Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw w lipcu 2016 r.

2016-08-02 10:13

W lipcu 2016 roku krajowy hurtowy rynek warzyw charakteryzował się wyraźną zmiennością cenową. I to zmiennością bez wyraźnego trendu. Widać to w zmianach naszego wskaźnika. Indeks cen fresh-market (wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) w kolejnych tygodniach omawianego miesiąca zmieniał się następująco:

tydzień 26 – wzrost o 4,4 procent,
tydzień 27 – spadek o 7,1 procent,
tydzień 28 – wzrost o 8,2 procent,
tydzień 29 – spadek o 9,7 procent,
tydzień 30 – spadek o 16,1 procent.

jak widać dopiero w końcówce miesiąca zaczął dominować wyraźny trend spadkowy. Jego wcześniejszemu wygenerowaniu zapobiegały krótkookresowe zwyżki (i to często znaczące zwyżki) cen warzyw takich jak: kapusta pekińska, kalafiory, pomidory czy ogórki szklarniowe.

Natomiast ostatnie dni miesiąca przyniosły wyraźną dominację spadków cen. Na rynku zrobiło się bardzo „wakacyjnie’ pod względem popytu, natomiast podaż wszystkich warzyw bardzo wyraźnie rosła. Był to efekt poprawy pogody w tym okresie, a zwłaszcza faktu, że wreszcie spadło na pola więcej deszczu.

Kapusta młoda – Niski popyt był głównym czynnikiem decydującym o sytuacji na rynku kapusty białej młodej. W lipcu widoczne były też problemy związane z niszczeniem upraw przez szkodniki i konsekwencją tego – podażowymi problemami z ładną kapustą. Ale zjawisko to nie było na tyle duże, aby pchnąć wyraźnie ceny w górę. Za to je ustabilizowało. Średnia cena młodej kapusty spadła w omawianym okresie z 0,39 do 0,38 zł/kg i to zaliczając w międzyczasie zwyżkę do 0,40 zł/kg (spadek przez miesiąc o 3 proc.). Przed rokiem średnia cena sprzedażowa wynosiła 0,58 zł/kg (spadek o 34 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Przez większą część lipca ceny kapusty pekińskiej dynamicznie rosły, pchane w górę problemami z podażą ładnego towaru i popytem w eksporcie („pekinki” brakowało w całej Europie). Zmiana przyszła w końcówce miesiąca. Popyt osłabł i ceny zaczęły spadać. Średnia cena „na gotowo” wzrosła w omawianym okresie z 1,25 zł/kg do 2,00 zł/kg (+60 proc.), a w szczycie wynosiła 2,30 zł/kg. Rok temu „pekinka średnia cena sprzedażowa wynosiła 1,40 zł/kg (więcej o 43 proc. rok do roku).

Kalafiory – W lipcu na rynku kalafiorów realizowany był scenariusz analogiczny do tego z rynku „pekinki”. Niska podaż w Europie i wysokie zapotrzebowanie pchały ceny kalafiorów do góry. Sytuacja zaczęła się zmieniać w końcówce miesiąca, gdy podaż tych warzyw zaczęła rosnąc. Średnia sprzedażowa cena kalafiorów spadła w ciągu miesiąca z 2,25 zł/szt. do 2,10 zł/szt. (-7 proc.), ale w szczycie popytowym sięgała ona 3,20 zł/szt.. Rok temu cena ta wynosiła 2,05 zł/szt. (więcej w relacji rok do roku o 2 proc.).

 

Cebula – Lipiec przyniósł wyraźne przyspieszenie we wzroście podaży cebuli na krajowym rynku. Znalazło to odbicie w cenach, które weszły w dynamiczny trend spadkowy. Nie na tyle dynamiczny jednak, aby znaleźć się już poniżej poziomu z dwu poprzednich sezonów. Cena średnia cebuli spadła w lipcu z 1,90 zł/kg do 0,80 zł/kg (-58 zł/kg). Rok temu była ona na poziomie 0,75 zł/kg (więcej rok do roku o 7 proc.).

Marchew – Przez cały lipiec ceny młodej marchwi spadały bardzo dynamicznie. Był to efekt pogłębiającego się rozdźwięku między rosnącą jej podażą i bardzo ograniczonym popytem. W omawianym okresie cały czas średnia cena młodej marchwi znajdowała się poniżej pułapu z analogicznego okresu w zeszłym sezonie. Średnia cena w lipcu spadła z 1,40 zł/kg na 0,78 zł/kg (-44 proc.). zł/kg. Rok temu było to aż 1,20 zł/kg (spadek rok do roku o 35 proc.).

Buraki ćwikłowe – Również ceny buraków utrzymały w lipcu tendencję spadkową, ale jej dynamika wyraźnie w tym okresie słabła, zwłaszcza w końcowej fazie miesiąca. Zaowocowało to tym, że średnia ich cena znalazła się minimalnie powyżej pułapu z zeszłego roku. Średnia cena buraków spadła w lipcu z 1,15 zł/kg do 0,56 zł/kg (-51 proc.). Rok temu cena ta wynosiła 0,55 zł/kg (więcej o 2 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki młode – Lipcowy spadek cen nie ominął także ziemniaków młodych, co oczywiście nie może dziwić. W tym okresie to zjawisko typowe. Nie dziwi też fakt, że warzywa te kończyły miesiąc na niższym pułapie ceny średniej niż rok temu. Poprawa warunków agrometeorologicznych w lipcu sprawiła, że wzrosła wydajność i tempo zbiorów. Popyt natomiast pozostał ograniczony. W rezultacie średnia cena młodych ziemniaków spadła z 0,60 zł/kg do 0,35 zł/kg (-42 proc.). Rok temu było to 0,47 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 25,5 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – W lipcu na rynku warzyw szklarniowych obserwowaliśmy typowe dla tego rynku wahania cen skorelowane ze zmianami w warunkach pogodowych. W przypadku ogórków jednak generalny obraz handlu w lipcu nie wypadł dobrze. Głównie ze względu na nadpodaż. Natomiast nieco lepiej poradziły sobie w tym okresie pomidory. Na rynek hurtowy weszła w tym okresie krajowa czerwona papryka.en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Ceny ogórków w lipcu były bardzo niestabilne i pozostawały w stanie niemal codziennych fluktuacji. Oczywiście dla tych warzyw tak duża zmienność jest raczej normą. Ważne jest jednak to, iż w lipcu 2016 roku ta zmienność realizowała się na poziomach niższych niż w poprzednich dwóch sezonach. Natomiast cena średnia ogórków między końcem czerwca a końcem lipca wzrosła z 0,80 zł/kg  do 1,00 zł/kg (+25 proc.). Rok temu za to ta cena wynosiła aż 1,90 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 47 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Pomidory, jak wspomniano wyżej, przeszły przez lipiec na całkiem dobrym poziomie cenowym, choć oczywiście nie uniknęły przecen związanych ze wzrostami podaży. Z drugiej jednak strony przez większą cześć tygodnia ceny wspierane były przez popyt z zagranicy. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) na początki i na końcu lipca znalazła się na poziomie 2,25 zł/kg, a maksimum dla niej w tym miesiącu wyniosło 2,58 zł/kg. Rok temu średnia cena pomidorów wynosiła zaledwie 1,00 zł/kg (więcej w relacji rok do roku o 125 proc.).

Papryka czerwona – W lipcu zaczął się sezon krajowej czerwonej papryki. Oczywiście w miesiącu tym jej cena spadała, jako że szybko rosła dostępność tego warzywa. Ważne jest jednak to, że przez cały ten okres na wysokim poziomie utrzymywał się także popyt na polską paprykę. Sezon zaczynał się w małym hurcie z cenami na poziomie 9,00 – 11,00 zł/kg. W połowie miesiąca średnia cena w dużym hurcie wynosiła 7,40 zł/kg, a na koniec miesiąca 4,75 zł/kg (spadek w tym okresie wyniósł więc 36 proc.) Rok temu średnia cena wynosiła 4,20 zł/kg (wzrost rok do roku o 13 proc.).

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE