Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Peru: wyższy eksport winogron

Zdaniem prezesa Stowarzyszenia Plantatorów winogron deserowych z Peru, Sandro Farfán Padilla, tegoroczny eksport winogron będzie wyższy od ubiegłorocznego o około 15 proc. i wyniesie łącznie 177 tys. ton. W sezonie 2012/2013 Peru wyeksportowała 153,95 tys. ton tych owoców, tj. aż 90 proc. całkowitej wielkości ubiegłorocznych zbiorów.
Sezon winogronowy dopiero się rozpoczął i eksport będzie dopiero nabierał na sile. Patrząc na sytuację w ubiegłych latach eksport chilijskich winogron osiągnie swoje maksimum w tygodniach 47 – 52 2013 roku oraz w tygodniach 1 – 3  2014 roku, czyli od połowy listopada do połowy stycznia.
Oczywiście podobnie jak w latach poprzednich, najwięcej zostanie wyeksportowanego Red Globe. W ubiegłym sezonie było to 120,25 tys. ton co stanowiło 78 proc. ogółu eksportu. Eksport bezpestkowych winogron odmiany Sugraone wyniósł 10,87 tys. ton, odmiany Flame 9,29 tys. ton, odmiany Crimson 6,89 tys. ton, odmiany Thompson 3,36 tys. ton, White Seedless 1,11 tys. ton a eksport odmiany Autumn Royal był na poziomie 789 ton.
Głównym rynkiem zbytu peruwiańskich winogron są Chiny – w ubiegłym sezonie eksport do tego kraju wyniósł 30,5 tys. ton. Następne w kolejności są Stany Zjednoczone z ubiegłorocznymi dostawami na poziomie 27,37 tys. ton. Do Holandii w sezonie 2012/2013 trafiło 26,81 tys. ton, do Rosji 16,74 tys. ton, do Wielkiej Brytanii 8,24, a do Tajlandii 7,3 tys. ton.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE