Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 48. tydzień 2016 r.

2016-12-07 08:00

W czterdziestym ósmym tygodniu 2016 roku nie doszło do większych zmian na rynku warzyw tradycyjnych. W dalszym ciągu mieliśmy w tym segmencie rynku słaby popyt i niskie ceny oraz wysoka podaż. Znacznie więcej działo się w segmencie warzyw szklarniowych i importowanych. W tym pierwszym zakończył się sezon krajowych ogórków w dużym hurcie. Wyraźnie finiszował też sezon pomidorów. W tym drugim mieliśmy duże wzrosty cen Indeks cen wynikające ze złej pogody w Hiszpanii i niskiej dostępności tamtejszych warzyw. W konsekwencji miało to silny wpływ na wartość naszego wskaźnika cenowego, który dzięki drożejącym ogórkom, pomidorom i papryce utrzymał się w trendzie zwyżkowym. Wartość indeksu fresh-market w czterdziestym ósmym tygodniu wzrósł  o 13,1 procent, po zwyżce w tygodniu wcześniejszym o 5,6 procent.

Kapusta biała – Sytuacja na rynku kapusty białej znów była stabilna, ale handel tym warzywem szedł jeszcze gorzej niż w poprzednich tygodniach. I to mimo faktu, że nieco ruszył się eksport. Nie na tyle jednak, aby poprawić ogólny bilans, a na rynku krajowym mamy dużą nadpodaż i ceny pod silną presją na zniżkę. Wielu producentów nie chce ryzykować kosztów długiego przechowywania i szuka okazji do pozbycia się swojej kapusty. Średnia cena sprzedażowa kapusty utrzymała w omawianym tygodniu poziom 0,30 zł/kg. Rok wcześniej było to 0,98 zł/kg (spadek o 69,4 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Bardzo podobnie wygląda sytuacja w handlu „pekinką”. Mamy nadpodaż, ale dominuje towar słabej jakości, który trzeba szybko sprzedać. Stąd niskie ceny (choć odmiennie od kapusty białej, ceny „pekinki” są chociaż wyższe od tych sprzed dwóch lat – patrz wykres poniżej). W eksporcie jest pewien popyt z kierunku wschodniego, ale niewielki i nie ma mowy, aby mógł on spowodować ruch cen w górę. Średnia cena kapusty pekińskiej „na gotowo” pozostała na poziomie 1,00 zł/kg. Rok temu było to 1,45 zł/kg (spadek o 31,0  proc. rok do roku) i zaczynała powoli rosnąć.

 

Cebula – Omawiany tydzień był kolejnym okresem stagnacji cenowej na cebulowym rynku. O ile w sektorze przetwórstwa popyt jest, choć może nie nazbyt duży, to na rynku świeżym wciąż jest bardzo źle. I co gorsza wciąż nie widać, aby miało być lepiej. Tym samym względna ocena sytuacji w tym sezonie względem sezonu sprzed dwóch lat będzie się pogarszać (patrz wykres), jako że w grudniu 2014 roku ceny już zaczynały rosnąć. Cena średnia cebuli w omawianym okresie utrzymała(dziesiąty tydzień z rzędu) poziom 0,34 zł/kg. Rok temu było to 0,93 zł/kg (spadek rok do roku o 63,4 proc.).

Marchew – Po tygodniach stagnacji wreszcie doszło do zmiany średniej ceny marchwi w dużym hurcie. I to zmiany w górę. Jest to jednak zmiana myląca, bo co prawda górna granica przedziału cenowego wzrosła, ale generalnie rynek marchwi pozostaje w tarapatach, a mnóstwo towaru oferowanego jest po cenie bliższej dolnemu krańcowi tego przedziału (a momentami nawet poniżej). Średnia cena w omawianym okresie wzrosła minimalnie z 0,42 zł/kg do 0,43 zł/kg (+2,4 proc.). Rok temu marchew także drożała i jej średnia cena wynosiła 1,10 zł/kg (spadek rok do roku o 60,9 proc.).

Buraki ćwikłowe – Po zeszłotygodniowej korekcie ceny buraków znów się ustabilizowały. Rynek buraków pozostaje w bardzo złej sytuacji, z fatalnie niskim popytem tak w handlu na detal jak i na przetwórstwo. Nie ma też widoków na poprawę tego stanu rzeczy w najbliższych tygodniach. Średnia cena buraków była w omawianym okresie na poziomie 0,36 zł/kg. Rok temu cena ta wynosiła 0,68 zł/kg (spadek o 47,1 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – W omawianym tygodniu ponownie ustabilizowała się przeciętna cena ziemniaków. Eksport do Rumunii, który się nieco wcześniej ożywił, w tygodniu czterdziestym ósmym znów nieco przysiadł. Rynek krajowy pozostawał zaś stabilny popytowo i cenowo. Średnia cena sprzedażowa ziemniaków dobrej jakości pozostała na pułapie 0,31 zł/kg. Rok temu było to 0,49 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 36,7 proc.).

Warzywa szklarniowe – koniec krajowego sezonu warzyw szklarniowych zbliża się wielkimi krokami. W omawianym tygodniu z handlu na większą skalę definitywnie zniknęły polskie ogórki szklarniowe, a pomidory wkrótce do nich dołączą. W tym sezonie warzywa szklarniowe miały dobrą końcówkę cenową, w dużej mierze z powodu drożyzny warzyw hiszpańskich, do czego przyczyniła się niska podaż tych ostatnich (widok ochłodzenia w Hiszpanii) oraz niekorzystny kurs złotówki do euro.a worek, co buduje nacisk na towar jakościowo lepszy sprzedawany w cenach ię szybko pozbyć i który nie ma szans na dłuższen krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Polskich ogórków było w omawianym okresie na rynku już bardzo mało. Ich ceny zaś bardzo wyraźnie wzrosły. W znacznej mierze dzięki wysokim cenom i ograniczonej dostępności importu. Średnia cena ogórków krajowych wzrosła z 6,50  zł/kg do Az 9,00 zł/kg (+38,5 proc.). Rok temu sezon już był w dużym hurcie zakończony. Średnia cena ogórków importowanych z Hiszpanii wzrosła w omawianym okresie z 6,00 zł/kg do 8,25 zł/kg (+37,5 proc.). Rok temu średnia cena importu była na poziomie zaledwie 3,70 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 123 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) –Koniec sezonu krajowych pomidorów w dużym hurcie to kwestia dni. Byłby on szybszy gdyby nie wspomniane wysokie ceny importu. W omawianym okresie średnia cena (pomidory czerwone, wielkość B) na rynku krajowym wzrosła z 3,91 zł/kg do 4,08 zł/kg (+4,3 proc.). Rok temu było to 3,41 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 19,6 proc.). Pomidorów importowanych z Hiszpanii w omawianym okresie było na polskim rynku hurtowym bardzo mało. Nieco większa była podaż pomidorów z Holandii, ale z cenami na poziomie 6,00 zł/kg. Dostępne były także pomidory tureckie, ale i one miały ceny na poziomie 5,80 – 6,00 zł/kg.

Papryka czerwona – Kłopoty z podażą hiszpańskich warzyw, o których była mowa wyżej, nie ominęły także importowanej z papryki. W rezultacie hiszpańska papryka na naszym rynku hurtowym mocno podrożała. Jej średnia cena wzrosła z 6,25 zł/kg do 8,25 (+32,0 proc.)do ła zczerwona z importu drożała w omawianym okresie. Jej ilości papryki (wobec czego mocno skurczył sie owego.  i cebuliniski. Rok temu było to 5,00 zł/kg (wzrost rok do roku o 65,0 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE