Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 40. tydzień 2016 r.

2016-10-11 10:00

Czterdziesty tydzień 2016 roku przyniósł powrót wartości indeksu cen na ścieżkę wzrostową. I jak poprzednio (w tygodniu trzydziestym ósmym) była to zasługa warzyw szklarniowych. Tym razem tylko i wyłącznie warzyw z tej grupy. Pozostałe natomiast utrzymały swoje ceny na poziomie stabilnym (z wyjątkiem kalafiorów), co dodatkowo uwydatniło wpływ pomidorów, ogórków i papryki na kierunek zmian cenowych w omawianym okresie.  Indeks cen fresh-market (wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) w tygodniu czterdziestym wzrósł  o 17,0 procent, po spadku w tygodniu trzydziestym dziewiątym o 5,5 procent.

Kapusta biała – Sytuacja na rynku białej kapusty pozostała niezmieniona. Średnia cena kapusty pozostała na poziomie 0,26 zł/kg. Rok wcześniej średnia cena sprzedażowa na koniec września wynosiła 0,9 zł/kg (spadek o 71,1 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Tym razem nie doszło do kolejnej przeceny kapusty pekińskiej. Sytuacja wyraźnie się ustabilizowała. Pytanie, czy na długo? Średnia cena tej kapusty „na gotowo” pozostała na poziomie 1,05 zł/kg. Dzięki temu nie jest już ona niższa niż przed dwoma laty (patrz wykres). Rok temu średnia cena sprzedażowa wynosiła 1,75 zł/kg (spadek o 40,0  proc. rok do roku).

Kalafiory – Warzywa te były jedynymi w naszym zestawieniu, których ceny w omawianym okresie spadały. Niewielka poprawa pogody na początku tamtego tygodnia przyczyniła się do wzrostu podaży kalafiorów. W rezultacie cena średnia tych warzyw spadła w omawianym okresie z 2,00 zł/szt. do 1,95 zł/szt. (-11,4 proc.). Rok temu kalafiory drożały i średnio płacono za nie 2,55 zł/szt. (spadek w relacji rok do roku o 23,5 proc.).

 

Cebula – Po niewielkim spadku w trzydziestym siódmym tygodniu roku, cena średnia cebuli znów się ustabilizowała. I choć jej poziom jest niski, to fakt, że już dalej nie spadała sprawił, iż poprawiło się jej względne usytuowanie wobec wartości sprzed dwóch lat, kiedy to trend spadkowy trwał w najlepsze (patrz wykres). Cena średnia cebuli w omawianym okresie utrzymała poziom 0,34 zł/kg. Rok temu była ona na poziomie 0,80 zł/kg (spadek rok do roku o 57,3 proc.).

Marchew – Inaczej niż w przypadku cebuli sytuacja wygląda na rynku marchwi. Tu co prawda również nastąpiła stabilizacja, ale na poziomie względnie dużo gorszym. Nie tylko niższym od dwóch poprzednich sezonów (co widać na wykresie), ale najniższym od co najmniej sześciu lat. Średnia cena w omawianym okresie pozostawała na poziomie 0,42 zł/kg. Rok temu marchew wciąż drożała i jej średnia cena wynosiła 1,10 zł/kg (spadek rok do roku o 61,8 proc.).

Buraki ćwikłowe – Niewiele lepiej wygląda sytuacja cenowa na rynku buraków. Tu też mamy stabilizację. I też na bardzo niskim poziomie. Różnica w stosunku do rynku marchwi jest taka, że n handlu burakami był na przestrzeni ostatnich lat sezon z gorszymi cenami – 2011/2012. Średnia cena buraków miała w omawianym okresie stabilny poziom 0,39 zł/kg. Rok temu buraki cena ta wynosiła 0,68 zł/kg (spadek o 42,6 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – I na rynku ziemniaków mieliśmy w omawianym okresie stabilizację cenową. Niestety niewiele zmieniło się tu zwłaszcza w eksporcie, który mógłby nieco ożywić handel, a przy odpowiedniej skali wpłynąć także pozytywnie na ceny. Średnia cena sprzedażowa ziemniaków utrzymała się w omawianym okresie na poziomie 0,30 zł/kg. Rok temu było to 0,50 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 40,0 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – Jak wspomniano wyżej, to właśnie warzywa szklarniowe były tą grupą, która zadecydowała o kierunku zmian całego zagregowanego wskaźnika, jakim jest indeks cen fresh-market. W omawianym okresie dało się we znaki pogorszenie pogody, a co za tym idzie spadek podaży. Ale też  miało to wpływ na jakość oferowanego towaru, co przełożyło się na dodatkowy bodziec cenowy dla warzyw o jakości wysokiej.en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Ogórki szklarniowe drożały w omawianym okresie bardzo dynamicznie. Zresztą była to kontynuacja trendu z poprzedniego tygodnia. Wyraźnie brakowało ich na rynku hurtowym. W rezultacie ich ceny znalazły się powyżej poziomu z analogicznego okresu zeszłego roku. Średnia cena ogórków w omawianym wzrosła z 2,60 zł/kg do 3,95  zł/kg (+51,9 proc.). Rok temu też było wzrostowo, ale nie aż tak i cena średnia wynosiła 2,85 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 38,6 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Ceny pomidorów szklarniowych (czerwonych) poszły w górę, i to znacznie, na początku zeszłego tygodnia, ale potem się ustabilizowały. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) wzrosła w omawianym okresie z 1,83 zł/kg do 2,50 zł/kg (+36,6 proc.), ale było to za mało, aby przekroczyć pułap z zeszłego roku oraz sprzed dwóch lat (patrz wykres). Rok temu pomidory wielkości B miały średnią cenę na poziomie 2,83 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 11,7 proc.).

Papryka czerwona – Spadek podaży, ale też i dobry popyt leżały u podstaw wzrostu cen papryki czerwonej, której sezon nota bene zmierza szybko ku końcowi. Średnia cena czerwonej papryki w omawianym okresie wzrosła z 3,45 zł/kg do 4,00 zł/kg (15,9 proc.). Rok temu średnia cena wynosiła 3,45 zł/kg (wzrost rok do roku o 15,9 proc.).

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE