Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 4. tydzień 2016 r.

2016-02-01 09:14

W segmencie warzyw krajowych ostatni tydzień stycznia przyniósł wyraźną zmianę w sytuacji cenowej. Trend wzrostowy z tygodnia wcześniejszego zdołała utrzymać w zasadzie tylko cebula. Pozostałe z głównych warzyw tradycyjnych ustabilizowały swoje ceny. Wyjątkiem była kapusta pekińska, w przypadku której trend uległ odwróceniu..

Kapusta biała – Wzrost cen z okresu wcześniejszego zaowocował, w czwartym tygodniu roku, większą aktywnością strony podażowej rynku białej kapusty. A to wpłynęło stabilizująco na ceny tego warzywa w hurcie. Co nie znaczy, że na rynku wciąż nie dominuje przekonanie o nieuchronności dalszych podwyżek. Cena średnia w relacji tydzień do tygodnia utrzymała się na poziomie 1,0 zł/kg. Rok temu w dużym hurcie płacono za białą kapustę średnio 0,60 zł/kg (wzrost rok do roku 67 proc.).

Kapusta pekińska – Segment kapusty pekińskiej był tym, który przechodził najbardziej dynamiczne zmiany w omawianym okresie. Zwiększony eksport z tygodni wcześniejszych, który napędzał wzrost cen, teraz uległ gwałtownemu zastopowaniu. Zarówno z powodu chwilowego nasycenia rynków docelowych, jak i z powodu tego, że z końcem stycznia wygasły pozwolenia na transport kołowy do Rosji. Problem pojawia się co roku i co roku odbija się na handlu. Co gorsza nie wiadomo jak długo toczyć się będą polsko – rosyjskie negocjacje w tej sprawie. Kłopoty z logistyką i ograniczenie popytu sprawiły, że kupcy zdecydowanie dążyli do zbicia cen, co też im się udało. Cena średnia „na gotowo” spadła w relacji tydzień do tygodnia z 2,15 zł/kg do 1,85 zł/kg (- 14 proc.). Mimo to „pekinka” wciąż pozostaje droższa w relacji rok do roku. Rok temu cena średnia wynosiła 1,40 zł/kg (+32 proc.).

Cebula – Jak wspomniano wyżej, jedynym warzywem w omawianej grupie, którego średnia cena wzrosła w czwartym tygodniu roku. Ale i w tym przypadku wzrost był skromny. W dużej mierze wynikał on z tych samych czynników, które pchały w górę ceny cebuli w tygodniu trzecim. Chodzi tu o kurczące się zapasy dobrej jakościowo cebuli w grubszych kalibrach – bo to tylko taki towar drożał oraz o utrzymujący się popyt w eksporcie (Bałkany, Czechy). Cena średnia cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki wzrosła w dużym hurcie, w relacji tydzień do tygodnia, z 1,00 zł/kg do 1,03 zł/kg (+3 proc.). Rok temu wynosiła ona 0,53 zł/kg (rok do roku + 94 proc.).

Marchew – Handel marchwią w krajowym dużym hurcie odbywał się w omawianym okresie płynnie i stabilnie. Problemem pozostaje jakość dostępnego towaru. Producenci w dużej mierze starają się sprzedawać to co jakościowo gorsze i trzymać ładny towar na później – gdy ceny wzrosną. W rezultacie na rynku mamy znów stabilizację cenową. Tym bardziej, że nie ma znaczącego popytu z zewnątrz. Polska marchew jest za droga nie tylko dla Ukraińców, ale problem mają też firmy eksportujące na za naszą południową granicę. Cena średnia szczotkowanej marchwi utrzymała zatem poziom 1,20 zł/kg. Rok temu wynosiła ona 0,65 zł/kg (rok do roku +85 proc.).

Buraki ćwikłowe – w tym segmencie rynku krajowych warzyw sytuacja także pozostaje stabilna. Popyt jest ograniczony, a ceny nie zmieniły się od początku stycznia. Na razie wciąż brak oznak tego, żeby ukraińscy importerzy interesowali się polskim (relatywnie drogim dla nich) burakiem. Cena średnia w relacji tydzień do tygodnia nie zmieniła się – 0,73 zł/kg. Rok temu wynosiła natomiast 0,45 zł/kg (+62 proc.).

Ziemniaki – ceny ziemniaków w dużym hurcie pozostały stabilne przez kolejny tydzień. Co nie zmienia faktu, że na rynku ziemniaka postępuje pewien istotny dla handlu proces. Coraz wyraźniej bowiem handel toczy się na dwóch osobnych niejako rynkach. Na jednym mamy obrót towarem do eksportu – ziemniakiem o przyzwoitej jakości, kalibrowanym do 5+ i osiągającym ceny na poziomie 7,50 – 8,00 zł/worek 15 kg za odmiany żółte i 9,00 zł/worek za czerwone. Drugi nurt to rynek krajowy, gdzie wielu producentów próbuje sprzedawać towar słabej, a nawet bardzo słabej jakości, psując handel cenami na poziomie 5,00 zł za worek. Cena średnia w naszych notowaniach nie obejmuje tej ostatniej kategorii towaru. W czwartym tygodniu roku utrzymała ona poziom 0,52 zł/kg. Przed rokiem natomiast za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,23 zł/kg (rok do roku +126 proc.).

Bardziej stabilna niż w tygodniu wcześniejszym była również, w omawianym okresie, sytuacja na rynku warzyw importowanych. Stabilne i relatywnie niskie pozostały ceny hiszpańskich pomidorów. Ich cena średnia pozostała na poziomie 5,00 zł/kg. Rok temu warzywa te taniały i w czwartym tygodniu roku płacono za nie średnio 6,65 zł/kg (rok do roku -25 proc.). Bardziej cenowo zmienne były hiszpańskie ogórki, które najpierw nieco potaniały, a potem zdrożały. W wyniku tego ich cena średnia, w relacji tydzień do tygodnia, zmieniła się z 4,40 zł/kg na 4,50 zł/kg (+2 proc.). Rok temu warzywa te miały średnią cenę 5,75 zł/kg (rok do roku – 28 proc.). W czwartym tygodniu 2016 roku doszło także do zmian w cenach importowanej z Hiszpanii czerwonej papryki. Tu najpierw zanotowano znaczącą przecenę związaną z dużym wzrostem podaży tego warzywa w Hiszpanii. Ale wysoki popyt plus brak tańszej konkurencji szybko przyniosły korektę w górę. W rezultacie na polskim rynku średnia cena czerwonej papryki spadła z 9,40 zł/kg do 7,85 zł/kg (-16 proc.). Rok temu cena ta była na poziomie 7,25 zł/kg (rok do roku +8 proc.). Stabilne pozostały w czwartym tygodniu roku ceny kalafiorów (import z Francji i Hiszpanii). Średnio był to poziom 4,50 zł/szt. Przed rokiem było to znacznie więcej, bo 6,90 zł/szt. (-35 proc. rok do roku).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE