Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 35. tydzień 2016 r.

2016-09-08 10:00

Przełom sierpnia i września miał zdecydowanie spadkowy charakter na polskim hurtowym rynku świeżych warzyw. Dobrze oddaje to zmiana wartości naszego wskaźnika cenowego. Indeks cen fresh-market (wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) zmalał w omawianym okresie aż o 16,7 procent, po wcześniejszym spadku w tygodniu trzydziestym czwartym o 8,6 procent. Taniały niemal wszystkie warzywa wchodzące w skład analizowanego koszyka. Wyjątkiem były buraki ćwikłowe, które zdołały utrzymać stabilną cenę.

Kapusta biała – Rynek białej kapusty już od dawna pozostaje w cenowych tarapatach. Jednak kilka wcześniejszych, wakacyjnych tygodni było pod względem cen białej kapusty dość stabilne. W omawianym okresie jednak trend spadkowy znów o sobie dał znać. Powodem jest rosnąca podaż przy utrzymującym się bardzo ograniczonym popycie. Średnia cena kapusty spadła w omawianym okresie z 0,31 do 0,27 zł/kg (spadek przez miesiąc o 13 proc.). Rok wcześniej średnia cena sprzedażowa rosła i na koniec sierpnia wynosiła 1,10 zł/kg (spadek o 75 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Początek września to na rynku „pekinki” kontynuacja trendu zniżkowego, zapoczątkowanego w ostatniej dekadzie sierpnia. Źródła tego trendu są analogiczne jak w przypadku spadku cen kapusty białej – rosnąca podaż przy ograniczonym popycie. Średnia cena „na gotowo” spadła w omawianym okresie z 1,60 zł/kg do 1,35 zł/kg (-16 proc.). Rok temu średnia cena sprzedażowa wynosiła 2,60 zł/kg (spadek o 48 proc. rok do roku).

Kalafiory – Przełom sierpnia i września to na kalafiorowym rynku kontynuacja wcześniejszych zniżek cenowych. Tu też mieliśmy do czynienia ze wzrostem podaży, ale głównym motorem przeceny było wyraźne osłabienie popytu w eksporcie. I tego samego należy oczekiwać w kolejnym tygodniu. Średnia sprzedażowa cena kalafiorów spadła w omawianym okresie z 2,10 zł/szt. do 1,55 zł/szt. (-26 proc.). Rok temu cena ta wynosiła 2,55 zł/szt. (spadek w relacji rok do roku o 39 proc.).

 

Cebula – W omawianym okresie byliśmy świadkami dalszego, bardzo dynamicznego spadku cen cebuli. Tu też u źródeł tej tendencji leżała pogłębiająca się różnica między coraz wyższą podażą i mocno ograniczonym popytem. Nie było bowiem, w omawianym okresie, ani zainteresowania polska cebula ze strony importerów, ani nie ma dużego zapotrzebowania w przetwórstwie. Do tego rynek świeży też jeszcze funkcjonował w trybie wakacyjnym. Cena średnia cebuli spadła z 0,45 zł/kg do 0,43 zł/kg (-4 proc.). Rok temu była ona na poziomie 0,83 zł/kg (spadek rok do roku o 48 proc.).

Marchew – I kolejne warzywo, którego ceny kontynuowały w omawianym okresie wędrówkę w dół Powody zniżki także analogiczne – rosnąca podaż w okresie zbiorów i słaby popyt (przy braku zainteresowania polską marchwią zagranicą). Średnia cena w omawianym okresie spadła z 0,48 zł/kg na 0,45 zł/kg (-6 proc.). zł/kg. Rok temu marchew drożała i jej średnia cena wynosiła 1,05 zł/kg (spadek rok do roku o 57 proc.).

Buraki ćwikłowe – Średnia cena buraków była jedyną w omawianym zestawie, która w trzydziestym piątym tygodniu nie spadła. Pozostała bowiem stabilna. Co nie znaczy, że sytuacja w tym segmencie rynku świeżych warzyw jest lepsza niż w przypadku marchwi, cebuli czy kapust. Tu też mamy bardzo słaby popyt i zastój w handlu hurtowym. Średnia cena buraków pozostawała na poziomie 0,45 zł/kg. Rok temu buraki drożały i cena ta wynosiła 0,75 zł/kg (spadek o 40 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Początek września nie był korzystny również na rynku ziemniaków. W rejonach, gdzie ich podaż jest najwyższa ceny zeszły do poziomu nawet 2,00 zł za worek 15 kg. Wyższe ceny osiągały ziemniaki grube, kalibru 50 mm+, wybranych odmian (Vineta) i oczywiście wysokiej jakości. Ale nawet ten najlepszy towar nie przebijał się przez pułap 6,00 zł za worek. Średnia cena sprzedażowa ziemniaków spadła z 0,34 zł/kg do 0,33 zł/kg (-3 proc.). Rok temu było to 0,53 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 38 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – Sierpień, jak pisaliśmy we wcześniejszym raporcie, był generalnie dobrym miesiącem dla warzyw szklarniowych, które w tym okresie przez większość czasu miały relatywnie wysokie ceny. Ale sama końcówka tego miesiąca i początek września miały o wiele mniej korzystny przebieg.en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Poprawa pogody i idący za tym wzrost podaży negatywnie odbiły się na cenach ogórków szklarniowych. A ponieważ popyt nie poszedł w ślady rosnącej podaży, to ceny musiały spaść. Średnia cena ogórków zmalała w omawianym okresie z 1,70 zł/kg do 1,25  zł/kg (-26 proc.). jak widać na wykresie poniżej cena średnia pozostaje na poziomie niższym nie tylko od tej sprzed roku, ale też i tej sprzed dwóch lat. Oczywiście w dłużej perspektywie należy się spodziewać odwrócenia trendu, bo szczyt podażowy ogórków jest już za nami i rynek ten wchodzi w fazę końcową, właśnie zwyżkową. Rok temu średnia cena ogórków szklarniowych była na poziomie 1,80 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 31 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Przełom sierpnia i września przyniósł także spadek cen polskich pomidorów szklarniowych. Tu głównym powodem był spadek popytu w eksporcie, do czego „dołożył się” wzrost podaży, choć generalnie w tym segmencie rynku nie można było mówić o jakimś dużym nadmiarze towaru. Wciąż też średnia cena pomidorów pozostawała powyżej poziomu sprzed roku  - sytuacja całkowicie odmienna od tej opisywanej powyżej. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) spadła w omawianym okresie z 2,50 zł/kg do 2,08 zł/kg (-17 proc.). Rok temu średnia cena pomidorów wynosiła zaledwie 1,50 zł/kg (więcej w relacji rok do roku o 39 proc.).

Papryka czerwona – Początek września przyniósł także (niewielki) spadek cen czerwonej papryki. Jednak ta przecena nie zmieniła generalnego obrazu w tym segmencie. Handel papryka ma się dobrze. Przede wszystkim z powodu wysokiego popytu ze strony krajów Europy Zachodniej. A chwilowe zniżki to wynik skoków podaży. Średnia cena czerwonej papryki spadła zatem w omawianym okresie 3,45 zł/kg do 3,05 zł/kg (-12 proc.). Rok temu średnia cena wynosiła 3,20 zł/kg (wzrost rok do roku o 5 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE