Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – wzrost eksportu cebuli

Bieżący sezon jest bardzo dobry dla hiszpańskiej cebuli. Potwierdziły to również dane udostępnione przez PROCECAM – związek producentów cebuli z hiszpańskiej prowincji Kastylia – La Mancha. Przeprowadzili oni analizę sytuacji w sektorze, a głównie wielkości produkcji oraz stanu zapasów.

Według danych PROCECAM wielkość produkcji cebuli w Hiszpanii wyniesie, w 2013 roku 1,2 mln ton. Czyni to Hiszpanię największym producentem tego warzywa w UE. Zaś 65 proc. cebuli uprawianej w Hiszpanii pochodzi z Kastylii – La Manchy.

Jeśli chodzi o eksport to według informacji opartych na danych pochodzących z Generalnej Dyrekcji Ceł wolumen eksportu hiszpańskiej cebuli w okresie styczeń – wrzesień 2013 roku wyniósł 202 922 ton, czyli o 9 proc. więcej niż rok wcześniej. Wartość tego eksportu osiągnęła poziom 83 mln euro i była aż o 60 proc. wyższa niż w analogicznym okresie 2012 roku.

Największym eksporterem cebuli jest region Walencja z wolumenem 128 858 ton, kolejny to Kastylia – La Mancha z 22 868 ton oraz Andaluzja z wynikiem 20 301 ton.

Głównymi importerami hiszpańskiej cebuli są: Wielka Brytania z 70 111 ton w omawianym okresie, Niemcy z 56 492 ton i Francja z 21 408 ton.

Zobacz więcej: Cebula

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE