Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 44. tydzień 2016 r.

2016-11-08 08:00

W czterdziestym czwartym tygodniu 2016 roku rynek świeżych warzyw przeszedł wyraźną zmianę jakościową. Mianowicie po raz pierwszy od długiego czasu mieliśmy w naszym koszyku wyraźną przewagę ilości warzyw drożejących nad stabilnymi cenowo i taniejącymi. Drożały już nie tylko warzywa szklarniowe i sezonowe, ale również te z grupy warzyw tradycyjnych, a dokładniej kapusty. Oczywiście trzeba pamiętać, że taki układ zmian cenowych może być chwilowy, póki co jednak był faktem. W głównej mierze z powodu pogorszenia warunków pogodowych. A synoptycy zapowiadają kontynuację niekorzystnej aury. Indeks cen fresh-market w czterdziestym czwartym tygodniu wzrósł  o 11,7 procent, po zwyżce w tygodniu wcześniejszym o 2,7 procent. Skumulowany wzrost wartości naszego wskaźnika wyniósł w ciągu ostatnich pięciu tygodni (odkąd trwa jego trend zwyżkowy) 44,5 procent. Jednak niezmiennie główną siłą napędową tej tendencji są dynamicznie rosnące ceny warzyw szklarniowych, a głównie ogórków.

Kapusta biała – To już kolejny tydzień, gdy średnia cena kapusty umacnia się grosz po groszu. Ale też wciąż nie są to zmiany na tyle znaczące, aby zmienić ogólnie negatywną sytuację na tym rynku i takąż jego ocenę względem dwóch poprzednich sezonów (patrz wykres). Średnia cena kapusty wzrosła w omawianym okresie z 0,28 zł/kg do 0,30 zł/kg (-7,1 proc.). Rok wcześniej średnia cena sprzedażowa wynosiła 0,83 zł/kg (spadek o 63,9 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Po tygodniach utrzymywania stabilnego poziomu, w omawianym okresie wreszcie umocniła się też średnia cena kapusty pekińskiej. Nieznacznie, ale zawsze to w górę, nie w dół. Ceny „pekinki” nie wzrosły w całym kraju, ale głównie w jego centrum i objęły towar lepszy jakościowo, którego podaż zmalała. Średnia cena tej kapusty „na gotowo” wzrosła z 1,05 zł/kg do 1,10 zł/kg (+4,8 proc.). Rok temu było to 1,25 zł/kg (spadek o 12,0  proc. rok do roku) i w porównaniu z innymi warzywami nie jest to taka duża różnica.

Kalafiory – Sezon polskich kalafiorów w dużym hurcie finiszuje, a zimna i deszczowa pogoda miała duży wpływ na bieżącą podaż tych warzyw. Stąd silny ruch ich cen w górę. W rezultacie średnia cena kalafiorów wzrosła w omawianym okresie z 2,35 zł/szt. do 2,95 zł/szt. (+25,5 proc.), przekraczając poziom z analogicznego okresu zeszłego roku. Rok temu kalafiory taniały, a cena średnia wynosiła 2,70 zł/szt. (wzrost w relacji rok do roku o 9,3 proc.).

 

Cebula – Na rynku cebuli natomiast wciąż stabilnie. Średnia cena nie zmieniła się od sześciu tygodni i jak pisaliśmy w komunikacie z tygodnia czterdziestego drugiego, nie zmieni się jeszcze przez kilka kolejnych (choć zazwyczaj o tej porze roku zaczynał się ruch w tym względzie). Cena średnia cebuli w omawianym okresie utrzymała poziom 0,34 zł/kg. Rok temu była ona na poziomie 0,80 zł/kg (spadek rok do roku o 57,3 proc.).

Marchew – Sytuacja na hurtowym rynku marchwi pozostaje analogiczna jak na rynku cebuli. Tu cena nie zmieniła się od jeszcze dłuższego czasu, bo od ośmiu tygodni. I jeśli będziemy mieli powtórkę z sezonu 2014/2015 (na co wskazuje przebieg zmian ceny średniej – patrz wykres poniżej), to i na rynku marchwi poczekamy na pierwsze oznaki umocnienia cen marchwi Aż do połowy grudnia co najmniej. Średnia cena w omawianym okresie pozostawała na poziomie 0,42 zł/kg. Rok temu było to 1,10 zł/kg (spadek rok do roku o 61,8 proc.).

Buraki ćwikłowe – Nie inaczej wygląda sytuacja na hurtowym rynku buraków. Tu nie było zmian w cenie średniej od pięciu tygodni, ale sądząc z wykresu poniżej, stabilizacja cenowa utrzymać się powinna jeszcze dłużej niż w przypadku marchwi czy cebuli. Średnia cena buraków miała w omawianym okresie wynosiła 0,39 zł/kg. Rok temu buraki cena ta wynosiła 0,68 zł/kg (spadek o 42,6 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Stabilnego poziomu nie utrzymała średnia cena ziemniaków. Już wcześniej towar gorszej jakości oferowany był taniej, ale omawianym okresie cały rynek ziemniaków jadalnych znalazł się w innym przedziale cenowym, co jest wynikiem oddziaływania kilku czynników. Przede wszystkim na rynek wciąż trafia duży strumień towaru, z którego znaczna część to ziemniaki bardzo tanie, do szybkiej sprzedaży. A to wpływa na realia cenowe na całym rynku. Wciąż też nie zaczął się poważny eksport, a bez tego ceny cały czas będą pozostawać pod silną presją. Średnia cena sprzedażowa ziemniaków dobrej jakości spadła z 0,30 zł/kg do 0,26 zł/kg (-13,3 proc.). Rok temu było to 0,47 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 55,3 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – W czterdziestym czwartym tygodniu roku w górę szły już nie tylko ceny ogórków (jak tydzień wcześniej), ale podążyły za nimi także ceny pomidorów i finiszującej polskiej papryki. Na rynku pojawiła się papryka z importu, rosła też podaż importowanych ogórków (które delikatnie taniały).a worek, co buduje nacisk na towar jakościowo lepszy sprzedawany w cenach ię szybko pozbyć i który nie ma szans na dłuższen krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Ogórki drożały siódmy tydzień z rzędu. Do wzrostu ich cen przyczyniła się oczywiście zimna i deszczowa pogoda, ale wzrost ten nie był już tak dynamiczny, jak w tygodniach wcześniejszych. Coraz większą konkurencję stanowił więc import z Hiszpanii (cena średnia 4,10 zł/kg). Średnia cena ogórków krajowych wzrosła w omawianym okresie z 6,00 zł/kg do 6,25  zł/kg (+4,2 proc.). Rok temu było to 5,50 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 13,6 proc.). jak widać na wykresie poniżej, ogórki w tym roku finiszują na wyższym poziomie cenowym niż rok i dwa lata temu.

Pomidory szklarniowe (klasyczne) –W tygodniu czterdziestym trzecim mieliśmy przecenę pomidorów związaną z dość gwałtownym spadkiem popytu na te warzywa w eksporcie. Tydzień czterdziesty czwarty przyniósł kompensację poprzednich strat, a nawet zakończył się na poziomie wyższym niż ten sprzed korekty Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) wzrosła w omawianym okresie z 2,75 zł/kg do 3,17 zł/kg (+15,3 proc.), i znów znalazła się na poziomie wyższym niż przed rokiem. Rok temu było to bowiem 2,67 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 18,7 proc.).

Papryka czerwona – W końcówce sezonu przyszło jeszcze odbicie cen polskiej papryki czerwonej w górę. Przypomnijmy, że w ciągu poprzednich dwóch tygodniu ceny te utrzymywały się na niższym poziomie ze względu na niski popyt w eksporcie i rosnąca konkurencję importu na rynku polskim. Ale spadek znaczący spadek podaży musiał przełożyć się na ceny polskiej papryki i się przełożył, chociaż nie wyrównały one pułapu z roku 2015. Średnia cena czerwonej papryki w omawianym okresie wzrosła z 3,10 zł/kg do 4,00 zł/kg (+29,0 proc.). Rok temu było to 4,40 zł/kg (spadek rok do roku o 9,1 proc.). Średnia cena papryki czerwonej z importu wynosiła w omawianym okresie 4,50 zł/kg. Rok temu było to aż 7,00 zł/kg.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE