00 zł/kg. Cena średnia polskiej cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki („starej”) utrzymała natomiast poziom 1,10 zł/kg. Rok temu było to 1,25 zł/kg (mniej rok do roku o 12 proc.).

Marchew – Lada chwila na rynek wejdzie krajowa młoda marchew obcinana. W dwudziestym trzecim tygodniu roku jeszcze dominowała marchew „stara” (oraz import). Jednak jej jakości i poziom zapasów są taki, że o poważnym handlu w dużym hurcie lub eksporcie trudno mówić . Średnia cena szczotkowanej marchwi utrzymała poziom 0,98 zł/kg. Rok temu było to aż 1,85 zł/kg (spadek rok do roku o 47 proc.).

Buraki ćwikłowe – „Stare” buraki ćwikłowe definitywnie kończą sezon. Na rynku są już buraki młode obcinane, które tradycyjnie szybko tanieją. Obecnie ich ceny to 1,20 – 1,50 zł/kg i w ciągu krótkiego czasu zdominują one rynek hurtowy. Końcówka zapasów buraków „starych” (mytych) sprzedawana jest po średniej cenie 0,50 zł/kg. Rok temu cena ta wynosiła 0,55 zł/kg (mniej o 9 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – „Stare” ziemniaki również są szybko wypierane z rynku przez dynamicznie taniejące ziemniaki młode. Choć trzeba zaznaczyć, że z podażą tych drugich zapowiada się kłopot (kończą się ziemniaki spod osłon, a tych z otwartego gruntu jest na razie mało). Dlatego jeszcze trwa końcówka handlu ziemniakiem „starym”. Cena średnia ziemniaków w dużym hurcie  (kalibrowanych i w workach) spadła z 1,02 zł/kg do 0,94 zł/kg (-8 proc. tydzień do tygodnia). Przed rokiem za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,29 zł/kg (rok do roku +224 proc.).

Ziemniaki młode – w dwudziestym trzecim tygodniu roku ich podaż dynamicznie rosła, co przekładało się na szybki spadek cen. Jednak jak pisaliśmy powyżej, kolejny tydzień przyniesie odwrócenie trendu zniżkowego, a to ze względu na spadek podaży młodego ziemniaka, zresztą taka tendencja zaznaczyła się już w końcu omawianego tygodnia. W omawianym okresie średnia cena młodych ziemniaków spadła z 1,48 zł/kg do 0,83 zł/kg (-44 proc. tydzień do tygodnia). Rok temu było to 1,20 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 31 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – Dwudziesty trzeci tydzień roku przyniósł znaczącą zmianę sytuacji na rynku warzyw szklarniowych. Ścieżki zmian cenowych ogórków i pomidorów rozdzieliły się. Podczas gdy ogórki kontynuowały trend spadkowy, to na rynku pomidorów mieliśmy zmianę tendencji na wzrostową, co było wynikiem wzrostu popytu w eksporcie.en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Przez pierwszą część omawianego tygodnia wydawało się, że ceny ogórków ustabilizowały się po wcześniejszej dynamicznej zniżce. jednak w czwartek trend spadkowy ich cen powrócił i ceny te ponownie znalazły się wyraźnie poniżej poziomu z dwóch poprzednich sezonów. Cena średnia ogórków krótkich spadła w omawianym okresie z 1,20 zł/kg  do 1,00 zł/kg (-17 proc.). Rok temu cena średnia wynosiła 1,35 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 26 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Na krajowym rynku pomidorów wreszcie stało się to, czego już od dość dawna wyglądali producenci i handlowcy. Wreszcie zawitał do nas popyt płynący ze wschodu. Zarówno w Rosji jak i na Ukrainie chłodna i pochmurna pogoda doprowadziła do spadku podaży i wzrostu cen lokalnych pomidorów, a to przełożyło się na wyższy popyt w imporcie. Polski pomidor na tym skorzystał. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) w relacji tydzień do tygodnia wzrosła więc z 2,08 zł/kg do 2,42 zł/kg (+16 proc.). Rok temu średnia cena pomidorów wynosiła 2,17 zł/kg (więcej w relacji rok do roku o 11 proc.).

Papryka czerwona – Ceny importowanej papryki rozpoczęły w omawianym okresie swój trend zwyżkowy. Średnia cena papryki czerwonej z Holandii w dwudziestym trzecim tygodniu spadała i z poziomu 7,00 zł/kg zeszła do 7,75 zł/kg (+11 proc.). Rok temu średnia cena wynosiła 6,50 zł/kg (wzrost rok do roku o 19 proc.).

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE