Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 42. tydzień 2016 r.

2016-10-26 08:00

W czterdziestym drugim tygodniu 2016 roku rynek świeżych warzyw wyraźnie się cenowo ustabilizował. Między 17 a 23 października co prawda miały miejsce zmiany w cenach hurtowych, ale były one relatywnie małe.  Podobnie, jak to miało miejsce w poprzednich tygodniach przede wszystkim drożały warzywa sezonowe, których podaż się kurczyła. Wyjątkiem była tu papryka krajowa, bo choć i w tym przypadku mieliśmy spadek podaży, to równolegle doszło do zniżki jej cen. Indeks cen fresh-market (wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) w czterdziestym drugim tygodniu wzrósł  zaledwie o 0,4 procent, po zwyżce w tygodniu czterdziestym pierwszym o 7,3 procent.

Kapusta biała – Podobnie jak tydzień wcześniej, tak i w omawianym okresie kapusta biała minimalnie umocniła swoją cenę średnią, co było następstwem faktu, iż w niektórych rejonach kraju nieco więcej płacono za ładny towar z tego segmentu. I podobnie jak tydzień wcześniej, ta niewielka zwyżka lub raczej korekta na plus nie zmieniła zasadniczo sytuacji cenowej na rynku białej kapusty, co widać na wykresie poniżej. Średnia cena kapusty zmieniła się zatem z 0,27 zł/kg do 0,28 zł/kg (+3,7 proc.). Rok wcześniej średnia cena sprzedażowa na koniec września wynosiła 0,83 zł/kg (spadek o 66,3 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Do końca omawianego okresu średnia cena kapusty pekińskiej się nie zmieniła. Ale z rynku płynie coraz więcej niepokojących informacji o kondycji „pekinki” na polach. Jej jakość pozostawia wiele do życzenia i istnieją obawy, że duża część późnego zbioru będzie się źle przechowywać, co może przełożyć się na ceny w okresie zimowym. Średnia cena tej kapusty „na gotowo” pozostała na poziomie 1,05 zł/kg. Jej średnia cena sprzedażowa wynosiła wówczas 1,40 zł/kg (spadek o 25,0  proc. rok do roku).

Kalafiory – W tym segmencie rynku świeżych warzyw mieliśmy kontynuację tego, co działo się tydzień wcześniej. Spadek podaży, typowy w końcówce sezonu, brzydka pogoda dodatkowo przyspieszająca ten proces, a w konsekwencji zwyżka cen. W rezultacie cena średnia tych warzyw wzrosła w omawianym okresie z 2,05 zł/szt. do 2,10 zł/szt. (+2,4 proc.). Wciąż jest to jednak taniej niż przed rokiem. Wówczas cena średnia wynosiła aż 2,85 zł/szt. (spadek w relacji rok do roku o 26,3 proc.).

 

Cebula – Na rynku cebuli znów było stabilnie, już czwarty tydzień z rzędu. I jeśli będziemy mieli powtórkę z roku 2014 (patrz wykres poniżej), to ten komunikat nie straci na aktualności jeszcze przez półtora miesiąca. Cena średnia cebuli w omawianym okresie utrzymała poziom 0,34 zł/kg. Rok temu była ona na poziomie 0,80 zł/kg (spadek rok do roku o 57,3 proc.).

Marchew – Opisując rynek marchwi Moza powtórzyć to, co zostało powiedziane o  handlu cebulą. Na wykresach ceny średniej dla obu warzyw widać dobrze tę analogię. Różnica jest tylko w tym, że marchew ma cenę średnią o kilka groszy wyższą. Średnia cena w omawianym okresie pozostawała na poziomie 0,42 zł/kg. Rok temu było to 1,10 zł/kg (spadek rok do roku o 61,8 proc.).

Buraki ćwikłowe – I kolejne warzywo ze stabilną sytuacja cenową. Tak jak w przypadku cebuli i marchwi – kombinacja zbyt dużej podaży i zbyt słabego popytu utrzymuje ceny poniżej poziomu sprzed dwóch lat. Co więcej, wygląda na to, że taki stan jeszcze długo się utrzyma. Średnia cena buraków miała w omawianym okresie stabilny poziom 0,39 zł/kg. Rok temu buraki cena ta wynosiła 0,68 zł/kg (spadek o 42,6 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Piąty tydzień z rzędu na stabilnym poziomie utrzymała się średnia cena ziemniaków. Na tym rynku również mamy problem niskiego popytu skorelowany z podażą za wysoką jak na bieżące potrzeby rynku wewnętrznego i brak większej aktywności w eksporcie. Różnica między ziemniakami i pozostałymi warzywami w tej grupie jest taka, że średnia cena ziemniaków pozostała ponad poziomem z analogicznego okresu roku 2014 (patrz wykres). Średnia cena sprzedażowa ziemniaków utrzymała się w omawianym okresie na poziomie 0,30 zł/kg. Rok temu było to 0,47 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 36,2 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – W omawianym okresie znów mieliśmy sytuację, w której to zwyżka cen pomidorów i ogórków była głównym czynnikiem wpływającym na wartość indeksu cenowego. Tym razem jednak w grupie tej zabrakło papryki, a ponadtoogicznego okresu roku 2014 (patrz wykres)wami w tej grupie jest taka, że średnia cena ziemniaków pozostała ponad poziomem z  zarysowała się perspektywa zmiany trendu dla cen pomidorówen krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Ogórki drożały piąty tydzień z rzędu. Czynniki decydujące o podtrzymaniu tej tendencji pozostają te same co wcześniej – niekorzystna pogoda spowodowała dynamiczny spadek podaży tych warzyw. Ceny krajowych ogórków doszły już do tak wysokiego poziomu, że mógł się pojawić import z Hiszpanii (w cenach 4,50 – 5,50 zł/kg), co może być zapowiedzią zastopowania dalszej zwyżki ogórków rodzimych. Średnia cena ogórków krajowych wzrosła w omawianym okresie z 4,15 zł/kg do 5,00  zł/kg (+20,5 proc.). Rok temu było to 4,50 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 11,18 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) –Sytuacja na rynku pomidorów szklarniowych rozwinęła się nieco inaczej niż w przypadku ogórków. Początkowo ceny rosły również w tym segmencie (średnia dla B do poziomu 3,17 zł/kg), ale w końcówce tygodnia przyszła korekta. Przyczyną był gwałtowny spadek popytu w eksporcie na wschód. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) wzrosła w omawianym okresie z 3,00 zł/kg do 3,08 zł/kg (+2,7 proc.). Rok temu było to 4,41 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 30,2 proc.).

Papryka czerwona – Gwałtowny spadek popytu w eksporcie odnotowano też na rynku papryki. Jego przyczyną było wypchnięcie polskiej papryki z rynku europejskiego przez hiszpańska konkurencję. Reakcją na naszym rynku hurtowym była duża korekta cen polskiej papryki. Średnia cena czerwonej papryki w omawianym okresie spadła z 4,10 zł/kg do 3,10 zł/kg (-24,4 proc.). Rok temu średnia cena wynosiła 4,25 zł/kg (spadek rok do roku o 27,1 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE