Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 47. tydzień 2016 r.

2016-11-29 08:00

Czterdziestym siódmy tydzień 2016 roku przyniósł kontynuacje trendu wzrostowego dla wartości indeksu cen fresh-market (średnia ważona z przeciętnych cen sprzedażowych wybranego koszyka warzyw w dużym hurcie). I był to także kolejny tydzień, w którym główną siłę napędową tego trendu stanowiły warzywa szklarniowe. Minimalnie wzrosła także średnia cena ziemniaków, co przy dużym udziale rynkowym tych warzyw miało swoje znaczenie dla wartości naszego zagregowanego wskaźnika. Indeks cen fresh-market w czterdziestym siódmym tygodniu wzrósł  o 5,6 procent, po zwyżce w tygodniu wcześniejszym o 1,5 procent.

Kapusta biała – Omawiany tydzień był kolejnym ze stabilna sytuacją w hurtowym handlu białą kapustą. Brak równowagi popyt – podaż, nadprodukcja i problemy z jakością, to w skrócie problemy w tym segmencie rynku świeżych warzyw. Średnia cena sprzedażowa kapusty utrzymała w omawianym tygodniu poziom 0,30 zł/kg. Rok wcześniej było to 0,98 zł/kg (spadek o 69,4 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska –Niemal identyczna sytuacja jak zarysowana powyżej, panuje na rynku kapusty pekińskiej. Różnica jest taka, że ceny kapusty białej są poniżej poziomu z 2014 roku, a pekińskiej nie (patrz wykres poniżej). Średnia cena tej kapusty „na gotowo” pozostała na poziomie 1,00 zł/kg. Rok temu było to 1,40 zł/kg (spadek o 28,6  proc. rok do roku).

 

Cebula – Pod względem cenowym czterdziesty siódmy tydzień roku nie wniósł niczego nowego do handlu cebulą. Stabilna pozostawała także sytuacja w hurtowym handlu cebulą na rynku świeżym. Ożywił się natomiast, ale w ograniczonym zakresie, sektor handlu cebulą na obieranie. Czy to przełoży się jakoś na rynek świeży? Na razie się nie przełożyło. Cena średnia cebuli w omawianym okresie utrzymała(dziewiąty tydzień z rzędu) poziom 0,34 zł/kg. Rok temu rosła i osiągnęła poziom 0,93 zł/kg (spadek rok do roku o 63,4 proc.).

Marchew – To już jedenasty tydzień z rzędu, w którym średnia cena marchwi pozostaje stabilna, a sytuacja w tym segmencie rynku świeżych warzyw się nie zmienia. Wciąż także nie ma szans na poprawę tej sytuacji – tak w perspektywie krótkookresowej, jak również w tej średniokresowej. Średnia cena w omawianym okresie pozostawała na poziomie 0,42 zł/kg. Rok temu marchew także drożała i jej średnia cena wynosiła 1,10 zł/kg (spadek rok do roku o 61,8 proc.).

Buraki ćwikłowe – Zmiany cenowe miały natomiast miejsce na rynku buraków ćwikłowych. Średnia cena uległa obniżeniu. Sytuacja w tym segmencie rynku świeżych warzyw jest bardzo zła. Popyt w hurcie jest niemal zerowy. Burakami nie są też zainteresowane zakłady przetwórcze. Popyt w tym sektorze jest o wiele niższy niż w zeszłym roku. Średnia cena buraków spadła z 0,39 zł/kg do 0,36 zł/kg (-7,7 proc.). Rok temu cena ta wynosiła 0,68 zł/kg (spadek o 47,1 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Omawiany okres przyniósł minimalną zwyżkę średniej ceny ziemniaków. To tylko zmiana o jeden grosz, ale na tle innych warzyw tradycyjnych to w zasadzie ewenement. Zwyżka to wynik zwiększonego popytu ze strony rumuńskich importerów. Ale też oznacza to, iż była ona wynikiem wzrostu cen za ziemniaki wyższej jakości. Na rynku wciąż jest dostępne dużo pośledniego jakościowo ziemniaka w odpowiednio niskich cenach. Średnia cena sprzedażowa ziemniaków dobrej jakości wzrosła z 0,30 zł/kg do 0,31 zł/kg (+3,3 proc.). Rok temu było to 0,47 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 34,0 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – krajowy rynek warzyw szklarniowych kończy tegoroczny sezon. Papryka już zniknęła z dużego hurtu, za chwile w jej ślady pójdą ogórki szklarniowe oraz pomidory. W omawianym okresie jednak handel krajowymi ogórkami i pomidorami jeszcze funkcjonował. Ich podaż systematycznie się kurczyła, a ceny rosły.a worek, co buduje nacisk na towar jakościowo lepszy sprzedawany w cenach ię szybko pozbyć i który nie ma szans na dłuższen krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – To już ostatnie dni obecności krajowych ogórków w tegorocznym dużym hurcie. Za chwilę rynek zostanie całkowicie zdominowany przez import – już dużo tańszy od oferty rodzimej. Średnia cena ogórków krajowych wzrosła w omawianym okresie z 6,00 zł/kg do 6,50  zł/kg (+8,3 proc.). Rok temu było to 7,00 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 7,1 proc.). Ogórkowi krajowemu pomógł fakt, iż w omawianym okresie w górę poszły ceny ogórków sprowadzanych z Hiszpanii. Ich cena średnia wzrosła z 5,00 zł/kg do 6,00 zł/kg (+20,0 proc.). Rok temu średnia cena importu była na poziomie zaledwie 3,70 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 62,2 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) –Jeśli chodzi o pomidory, to na rynku hurtowym jeszcze przewagę ma towar rodzimy, ale w sieciach handlowych już niekoniecznie. Nie mniej sezon w tym segmencie też już się kończy. Podaż polskich pomidorów kurczy się i tego trendu nic już nie zatrzyma. Co nie oznacza, że i zwyżka cen jest przesądzona. Jeśli jakość towaru trafiającego na rynek znacząco spadnie, to dojdzie też do korekty cen. Również jeśli na rynek trafi dużo taniego importu. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) na rynku krajowym wzrosła w omawianym okresie z 3,67 zł/kg do 3,91 zł/kg (+6,5 proc.). Rok temu było to 3,25 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 20,3 proc.).

Papryka czerwona – Omawiany tydzień przyniósł wzrost cen czerwonej papryki z importu. I wydaje się prawdopodobne, iż był to początek dłuższego trendu, a nie jednorazowa zwyżka. Średnia cena importowanej papryki wzrosła z 5,75 zł/kg do 6,25 (+8,7 proc.)do ła zczerwona z importu drożała w omawianym okresie. Jej ilości papryki (wobec czego mocno skurczył sie owego.  i cebuliniski. Rok temu było to 4,75 zł/kg (spadek rok do roku o 31,6 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE