Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 8. tydzień 2016 r.

2016-03-01 08:00

Ósmy tydzień 2016 roku, a zarazem ostatni tydzień lutego nie przyniósł żadnej poprawy w sytuacji na polskim hurtowym rynku warzyw. Sytuacja, która nie rozwijała się korzystnie już od końcówki stycznia, a w ostatnich dniach lutego tylko się pogorszyła, przynosząc wręcz zapaść w hurtowym handlu rodzimymi warzywami.

Kapusta biała – Ósmy tydzień 2016 roku przyniósł znaczące pogorszenie koniunktury na rynku kapusty białej. Utrzymujący się brak możliwości wzrostu eksportu w kierunku wschodnim oraz napływ importu zza Odry to dwa główne „zewnętrzne” czynniki, które zadecydowały o obliczu tego rynku w omawianym okresie. Do tego dochodzi słabość popytu na rynku zewnętrznym spowodowana m. In. brakiem prawdziwej zimy i recepta na zniżkę cen zamiast ich wzrostu gotowa.. Cena średnia kapusty spadła z 0,93 zł/kg do 0,85 zł/kg (-9 proc.). Rok temu ceny kapusty, choć wciąż dużo niższe niż obecne, to jednak rosła już od dwóch tygodni. W dużym hurcie płacono za nią, w analogicznym okresie co omawiany,  średnio 0,68 zł/kg (wzrost rok do roku +25 proc.).

Kapusta pekińska – Ostatni tydzień lutego był drugim z kolei, w którym ceny kapusty pekińskiej już nie spadały. Za to znów nieco umocniła się średnia cena tego warzywa. Co nie znaczy, że większość sprzedających odczuła jakąś poprawę. Niestety, pomimo dużego popytu na to warzywo w Rosji, a także i na Ukrainie, polska „pekinka” nie trafiała tam w omawianym okresie w dużych ilościach. A to przełożyło się na słabszy popyt na rynku polskim, zaś wzrost ceny przeciętnej to wynik drożenia towaru o najlepszych parametrach jakościowych, którego na rynku jest już mało. Cena średnia „na gotowo” wzrosła, w relacji tydzień do tygodnia, z 1,65 zł/kg do 1,75 zł/kg (+6 proc.), co nie zmieniło w znaczący sposób sytuacji względem tej z dwóch poprzednich sezonów (patrz wykres poniżej). „Pekinka” wciąż też pozostaje droższa w relacji rok do roku. Rok temu cena średnia wynosiła 1,35 zł/kg (+30 proc.).

Cebula – Sytuacja cenowa na hurtowym rynku cebuli nie zmieniła się w ósmym tygodniu roku względem tygodnia siódmego. Natomiast, co widać na wykresie poniżej, mamy zmianę względem sezonu 2013/2014. Jak widać cena średnia aktualna zrównała się z ceną średnią ówczesną. Pytanie, czy nie jest to zapowiedź powtórki z tamtej stabilizacji cenowej, która trwała aż do kwietnia. Cena średnia cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki utrzymała się, w relacji tydzień do tygodnia, na poziomie 1,03 zł/kg. Rok temu wynosiła ona 0,53 zł/kg (rok do roku + 94 proc.).

Marchew – marchew to kolejne warzywo, dla którego rozwój sytuacji rynkowej w ósmym tygodniu roku przybrał obrót wręcz fatalny. Do kraju napływały duże ilości marchwi importowanej, jako że Holandia coraz mocniej szuka szans ekspansji na rynkach tej części kontynentu, wypychana z zachodu przez marchew francuską i młodą hiszpańska. Z drugiej strony polska marchew wciąż ma bardzo słabą koniunkturę w eksporcie. Cena średnia szczotkowanej marchwi, w relacji tydzień do tygodnia spadła w rezultacie z 1,15 zł/kg do 1,10 zł/kg (-4 proc.). Rok temu średnia cena marchwi szczotkowanej już zaczynała rosnąć i znalazła się na poziomie 0,85 zł/kg (rok do roku +29 proc.).

Buraki ćwikłowe – Końcówka lutego 2016 roku nie była dobra także dla sytuacji na rynku  buraków ćwikłowych. Tu również notowano osłabienie cen wynikające ze słabego popytu. Z drugiej strony na rynek wpływały relatywnie większe niż wcześniej ilości tego warzywa, jako że wielu producentów trzymało wcześniej zapasy licząc na wzrost cen. Niestety wydaje się, że na ten wzrost nie ma co liczyć. Także i w kolejnych tygodniach. Brak prawdziwej zimy (zarówno w Polsce, jak i na wschodzie Europy), plus niezłe zbiory za naszą wschodnią granicą sprawiły, że nie ma rynku eksportowego dla polskich buraków, a bez tego sam krajowy popyt nie dźwignie znacząco ceny. Średnia cena mytych buraków utrzymała poziom 0,63 zł/kg Rok temu wynosiła natomiast 0,43 zł/kg (+63 proc.).

Ziemniaki – Sytuacja na krajowym rynku ziemniaków pozostaje stabilna kolejny tydzień z rzędu. Na rynku krajowym, gdzie większość towaru jest relatywnie słabej jakości, realia cenowe to 5,00 – 6,00 zł/worek 15 kg. Maksymalnie, w rejonach, gdzie produkcja jest mniejsza jest to 7,00 zł za worek. I mamy też lepszy towar, który trafia również na eksport, tyle że zapotrzebowanie na niego jest wciąż zbyt niskie na jakąkolwiek poprawę poziomu cen. To ziemniaki po 7,50 – 8,00 zł/worek 15 kg za odmiany żółte i 9,00 zł/worek za czerwone. Na te ostatnie popyt jest wciąż wyższy. Cena średnia ziemniaków w dużym hurcie  (kalibrowanych i w workach) utrzymała poziom 0,52 zł/kg. Przed rokiem natomiast za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,23 zł/kg (rok do roku +126 proc.).

Jeśli chodzi o rynek warzyw importowanych, to ósmy tydzień 2016 roku przyniósł przeważnie korekty cen tych warzyw, które omawiane są w niniejszej analizie. Stosunkowo najmniejszej zmianie uległa średnia cena kalafiorów (import z Francji i Hiszpanii), która z poziomu 4,75 zł/szt. zeszła na 4,65 zł/szt. (-2 proc.). Zresztą z wieści płynących z krajów – producentów wynika, że raczej można w najbliższym czasie oczekiwać odwrócenia tego trendu. Przed rokiem kalafiory z importu utrzymywały cenę średnią 5,00 zł/szt. (-7 proc. w relacji rok do roku).

Największą korektą objęte zostały, w omawianym okresie, ceny importowanych ogórków szklarniowych. W ósmym tygodniu 2016 roku spadły one z pułapu 6,40 zł/kg na 5,00 zł/kg (-22 proc.). Rok wcześniej średnia cena hiszpańskich ogórków na naszym rynku hurtowym utrzymywała się na poziomie  8,00 zł/kg (-37,5 proc. w relacji rok 2016 do roku 2015).

W ósmym tygodniu malały także ceny hiszpańskich pomidorów, ale w stopniu o wiele mniejszym niż to miało miejsce w przypadku ogórków. Ich cena średnia w polskim hurcie spadła z poziomu 5,50 zł/kg na 5,33 zł/kg (-3 proc.). Rok temu warzywa te, w analogicznym tygodniu roku, utrzymały średnią cenę na poziomie 6,00 zł/kg (- 11 proc. rok do roku).

Również ceny importowanej papryki czerwonej zaliczyły korektę w ósmym tygodniu 2016 roku, choć tu zaznaczyć trzeba, iż mimo tego spadku, hiszpańska papryka pozostała droga. Jej średnia cena zmalała bowiem tylko z poziomu 10,50 zł/kg na 10,00 zł/kg (-5 proc.). Rok temu cena papryki pozostawała w długookresowym trendzie wzrostowym, a w ostatnim tygodniu lutego miała poziom 6,65 zł/kg (rok do roku +50 proc.).

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE