Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 7. tydzień 2016 r.

2016-02-22 16:00

Przedostatni tydzień lutego nie zasadniczych zmian w sytuacji na krajowym rynku warzyw świeżych. Ani negatywnych, ani pozytywnych, choć trzeba zauważyć, że pojawiły się, przynajmniej lokalnie, przesłanki do pogorszenia sytuacji w cenach głównych krajowych warzyw.

Kapusta biała – Siódmy tydzień 2016 roku nie był dobrym okresem dla polskiej kapusty białej. Brak perspektyw na szybki wzrost eksportu w kierunku wschodnim, napływ importu zza Odry i słaby popyt krajowy kształtowały obraz rynku ze zniżkową tendencją cenową. Cena średnia kapusty spadła z 0,95 zł/kg do 0,93 zł/kg (-2 proc.). Rok temu ceny kapusty, choć wciąż dużo niższe niż obecne, to już pozostawały w tendencji zwyżkowej. W dużym hurcie płacono za nią średnio 0,65 zł/kg (wzrost rok do roku 43 proc.).

Kapusta pekińska – Chociaż sytuacja cenowa na rynku kapusty pekińskiej nie poprawiła się, to jednak, co ważne, nie uległa dalszemu pogorszeniu w siódmym tygodniu roku. Co więcej, końcówka tego tygodnia przyniosła, wraz z komunikatem o porozumieniu polsko – rosyjskim w sprawie pozwoleń transportowych (tymczasowym póki co) na rynku dało się zaobserwować znaczący wzrost optymizmu. ponieważ jednak komunikat o porozumieniu pojawił się tuż przed weekendem, to wpływ na ceny w dużym hurcie był ograniczony. Cena średnia „na gotowo” wzrosła, w relacji tydzień do tygodnia, z 1,58 zł/kg do 1,65 zł/kg (+4 proc.). „Pekinka” wciąż też pozostaje droższa w relacji rok do roku. Rok temu cena średnia wynosiła 1,35 zł/kg (+22 proc.).

Cebula – Krajowy rynek cebuli pozostaje w dość ciekawej sytuacji. Z jednej strony wciąż panuje przekonanie, że ceny powinny rosnąć, bo zapasy tego warzywa (zwłaszcza dobrej jakości) są niskie. Ale z drugiej strony ograniczony popyt i fakt, że na rynek świeży zaczęła trafiać cebula, która powinna pójść na przetwórstwo plus brak wzrostu popytu w eksporcie sprawiają, że nie tylko nie ma mowy o zwyżce, ale nad rynkiem cebulowym pojawiło się widmo przecen. Póki co, cena średnia cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki utrzymała się, w relacji tydzień do tygodnia, na poziomie 1,03 zł/kg. Rok temu wynosiła ona 0,53 zł/kg (rok do roku + 94 proc.).

Marchew – Trudne chwile przypadły, w siódmym tygodniu 2016 roku, również polskiej marchwi. Na rynku hurtowym znów pojawiły się znaczne ilości marchwi importowanej w cenach konkurencyjnych dla towaru krajowego – 1,10 – 1,40 zł/kg. Do tego mamy słabą koniunkturę w eksporcie. Cena średnia szczotkowanej marchwi, w relacji tydzień do tygodnia utrzymała poziom 1,15 zł/kg. Rok temu cena średnia marchwi szczotkowanej pozostawała na poziomie 0,70 zł/kg (rok do roku +64 proc.).

Buraki ćwikłowe – Kłopotów z koniunkturą na rynku warzyw świeżych nie uniknął także segment buraków ćwikłowych. Buraki, które i tak słabo sobie radziły w warunkach braku popytu na eksport i mocno ograniczonego popytu krajowego, a ostatnie dni przyniosły dalsze pogorszenie sytuacji handlowej i korektę cen. Średnia cena mytych buraków tym razem spadła z 0,70 zł/kg na 0,63 zł/kg (-10 proc.). Rok temu wynosiła natomiast 0,43 zł/kg (+63 proc.).

Ziemniaki – Sytuacja na krajowym rynku ziemniaków pozostaje stabilna kolejny tydzień z rzędu. Niski eksport, niski popyt krajowy z jednej strony, duża przewaga ziemniaków słabej jakości z drugiej i mamy rynek rozdwojony. Mamy towar tani, na który zainteresowanie jest niemal zerowe – po 5,00 zł/worek 15 kg. I mamy też lepszy towar, który trafia również na eksport, tyle że zapotrzebowanie na niego jest wciąż zbyt niskie na jakąkolwiek poprawę poziomu cen. To ziemniaki po 7,50 – 8,00 zł/worek 15 kg za odmiany żółte i 9,00 zł/worek za czerwone. Cena średnia ziemniaków w dużym hurcie  (kalibrowanych i w workach) utrzymała poziom 0,52 zł/kg. Przed rokiem natomiast za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,23 zł/kg (rok do roku +126 proc.).

Jeśli chodzi o rynek warzyw importowanych, to siódmy tydzień 2016 roku przyniósł powrót stabilizacji cenowej. W okresie tym nie zmieniły się bowiem ceny trzech z czterech omawianych w niniejszej analizie warzyw. Cena średnia kalafiorów (import z Francji i Hiszpanii) utrzymała poziom 4,75 zł/szt. Przed rokiem kalafiory z importu wyszły z dołka cenowego na poziomie 4,75 zł/szt. i weszły na pułap ceny średniej 5,00 zł/szt. (+5 proc. w relacji rok do roku).

Jeśli chodzi o ceny importowanych ogórków szklarniowych, to siódmy tydzień roku przyniósł zakończenie trendu wzrostowego z tygodni: piątego i szóstego. Cena średnia tych warzyw pozostała na poziomie 6,40 zł/kg. Rok wcześniej średnia cena hiszpańskich ogórków na naszym rynku hurtowym wynosiła 8,00 zł/kg (-20 proc.). Warto tu dodać, że w tym okresie taniały ogórki szklarniowe krajowe, choć ich podaż wciąż pozostaje ograniczona. Ich średnia cena na koniec siódmego tygodnia wynosiła 7,50 zł/kg.

W siódmym tygodniu stabilne pozostawały ceny hiszpańskich pomidorów. Ich cena średnia w polskim hurcie utrzymała relatywnie niski poziom 5,50 zł/kg. Rok temu warzywa te, po chwilowej zwyżce do pułapu 6,50 zł/kg, powróciły na wcześniejszy poziom 6,00 zł/kg (- 8 proc. rok do roku). Dla porównania – w omawianym okresie na lokalnych giełdach pojawiły się pierwsze krajowe pomidory z cenami rzędu 18,00 – 22,00 zł/kg.

Natomiast siódmy tydzień 2016 roku przyniósł kolejny etap w trendzie wzrostowym cen czerwonej papryki importowanej z Hiszpanii. Mamy tu kontynuację mniejszej podazy na rodzimym hiszpańskim rynku w połączeniu z bardzo słabą konkurencją ze strony innych krajów – producentów papryki. W rezultacie na rynku polskim jej średnia cena wzrosła z 10,00 zł/kg do 10,50 zł/kg (+5 proc.). Rok temu cena papryki utrzymywała się na pułapie 6,65 zł/kg (rok do roku +61 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE